More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΙκιγκάι- Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, των...

    Ικιγκάι- Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, των Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες

    Συναντήθηκαν, λοιπόν, μια νύχτα στο Τόκιο ο Έκτορ Γκαρθία και ο Φρανσέσκ Μιράλλιες και αποφάσισαν να γράψουν ένα βιβλίο για το ικιγκάι. Η αλήθεια είναι πως όταν δεν το έχεις καν ακουστά, ίσως και να το προσπεράσεις εύκολο κι απλά. Αλλά εδώ δεν είναι από αυτά που πρέπει να προσπεράσεις. Γιατί δεν πρόκειται για κάποιο εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης πλατιάς κατανάλωσης, αλλά για φιλοσοφία και στάση ζωής που έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης.

    Τι είναι το ικιγκάι; Σύμφωνα με τους αγαπητούς Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης δηλαδή. Ποιο είναι το νόημα της ζωής μου; Ξέρω; Έχω κάποια υψηλή αποστολή, υψηλότερη από το να εισπνέω και να εκπνέω αέρα απλώς ή η ζωή μου είναι ένα “άθροισμα ημερών”;

    Το ικιγκάι χονδρικά θα μεταφραζόταν ως “η ευτυχία τουνα είσαι πάντα απασχολημένος”. Απασχολημένος; Δεν πρόκειται περί εργασιομανίας ή εργασιοθεραπείας, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο. Στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας το ποσοστό αιωνόβιων σε κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους είναι 24,55, αριθμός πολύ υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Καλή η διατροφή, η απλή ζωή, ο καθαρός αέρας, το πράσινο τσάι, αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το ικιγκάι που διέπει τη ζωή τους, που τους κρατά δραστήριους και ευτυχισμένους ως το τέλος της ζωής τους.

    Ποια είναι όμως τα μυστικά για να βρεις το ικιγκάι σου; Πώς γίνεται άλλοι να το κουβαλάνε μέσα τους κι άλλοι να το αναζητούν μέχρι τα γεράματά τους; Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή. Αλλά θέλει ψάξιμο, θέλει σκάψιμο βαθιά μέσα σου για να το βρεις. Θέλει να μην παραιτείσαι, να μην συνταξιοδοτείσαι ποτέ. Να βλέπεις τον εαυτό σου πάντα ενεργό.

    Το βιβλίο των Γκαρθία και Μιράλλιες αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, αποκαλύπτοντάς μας το πώς τρέφονται, πώς συναναστρέφονται, πώς δουλεύουν, πώς τα πάνε μεταξύ τους και πώς βρίσκουν το ικιγκάι που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια.

    Οι συγγραφείς, μάλιστα, αναφέρονται στις πέντε συγγενείς γαλάζιες ζώνες μεταξύ των οποίων είναι η Οκινάουα, η Σαρδηνία της Ιταλίας, η Λόμα Λίστα στην Καλιφόρνια, η Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και… η Ικαρία στην Ελλάδα, όπου ένας στους τρεις κατοίκους του νησιού είναι πάνω από ενενήντα ετών και το οφείλουν σε έναν τρόπο ζωής που επιβιώνει εκεί από το 500 π.Χ.

    Ποια είναι όμως τα κλειδιά της αντιγήρανσης και της μακροζωίας; Τι τρώνε οι αιωνόβιοι; Ποιες είναι οι σχέσεις τους με την κοινότητα; Πόσο κοινωνικοί είναι; Έχουν στρες και πώς το μειώνουν;

    Για να σας εξάψω την περιέργεια, η Ζαν Κάλμαν έκανε ποδήλατο μέχρι τα 100 της, κάπνιζε μέχρι τα 120 της και πέθανε στα 122 της στο γηροκομείο, δύο χρόνια αφότου έκοψε το τσιγάρο. “Βλέπω ελάχιστα, βαριακούω, δεν μπορώ να νιώσω τίποτα, αλλά όλα είναι καλά”, δήλωσε στα 120α της γενέθλια.

    Και για να σας δώσω ακόμα λίγο νερό στο μύλο, το μεγάλο μυστικό στο να βρεις το ικιγκάι σου είναι να βρίσκεις ή να εφευρίσκεις πάντοτε κίνητρα για να ζεις.

    Ένα θαυμάσιο βιβλίο που παντρεύει φιλοσοφία, ιατρική και παράδοση, ένα βιβλίο που δε βοηθάει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και αν τα καταφέρεις να βρεις τα κλειδιά να ζήσεις περισσότερο και κυρίως πιο ποιοτικά. Ένα βιβλίο που ξεψαχνίζει τη ζωή, που διαχωρίζει την ήρα από το στάρι και αναδεικνύει τα σημαντικά της, εκείνα τα λίγα που μας χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι.

    Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Κάθε του σελίδα είναι χρυσάφι.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ικιγκάι- Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή
    Τίτλος πρωτοτύπου: Ikigai
    Συγγραφέας: Έκτορ Γκαρθία, Φρανσέσκ Μιράλλιες
    Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, 11η εκτύπωση Απρίλιος 2020 (α’ έκδοση Δεκέμβριος 2017)
    Διόρθωση: Γιώργος Κασαπίδης
    Ηλ. σελιδοποίηση: Παναγιώτης Βογιατζάκης
    Σελίδες: 240
    Μέγεθος: 13 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-16-7351-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular