More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα, της Ιωάννας Μπαμπέτα

    Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα, της Ιωάννας Μπαμπέτα

    Σούπερ ήρωας χωρίς μπέρτα και στολή ο Αχιλλέας. Γιατί συνέχεια κερδίζει και όλοι τον χειροκροτούν και τον παινεύουν. Χαίρονται ο μπαμπάς κι η μαμά, φουσκώνουν από περηφάνια ο παππούς κι η γιαγιά. Ο μόνος που ανησυχεί μοιάζει να είναι ο Πάτροκλος, ο σκύλος του Αχιλλέα που τον αγαπάει πολύ και μας λέει την ιστορία του.

    Λίγο μετά αρχίζει να ανησυχεί και ο Αχιλλέας. Ο λόγος είναι η άφιξη του Λεωνίδα, ενός πολύ ικανού και μαχητικού παιδιού που στερεί από τον Αχιλλέα το προνόμιο να πανηγυρίζει μόνο νίκες. Ο Αχιλλέας δεν ξέρει τι σημαίνει ήττα. Και η γνωριμία του μαζί της θα είναι η μεγαλύτερη νίκη του.

    Πρώτα ήταν εκείνοι οι υπερπροστατευτικοί γονείς που φοβόντουσαν μέχρι και την παραμικρή γρατζουνιά πάνω στο δέρμα του παιδιού τους. Ύστερα ήρθαν εκείνοι οι υπερκαθοδηγητικοί που ρομποτικά κατευθύνουν το παιδί τους από το να βγάλουν το μπουφάν μέχρι να κρατήσουν ίσια το πιρούνι. Τελευταία μας προέκυψαν και οι υπερφιλόδοξοι, μια νέα κατηγορία γονέων που θέλει το παιδί του σταρ, leader από τα γεννοφάσκια του και μονίμως νικητή και άχαστο. Υφαίνεις νύχτα μέρα άγχη, μωρές φιλοδοξίες κι η ψυχή του παιδιού σου δεν ησυχάζει ούτε στο κρεβάτι σαν κοιμάται καθώς το πρωί τον βρίσκεις κομπόδεμα με τις κουβέρτες από τη μάχη. Παιδιά που δεν ξέρουν ότι το κέρμα έχει δύο όψεις, ότι οι λέξεις έχουν συνώνυμα και αντίθετα, ότι οι ζωές έχουν θανάτους κι οι μέρες ακολουθούνται από νύχτες, ότι το αίμα κρύβεται πίσω από την πληγή και ότι η ασθένεια φωτίζει την υγεία.

    Αυτό το καλπάζον χαμηλό βαρομετρικό, αυτήν την ψυχική ασθένεια αρκετών γονέων για το κενόδοξο κι άρρωστο κυνήγι της πρωτιάς,  αυτήν την αποθέωση του made in usa “ο πρώτος είναι πρώτος κι ο δεύτερος είναι τίποτα”, αυτή τη θλιβερή χρήση του α’ πληθυντικού από τη μαμά και τον μπαμπά (“παίζουμε” και όχι “παίζει” όταν το παιδί παίζει με τους φίλους του στον κήπο), αυτήν την αργή καταδίκη ενός παιδιού και την ταύτιση των γονιών με το παιδί τους, αυτόν τον ανούσιο ανταγωνισμό που σε ψαρεύει εύκολα στα δίχτυα του, ξεσκαλίζει επιδέξια η Ιωάννα Μπαμπέτα στο νέο της βιβλίο.

    Με αφηγητή τον σκύλο Πάτροκλο (αδερφικό φίλο του Αχιλλέα από… ομηρικών ετών), τις αγαπημένες της βραχείες, καλοδομημένες προτάσεις και την πάντα προσεκτική μελέτη του ψυχολογικού υποβάθρου του θέματός της (βιωματικής αφετηρίας γαρ), η συγγραφέας διεισδύει στα άδυτα μιας παιδαγωγικής παραμέτρου που οδηγεί την κούρσα σε πλήθος ελληνικών οικογενειών πια, μη φοβούμενη να δυσαρεστήσει αλλά και να ρίξει αληθινό φως σε μια ικανοποιητική λύση. Δεν χάνεις εσύ, γονιέ, όταν χάνει σε έναν αγώνα το παιδί σου. Δεν είστε ένας. Είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι.

    Μαζί με την ιδιαιτέρως προσεγμένη δουλειά της Θέντας Μιμηλάκη που εικονογραφεί καλαίσθητα και ρεαλιστικά τον ανταγωνιστικό κόσμο του Αχιλλέα, δημιουργούν ένα αξιομνημόνευτο βιβλίο για παιδιά 7+ αλλά από 5+ θα σας πω εγώ αν κάποιος άλλος κάνει τη δουλειά της ανάγνωσης.

    Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα μαρτύρησε στο Book Secret του Elniplex την βιωματική αφετηρία του Αχιλλέα:

    “Τα παιδικά πάρτι είναι η ευκαιρία να παίξουν τα παιδιά και ταυτόχρονα να βρεθούν και οι γονείς. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, που μέσα από συζητήσεις έβγαινε το συμπέρασμα πως όλοι μας έχουμε παιδιά πανέξυπνα, πολυτάλαντα, επιτυχημένα. Παιδιά διάνοιες! Όλα ήταν οι καλύτεροι μαθητές, οι καλύτεροι αθλητές ή μουσικοί. Όλα όμως!

    Έτσι κάπως ξεκίνησε η ιδέα να γράψω μια ιστορία που να αφορά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Τους γονείς που θέλουν όσο τίποτα άλλο να παινευτούν για τις επιτυχίες των παιδιών τους. Τους γονείς που δεν δέχονται εύκολα τις αποτυχίες των μικρών γιατί νιώθουν πως είναι εκείνοι που αποτυγχάνουν.

    Κι εγώ τέτοιος γονιός ήμουν. Βασανίστηκε λίγο ο μεγάλος μου γιος από την πίεση που του ασκούσα να έρχεται πάντα πρώτος. Ευτυχώς, όμως, το κατάλαβα σχετικά νωρίς και άλλαξα. Ελπίζω το βιβλίο να βάλει σε σκέψεις όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς.

    Είναι σπουδαίο να έχει ένα παιδί επιτυχίες. Είναι όμως σπουδαιότερο να δέχεται τις όποιες αποτυχίες του με αξιοπρέπεια.
    Είναι σπουδαίο ένας γονιός να έχει ένα παιδί νικητή. Είναι όμως σπουδαιότερο να έχει ένα παιδί αξιοπρεπές, είτε χάνει είτε κερδίζει.”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2017
    Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Μάρω Ταυρή
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 X 20,5
    ISBN: 978-618-03-1081-8
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular