More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΘησέας για μια εβδομάδα, του Πάμου Ιωαννίδη (εικ.: Τόμεκ Γιοβάνης)

    Θησέας για μια εβδομάδα, του Πάμου Ιωαννίδη (εικ.: Τόμεκ Γιοβάνης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-13) – Λογοτεχνία (γνώσεων) για παιδιά

    Θησέας: αρχαίος Έλληνας βασιλιάς των Αθηνών, γιος του Αιγέα και της Αίθρας και εφάμιλλος του Ηρακλή σε δημοφιλία ήρωας της ελληνικής μυθολογίας.

    Ντεμπούτο για τον Πάμο Ιωαννίδη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Διάβασμα, σχολείο, minecraft, ύπνος, αυτή ήταν η μάλλον βαρετή ζωή του Νικόλα, ο οποίος παρεμπιπτόντως τραυλίζει. Μέχρι που αποφασίζει να πλησιάσει τη συμμαθήτριά του, τη Βερόνικα, που του αρέσει. Η απόπειρά του στέφεται με πλήρη αποτυχία με αποτέλεσμα όλη η τάξη να τον βγάλει στη σέντρα. Ευχήθηκε τότε να γίνει κάποιος άλλος. Σαν το Θησέα, ας πούμε, που γενναίος ως ήταν, κατατρόπωνε τους αντιπάλους του. Έι, μαν, πρόσεχε τι εύχεσαι, λένε! Η ευχή του ακούστηκε κάπου ψηλά, στον Όλυμπο και οι θεοί, ο φαρσέρ Δίας δηλαδή, ανέλαβαν να του την πραγματοποιήσουν.

    Αίφνης, ο ντροπαλός Νικόλας έγινε Θησέας για μια εβδομάδα όπως ήταν η παραχώρηση του Δία. Και έτσι θα ταξιδέψει από την αρχαία Αθήνα στο παλάτι του Ποσειδώνα στον βυθό της θάλασσας, θα φτάσει στο παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό, θα έρθει αντιμέτωπος με γνωστούς εχθρούς, θα αναμετρηθεί με βασιλιάδες, θα γνωρίσει πριγκίπισσες και θα βαδίσει τα χνάρια του σπουδαίου ήρωα. Αλλά κάποια στιγμή, αυτός που μονομάχησε με τον Μινώταυρο, θα πρέπει να γυρίσει σχολείο του, η εβδομάδα περνάει γρήγορα βλέπεις. Και τότε, θα έχει να αντιμετωπίσει τη γνωστή κατάσταση. Μόνο που τα πράγματα πια δε θα είναι όπως πριν γίνει Θησέας…

    Εστιάζοντας

    Ένα πλήθος θεμάτων αγκαλιάζει το έξυπνο βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου Πάμου Ιωαννίδη. Η εύθραυστη φύση των φιλιών και των συσχετισμών μέσα σε μια τάξη προεφήβων. Ο έρωτας όπως πρωτοεμφανίζεται και η δυσκολία της εξωτερίκευσης αυτού του αγνού συναισθήματος που σε αυτή την ηλικία εύκολα μπορεί να αποτελέσει ζήτημα περίγελου και bullying. Ο εκφοβισμός ως μορφή διαχείρισης του εαυτού και κυριαρχίας στον χώρο, η διαφορετικότητα που εκφράζεται με διάφορους τρόπους όπως ο τραυλισμός του πρωταγωνιστή Νικόλα. Η φαντασία και η πάγια προσπάθεια των παιδιών να δραπετεύσουν προς την περιπέτεια, το άλλο, το άγνωστο, το μαγικό, ώστε να πάψει η πραγματικότητα να είναι τόσο παγερή, βαρετή, ευθύγραμμη. Το θάρρος ως δρόμος να αντιμετωπίσεις τους φόβους και τους δισταγμούς σου. Όλα αυτά παντρεύονται ασφαλώς με πολλή μυθολογία την οποία προφανώς αγαπά ο συγγραφέας, με χιούμορ το οποίο τοποθετεί αρκετά καλά στην ιστορία του και με την ξεχωριστή, με καλή διαχείριση του παιδικού λόγου και την κομίστικη εικονογράφηση του Τομέκ Γιοβάνη που αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης της έκδοσης.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κεντρικός ήρωας. Ο Νικόλας, τραυλός, ντροπαλός και κάπως εσωστρεφής, με ελλείμματα αυτοπεποίθησης, κλεισμένος στον εαυτό του, αδικημένος στις κρίσεις πολλών του περίγυρού του, ανοικοδομείται μέσα από τη δύναμη της φαντασίας και της μυθολογίας, καλύπτει μια απόσταση δισταγμών και δειλίας επανεφευρίσκοντας τον εαυτό του μέσα από μια εβδομάδα που αλλάζει πολλά από όσα σκέφτεται. Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο για τα παιδιά-αναγνώστες.

    Για αναγνώστες από 9-10 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Θησέας για μια εβδομάδα
    Συγγραφέας: Πάμος Ιωαννίδης
    Εικονογράφος: Τόμεκ Γιοβάνης
    Εκδόσεις: Κέδρος, Φεβρουάριος 2022
    Επιμέλεια-διόρθωση: Μαρία Σπανάκη
    Γραφ. επιμέλεια: Ξένια Τρύφων
    Ηλεκτρ. σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 184
    Μέγεθος: 12,9 X 19,7
    ISBN: 978-960-04-5269-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular