More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ φίλη, της Τερέζα Ντρίσκολ

    Η φίλη, της Τερέζα Ντρίσκολ

    Φίλη….μια λέξη με τόση δύναμη.

    «Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».
    Αριστοτέλης

    Ποιος είναι όμως ο πραγματικός φίλος;

    Όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, η φιλία χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

    Φιλία ωφελιμότητας- συμφερόντων

    Φιλία απόλαυσης- ευχαρίστησης, Ερωτική φιλία

    Φιλία κατ’ αρετή- Πραγματική φιλία

    Η Φίλη της Teresa Driscoll σε ποια κατηγορία ανήκει; Είναι μια αληθινή φίλη; Τι είναι διατεθειμένη να κάνει για να υποστηρίξει ή να «καταστρέψει» τη φίλη της;

    Ένας κοκκινολαίμης; Γιατί; Δεν καταλαβαίνω…

    Βρίσκομαι στην τουαλέτα του τρένου, σκυμμένη πάνω από τον μικροσκοπικό ανοξείδωτο νιπτήρα, προσπαθώντας να αναπνεύσω – που να πάρει η ευχή – και συνάμα να καταλάβω τι σχέση έχει με όλα αυτά ένας κοκκινολαίμης.

    Τριακόσια χιλιόμετρα μακριά, το παιδί μου βρίσκεται στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου και τον φροντίζουν ξένοι. Ίσως του έχουν αφαιρέσει τη σπλήνα, ίσως και όχι.

    Ένα παιδί παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Ένα δεύτερο ίσως κινδυνεύει. Μια μητέρα που βρίσκεται μακριά, κολλημένη σε ένα τρένο προσπαθεί απεγνωσμένα να φτάσει στο νοσοκομείο. Ένας πατέρας προσπαθεί να φανεί ψύχραιμος. Μια δεύτερη γυναίκα μπορεί να είναι υπεύθυνη για την κατάσταση του παιδιού του ή καλύτερα των παιδιών.  Αλλά μπορεί και όχι. Και ένας κοκκινολαίμης ζητά απεγνωσμένα ….βοήθεια.

    …Ο Θίο είχε αποκτήσει τη συνήθεια να σχεδιάζει κρυφά στο μπράτσο του κοκκινολαίμηδες και δεν ήθελε η μητέρα του να τους σβήνει…

    Με αυτήν την εκρηκτική νότα που σε ξαφνιάζει και σου κόβει την ανάσα, ξεκινά το ψυχολογικό θρίλερ της Teresa Driscoll και μια σειρά δραματικών περιστατικών θα σας κάνουν να μην είστε ποτέ σίγουροι για το ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, θα σας κάνει να ταυτιστείτε με τους ήρωες και στο τέλος θα σας κάνει να αναρωτηθείτε εάν πραγματικά γνωρίζετε τον ίδιο σας τον εαυτό.

    Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση;

    “Το μυστικό είναι να μάθεις να το αντιμετωπίζεις με τη σκέψη. Να αποδεχτείς πόσο φριχτό ήταν.”

    Η Σόφι, ο σύζυγός της Μαρκ και ο γιος τους Μπεν ζουν στο χωριό Τέντμπερι, στο Ντέβον. Μετακόμισαν εκεί μετά από επιμονή της Σόφι, καθώς υποστήριζε πως το Λονδίνο δεν ήταν κατάλληλο για οικογένεια και πίστευε ότι θα ήταν ασφαλής και ευτυχισμένη στην εξοχή. Αυτά τα λόγια, έξι μήνες αργότερα, θα στοιχειώσουν την σκέψη της.

    Λίγο καιρό μετά την εγκατάσταση της οικογένειας της Σόφι, μια εντυπωσιακή γυναίκα, η Έμα μαζί με τον τετράχρονο –σχεδόν- γιό της Θίο, θα μετακομίσουν στο Τέντμπερι. Οι δύο μητέρες με τα δύο αγόρια της ίδιας περίπου ηλικίας, δεν θα αργήσουν να γίνουν φίλες. Ή τουλάχιστον η μία από τις δύο έτσι νόμιζε.

    Ένα πτώμα θα ταράξει την ηρεμία του χωριού και θα κάνει τους κατοίκους του να αναθεωρήσουν όλα όσα ήξεραν ή πίστευαν μέχρι τότε.

    Διέσχισα το γραφείο στο χολ φωνάζοντας: “Άντονι! Τζιλ! Που είστε; Πρέπει να αρχίσουμε τις κορύνες. Και όλοι αναρωτιούνται που….”

    Και τότε το είδα. Το κόκκινο.

    Ζωηρό, οργισμένο… παντού.

    Λίγες σταγόνες στον τοίχο, σαν πίνακας αφηρημένης τέχνης, νωπός ακόμη.

    Οι κάτοικοι του χωριού θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Η Σόφι θα επενδύσει στη φιλία της με την Έμα και θα αγκιστρωθεί σε αυτή, παρά τις αντιρρήσεις του Μαρκ και τα κουτσομπολιά του χωριού. Έτσι λίγο καιρό μετά, η Σόφι ήταν απόλυτα σίγουρη ότι μπορούσε να εμπιστευτεί την Έμμα, τη νέα της φίλη για να φροντίσει τον Μπεν, όταν εκείνη θα έπρεπε να λείψει για να κάνει έκπληξη στον σύζυγό της, τον Μαρκ. Πίστευε ότι είχαν μια φιλία κατ’ αρετή -όπως έλεγε ο Αριστοτέλης-  και ότι οι πράξεις βασίζονται στην αρετή, στον σεβασμό, στην εκτίμηση, στην κατανόηση, την ειλικρίνεια. Δεν μπορεί να έκανε λάθος, άλλωστε η Έμα ήταν η καλύτερή της φίλη, η αδελφή ψυχή της.

    Μήπως όμως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα και τώρα ολόκληρη η οικογένειά της κινδυνεύει;

    Ο χρόνος τρέχει, κι εκείνη αδύναμη να βοηθήσει το παιδί της, ώρες μακριά από το σπίτι, η Σόφι θα έρθει αντιμέτωπη με τη σκληρή αλήθεια.
    Η ζωή της δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…

    Δεν έχω ιδέα τι πρέπει κάποιος να λέει σε ένα μικρό παιδί όταν συμβαίνει κάτι φρικτό. Ιδανικά, τίποτε, όμως τα παιδιά έχουν αυξημένη διαίσθηση, αντιλαμβάνονται τους ψιθύρους και σίγουρα παρατηρούν…

    Πόσο καλά γνωρίζει την Έμα τελικά;

    Η Teresa Driscoll αναφέρει πως η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε τον καιρό που εργαζόταν ως δημοσιογράφος, όταν μπαινοβγαίνοντας στα δικαστήρια, συχνά συγκλονιζόταν διαπιστώνοντας πόσο δύσκολο ήταν να εντοπιστεί η αληθινή κακία σε έναν άνθρωπο. Πόσοι «Λύκοι με προβιά αρνιού», φαινομενικά φυσιολογικοί άνθρωποι διέπρατταν τρομακτικά εγκλήματα; Άνθρωποι κοινωνιοπαθής με παντελή έλλειψη συνείδησης, που δεν έχουν καμία ικανότητα να νοιαστούν ή να αγαπήσουν κάποιον εκτός από τον εαυτό τους, που για εκείνους όλα μοιάζουν σαν μία πράξη: Α + Β, χωρίς συναισθήματα, χωρίς επιπτώσεις, χωρίς συναίσθηση και τελικά χωρίς ανθρωπιά.

    Η Φίλη είναι ένα δυναμικό, έντονο και σκληρό ψυχολογικό θρίλερ με αργό και σκόπιμα μετρημένο – θεωρώ- ρυθμό, που σε κάνει να αναρωτηθείς για το τη σημαίνει φιλία και ταυτόχρονα παρουσιάζει τον χειρότερο φόβο ενός γονιού, να βλέπει το παιδί του να υποφέρει, αλλά και έναν ακόμη χειρότερο, να μην μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό του, την ώρα που εκείνο τον χρειάζεται.

    Η ιστορία εναλλάσσεται μεταξύ του παρόντος, στο οποίο η Σόφι βρίσκεται σε ένα τρένο και προσπαθεί να φτάσει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μπεν και στο παρελθόν- όπου τα γεγονότα που οδήγησαν τον Μπεν, τον Θίο και την Έμα, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, ξετυλίγονται αργά.

    Η συγγραφέας εστιάζει στο γιατί οι άνθρωποι διαπράττουν τα εγκλήματα και διερευνά πώς η εμπειρία του παρελθόντος μπορεί να διαμορφώσει τη σημερινή συμπεριφορά και στάση κάποιου. Συγκεκριμένα συνθέτει τους πολύπλοκους και αντιφατικούς χαρακτήρες της και με απόλυτη αληθοφάνεια σκιαγραφεί το παρελθόν τους που τους οδηγεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό  στις αποφάσεις και στις επόμενες κινήσεις τους. Καταφέρνει να μπει στον ψυχισμό τόσο των λύκων, όσο και των προβάτων και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις, τι είναι ικανοί να κάνουν οι άνθρωποι, αλλά και να μάθεις τι είσαι ικανός να κάνεις εσύ, στο όνομα της….φιλίας.

    “Με τους φίλους μου έχω καθιερώσει ένα point system. Μετά από ένα άθροισμα αρνητικών πόντων, τους κόβω”.
    Γιάννης Ξανθούλης

    Ποια είναι η αληθινή φιλία και τι χρειάζεται για να σφυριλατηθεί ώστε να αντέξει της κακουχίες, να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου και να οικοδομηθεί σε γερές βάσεις;

    Η Φίλη, της Teresa Driscoll. Αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία. Θα σας προβληματίσει αρκετά.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    KRS-ONE – A Friend instrumental

    Don’t Let Me Be Misunderstood (Kill Bill edit)

    Ella Fitzgerald and Louis Armstrong – Ella and Louis (1956)

    In The Mood For Love – Song Yumeji’s theme Shigeru Umebayashi

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Η φίλη
    Συγγραφέας: Teresa Driscoll
    Τίτλος πρωτοτύπου: The friend
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 23/09/2020
    Επιμέλεια: Σοφία Πράρα
    Σελίδες: 400
    Μέγεθος: 140 X 205
    ISBN: 978-960-653-052-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular