More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Η Τζούλια και ο καρχαρίας, της Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ

    Η Τζούλια και ο καρχαρίας, της Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 11-15) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Τζούλια με βγάλανε από τη γιαγιά μου, την οποία δε γνώρισα ποτέ, και από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που αρέσει στον μπαμπά μου. Είμαι δέκα ετών και διακοσίων τριών ημερών.

    Η Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ γράφει πολύ δυνατά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Τζούλια μας αφηγείται την ιστορία από ένα καλοκαίρι. Όταν έχασε τη μητέρα της αλλά βρήκε έναν καρχαρία πιο παλιό και από τα αιωνόβια δέντρα. Είναι εκείνο το καλοκαίρι που μετακόμισε στο νησί Ανστ, στο αρχιπέλαγος Σέτλαντ, κοντά τη Νορβηγία. Ο μπαμπάς της θα προγραμματίσει τον παλιό φάρο, τον Αφλ-Τζεντ (όπου και θα μείνουν), να δουλεύει αυτόματα με βάση κάποιον δυαδικό κώδικα. Η μητέρα της είναι κι αυτή επιστήμονας, βιολόγος της θάλασσας μελετά φύκια και χελώνες. Τώρα την ενδιαφέρει πολύ να μελετήσει τον καρχαρία της Γροιλανδίας, που μπορεί να ζήσει πάνω από πεντακόσια χρόνια! Πήραν μαζί και τη γάτα τους, τη Νουντλ.

    “Δηλαδή κινούνται τόσο αργά, που αργούν να γεράσουν. Σαν να ξεγελάνε τον χρόνο. Μεγαλώνουν ένα εκατοστό τον χρόνο…”

    Ένας φάρος να μείνεις είναι από μόνο του ένα ιδανικό μέρος για περιπέτειες. Και ένα ζευγάρι επιστημόνων γονιών κρατούν αυτό το σκηνικό, δεξιά κι αριστερά, σαν ορθοστάτες, σαν επιδέξιοι σκηνογράφοι που καδράρουν τον χωροχρόνο, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας και προσήλωσης. Το βάρος, ωστόσο, της ιστορίας πέφτει στη μητέρα της Τζούλια. Γιατί παρότι εκείνη είναι η προέφηβη που αναζητά την ομορφιά, την αλήθεια, την επαφή, η μητέρα της είναι η κρυφή ηρωίδα της ιστορίας. Μια επιστήμονας που αναζητεί και προσδοκά εναγωνίως επιχορήγηση για την έρευνά της, η οποία την ενθουσιάζει και την κινητοποιεί, μια σύζυγος με κάποιες τριβές με τον άντρα της, καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ενώ οι οικονομικές ενισχύσεις του επιστημονικού τους έργου κωλυσιεργούν, μια μάνα με συχνές εκρήξεις, με μετεωρίσεις μεταξύ οργής, θυμού και επιστροφής σε κάποια ηρεμία. Η ψυχική της υγεία έχει κλονιστεί για ακόμα μια φορά στη ζωή της (είχαν προηγηθεί κι άλλες κατηφόρες). Η κατάθλιψη συναντά τη διπολική διαταραχή και το κράμα της ψυχικής ανορθογραφίας της γυναίκας αυτής την οδηγεί σε έναν λαβύρινθο από τον οποίο δεν βγαίνεις εύκολα.

    Ο τίτλος «Η Τζούλια και ο καρχαρίας» είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για τη μητέρα. Αυτόν τον τίτλο δίνει στο καΐκι που αγοράζει για να συνεχίσει την έρευνά της. Η Τζούλια από τη μεριά της είναι κι αυτή μετέωρη, χαμένη συχνά σε ένα μη πλαίσιο το οποίο δεν της επιτρέπει να αισθανθεί ασφάλεια και χαρά. Μέσα από την κοφτή, εύρυθμη γραφή της Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ που παίζει στα δάχτυλα τους βασικούς κανόνες αφήγησης και πλοκής, αλλά και μέσα από το ατμοσφαιρικό, κινηματογραφικό, βορειοευρωπαϊκό σκηνικό, έχουμε μία ιστορία που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κοινό, καθώς μεταβάλλει ενώ εξελίσσεται το μέσο κοινό προς τα επάνω, απευθυνόμενη σε όλο και μεγαλύτερη ηλικιακή γκάμα.

    Θάλασσα και ουρανός. Δύο κόσμοι τεράστιοι κι ανεπαρκώς εξερευνημένοι, ακόμα. Σύμβολα του αγνώστου, του ερεβώδους σκότους που πάντα κρύβεται για τον άνθρωπο που όλο πλησιάζει στη γνώση και την αλήθεια και όλο διαβαίνει τις πύλες του απροσδόκητου. Κι ο καρχαρίας της Γροιλανδίας, αυτό το μυστηριώδες πλάσμα ίσως είναι μια αλληγορική υπόμνηση για όσα οι άνθρωποι αγνοούν ή φοβούνται, για όσα ψάχνουν και τους κινητοποιούν στη μεγάλη, ευθύγραμμη, μελαγχολική ζωή τους. Το υπαινικτικό θαλάσσιο σύμπαν που περιτριγυρίζει τους ήρωες βοηθά να γεωμετρηθούν στον νου του αναγνώστη αυτοί οι τρεις+ένας πρωταγωνιστές που στέκονται ελλιπείς, στα προσωπικά τους αδιέξοδα ο καθένας γερμένοι, ξεδιπλώνοντας το προσωπικό του ψυχικό χρωματολόγιο ο καθένας.

    Οι κίτρινες λεπτομέρειες στα καλαίσθητα σχέδια του Tom de Freston λειτουργούν ως μικροί χρωματικοί δείκτες μέσα σε μια ολότητα απεικόνισης που αγκαλιάζει βασικές σκηνές της ιστορίας. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, το εξώφυλλό του είναι έξοχο πραγματικά.

    Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Η Τζούλια και ο καρχαρίας
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Julia and the Shark

    Συγγραφέας:

    Kiran Millwood Hargrave

    Εικονογράφος:

    Tom de Freston

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Νοέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Μυρτώ Καλοφωλιά

    Διόρθωση:

    Ιωάννα Ανδρέου

    Σελίδες:

    224

    Μέγεθος:

    15,3 X 21,6

    ISBN:

    978-618-07-0350-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular