More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20224-7 ετώνΗ υπόσχεση, της Νίκολα Ντέιβις (εικ.: Λάουρα Καρλίν)

    Η υπόσχεση, της Νίκολα Ντέιβις (εικ.: Λάουρα Καρλίν)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4,5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Είναι το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο της Νίκολα Ντέιβις. Εκδόθηκε το 2013 στα αγγλικά από τον οίκο Walker Books.

    Μια πόλη μουντή, μίζερη. Δρόμοι βρώμικοι, μια γκριζάδα αρρωστημένη παντού. Οι άνθρωποι μίζεροι κι αυτοί, αγέλαστοι, άσχημοι. Ένα κλεφτρόνι ζει κλέβοντας από εκείνους που είχαν λίγα, λίγα όσο κι εκείνη.

    Μια νύχτα, προσπάθησε να κλέψει την τσάντα μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Εκείνη αντιστάθηκε. “Αν υποσχεθείς να τα φυτέψεις, θα την αφήσω”, της είπε η ηλικιωμένη. Το κλεφτρόνι το υποσχέθηκε δίχως να ξέρει τι εννοούσε η γυναίκα. Όταν απομακρύνθηκε, άνοιξε την τσάντα και είδε μόνο βελανίδια μέσα. Θα τηρήσει την υπόσχεσή της και σιγά σιγά η γκρίζα πόλη θα αλλάξει. Αλλά δε θα μείνει μόνο εκεί…

    Πρώτα σε κερδίζει η χειροποίητη αίσθηση των εικόνων της Laura Carlin που δημιουργεί εκπληκτικές ατμόσφαιρες, μουντές αρχικά, με χρώμα και αναγέννηση στο τέλος. Θα μπορούσε να σταθεί πραγματικά ως εικονοβιβλίο, ως silent book, καθώς η οπτική της αφήγηση είναι συναρπαστική. Παρότι δεν εικονογραφεί φωτογραφικά/ρεαλιστικά, κατορθώνει να αποδίδει εύληπτα και καλαίσθητα συναισθήματα, παγιωμένες καταστάσεις, γεγονότα, ενώ κινητοποιεί απίστευτα μια διάθεση παρατηρητικότητας και περιήγησης του βλέμματος πάνω στη σελίδα.

    Ίσως αδικούμε λίγο το κείμενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι, δίχως να υστερεί, δεν φτάνει στα στάνταρ της εικονογράφησης. Η συγγραφέας Νίκολα Ντέιβις αφηγείται μια σκληρή ιστορία. Πώς τοποθετείς ένα κλεφτρόνι μέσα σε ένα παιδικό βιβλίο, όπου συνήθως φωλιάζουν ο συντηρητισμός, η ηθικολογία, οι διδαχές και οι καλοί τρόποι; Κι όμως, η Ντέιβις κατορθώνει από τη μία να καταγράψει τόσο πραγματικές εικόνες για τις σημερινές πόλεις, για την εξαθλίωση μερίδας ανθρώπων, για την ομορφιά και το χρώμα που λείπουν, από την άλλη να ακροβατήσει πάνω σε μια ονειρική εξέλιξη, δύσκολη αν την βάλεις στο φακό του ρεαλισμού. Όμως, αν πάμε με τον ρεαλισμό, δε θα σηκωθούμε από τις καρέκλες μας ποτέ. Θέλει υπέρβαση μια νίκη της ομορφιάς. Και το κορίτσι αυτό, το κλεφτρόνι, κάνει μια υπέρβαση, ένα νέο ξεκίνημα, ένα ταξίδι που την οδηγεί σε μια αληθινή επανάσταση, από εκείνες που έχουν νόημα και δεν είναι μόνο λόγια παχιά.

    Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το κείμενο κατακτά πιο αργόσυρτα, πιο ήπια, το δικό του μερίδιο και εν τέλει κάνει αυτό που υπόσχεται: καταγράφει την απροσδόκητη, επιτυχημένη έκβαση μιας υπόσχεσης. Φτάνοντας στο τέλος, σου μένει η αίσθηση ότι εικόνες και κείμενο έδεσαν με αρμονία.

    Όμως, έκανα και μια αντιστροφή. Έβγαλα τις εικόνες από την οπτική μου. Είδα μόνο το κείμενο, μόνο αφήγηση. Τελικά, είχε και αυτό μεγάλη δύναμη. Μια καλή φωνή θα μπορούσε να το χρωματίσει συναρπαστικά. Αλλά είναι από τις περιπτώσεις που η εικόνα κάνει την πρώτη μεγάλη επίθεση, οι λέξεις όμως κρατούν τη δική τους δύναμη και δρουν από κάτω.

    Για τη ζωή στις σύγχρονες πόλεις. Για την απουσία ομορφιάς και χρώματος. Για τις ζωές που φαινομενικά παρασιτούν. Για τις μικρές επαναστάσεις που γίνονται μεγάλες. Για το ξεκίνημα που συνήθως το κάνει ένας “τρελός”.

    Ακούστε το The Promise του Michael Nyman, δείτε το υποβλητικό The Road του John Hillcoat, το οποίο είναι η μεγάλη γέφυρα προς το παρόν βιβλίο της Nicola Davis.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Πρώτα σε κερδίζει η χειροποίητη αίσθηση των εικόνων της Laura Carlin που δημιουργεί εκπληκτικές ατμόσφαιρες, μουντές αρχικά, με χρώμα και αναγέννηση στο τέλος. Θα μπορούσε να σταθεί πραγματικά ως εικονοβιβλίο, ως silent book, καθώς η οπτική της αφήγηση είναι συναρπαστική. Το κείμενο κατακτά πιο αργόσυρτα, πιο ήπια, το δικό του μερίδιο και εν τέλει κάνει αυτό που υπόσχεται: καταγράφει την απροσδόκητη, επιτυχημένη έκβαση μιας υπόσχεσης. Φτάνοντας στο τέλος, σου μένει η αίσθηση ότι εικόνες και κείμενο έδεσαν με αρμονία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Road (Soundtrack) – 02 The Road

    The Promise-Michael Nyman

    Blood of My Blood

    Ξαρχακος – Βαρκαρόλα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η υπόσχεση
    Τίτλος πρωτοτύπου: The promise
    Συγγραφέας: Nicola Davies
    Εικονογράφος: Laura Carlin
    Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 25 Χ 26
    ISBN: 978-960-16-8039-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular