More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ σκιά, του Βαγγέλη Γιαννίση

    Η σκιά, του Βαγγέλη Γιαννίση

    Γράφει η Κατερίνα Γούδα

    Λίγο έξω από το Έρεμπρο (νότια-κεντρική Σουηδία) ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγνώστου. Όποιος κι αν ήταν ο δράστης, φρόντισε να δημιουργήσει μια μακάβρια σκηνή και να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που θα επέτρεπε την αναγνώριση του θύματος. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης και η ομάδα του θα βρεθούν μπροστά σε μια παράξενη υπόθεση που θα τους οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια, εκεί που το μεταφυσικό θα μπερδευτεί με την πραγματικότητα. Όμως στην υπόθεση αυτή δεν θα είναι μόνοι τους, μια σκοτεινή σκιά θα απλωθεί γύρω τους και θα σκεπάσει τα πάντα από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αντικρίσουν το άψυχο σώμα. Η απαίσια μυρωδιά της θα τους ακολουθεί σε κάθε βήμα και θα σπείρει τη μυρωδιά του θανάτου και της εκδίκησης πάνω από το Έρεμπρο.

    …Έβλεπα ένα δράστη οργισμένο. Κάποιον που σκότωνε εξαιτίας ενός θυμού, ενός μίσους μέσα του. Ωστόσο τώρα… Τώρα δεν βλέπω τίποτα απ’ αυτά. Βλέπω έναν δράστη που δολοφονεί. Θα έλεγα, επειδή μέσα του βρίσκεται το κακό…

    … Όποιος και να το έκανε έχει τον διάβολο μέσα του. Και παρόλο που δεν είμαι δεισιδαίμων, Άντερς, από χθες το βράδυ έχω την αίσθηση ότι αυτό το κακό κόλλησε πάνω μας και μας ακολουθεί παντού.

    Η πλούσια Σκανδιναβική μυθολογία, οι παντοδύναμοι αρχαίοι Θεοί, τα παγανιστικά έθιμα, οι παλιές δοξασίες, οι σατανιστικές τελετές, τα παράξενα κυκλώματα, οι μυστικές κλίκες, η black metal μουσική σκηνή της χώρας, ο Tolkien και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, οι νεκρικές μάσκες και το χαρακτηριστικό corpse paint (σημ.: μαυρόασπρο μέικ απ προσώπου, συνήθως των μέταλ συγκροτημάτων), οι αλυσιδωτές δολοφονίες και οι πιθανές ανθρωποθυσίες θα απλώσουν το πέπλο τους πάνω από το Έρεμπρο.

    Κάθε μυθολογία είχε κι από ένα πλάσμα που διατηρούσε το λημέρι του στα δάση. Ίσως επειδή το δάσος ξυπνούσε ένα αρχέγονο φόβο στις καρδιές των ανθρώπων, ο οποίος είχε να κάνει με το άγνωστο…

    Η Σκιά αποτελεί το τέταρτο μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας του Βαγγέλη Γιαννίση με ήρωα τον επιθεωρητή Άντερς και την ομάδα του. Με την πείρα των προηγούμενων βιβλίων του και τις δεκάδες μεταφράσεις, ο Βαγγέλης Γιαννίσης αποφασίζει να αφουγκραστεί για άλλη μια φορά τις ιστορίες του επιθεωρητή Άντερς και να τις καταγράψει, δημιουργώντας τη Σκιά.

    Μήπως όμως τελικά η Σκιά ήταν αυτή που υπαγόρευσε την  ιστορία της στον Άντερς;

    Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ο συγγραφέας θα κερδίσει την προσοχή σου και η αγωνία θα κάνει την εμφάνισή της. Η αγωνία που κάποιες στιγμές θα γίνει φόβος, τρόμος, ίσως απογοήτευση, άλλες αποστροφή, πόνος, ένταση κι άλλες πάλι σιγουριά, θα συνθέσουν ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με έντονες εναλλαγές, δεμένη και γρήγορη πλοκή που θα σε παρασύρει στη δίνη της.

    … Όλοι κουβαλάμε βαρίδια μαζί μας, του είχε πει, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό και συχνότητα. Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, τον λειτουργικό άνθρωπο από τον ψυχικά άρρωστο δεν είναι τόσο η ασθένεια ή η διαταραχή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημά του.

    Τι είναι τελικά η Σκιά;

    Είναι ένα πλάσμα που διψά για εκδίκηση ή είναι το δικό μας βαρίδι;

    Διαβάζοντας το βιβλίο και μπαίνοντας ακόμη πιο βαθιά στον  σκοτεινό κόσμο που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας καταλαβαίνεις την ενδελεχή έρευνα στην Σκανδιναβική μυθολογία και στην Black metal μουσική σκηνή της χώρας. Παράλληλα είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που καταφέρνει να συνθέσει τα δύο αυτά στοιχεία με τη νεκρή γλώσσα του Τόλκιν, τα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης χώρας  και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

    Ο συγγραφέας δεν αρκείται στην εξιχνίαση της υπόθεσης αλλά μας παρουσιάζει το κοινωνικό προφίλ, τις ζωές, τις ανησυχίες και τις αδυναμίες των χαρακτήρων του και καταφέρνει ακόμα και σε αυτές τις σελίδες να μας κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο.

    Η σκιά όμως είναι πάντα παρούσα και αφήνει τη μυρωδιά της σε κάθε γύρισμα σελίδας.

    Μήπως την είδες κι εσύ; Τότε ίσως είναι πολύ αργά.

    Ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα και τον Βαγγέλη Γιαννίση που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Η σκιά
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάιος 2018
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ελένη Οικονόμου
    Διόρθωση: Δημήτρης Πήχας
    Σελιδοποίηση: Έρση Σωτηρίου
    Σελίδες: 424
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN:
    978-960-605-490-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular