More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΙστορίες με τη Λιλίκα Νο2, του Ζιλμπέρ Ντελαέ

    Ιστορίες με τη Λιλίκα Νο2, του Ζιλμπέρ Ντελαέ

    Η Λιλίκα, η Martine όπως λεγόταν στα Βελγικά, έγινε πια 63 χρόνων. Γεννήθηκε το 1954 από τη συγγραφική πένα του Gilbert Delahaye και την εικαστική απόδοση του Marcel Marlier. Κανείς από τους δυο δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα γνώριζε η φανταστική, χάρτινη ηρωίδα τους. Σήμερα, μετά από 60 χρόνια ύπαρξης και 60 διαφορετικά άλμπουμ, η Martine (Λιλίκα για το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό) συνεχίζει το ταξίδι της στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Ένα  εκδοτικό φαινόμενο με περισσότερα από 110 εκατομμύρια αντίτυπα στα γαλλικά και 40 εκατομμύρια σε άλλες γλώσσες.

    Ένα δεκάχρονο αξιαγάπητο κορίτσι, με τέλεια σιδερωμένα φορεματάκια, με γυαλιστερά παπουτσάκια με μπαρέτα και καλοχτενισμένα μαλλιά, μας αφηγείται όμορφες ιστορίες της καθημερινής της ζωής. Ιστορίες απλές, χωρίς ανατροπές, χωρίς φανταστικά πλάσματα, χωρίς άλυτα μυστήρια, παρά  ιστορίες που διαδραματίζονται στη ζωή κάθε δεκάχρονου κοριτσιού και των φίλων του. Ίσως η ταύτιση αυτή με το ευρύ νεανικό κοινό να αποτελεί και το μυστικό της επιτυχίας, της χάρτινης ηρωίδας.

    Οι εικόνες που δημιούργησε ο Marcel Marlier  συνέβαλαν σημαντικά  στην επιτυχία της σειράς. Με  μάλλον αφελή, φωτογραφικό ρεαλισμό, τα σχέδιά του είναι λεπτομερή. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο σκηνικό και στις εκφράσεις των προσώπων. Τα χρώματά του σε τόνους παστέλ που αποπνέουν ρομαντισμό.
    Εξήντα περίπου χρόνια έχουν περάσει από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη ιστορία της Λιλίκας στην Ελλάδα και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλους μας παρουσιάζουν ακόμα τρεις αγαπημένες ιστορίες της μικρής ηρωίδας, «Τα γενέθλια της Λιλίκας», «Η Λιλίκα είναι άρρωστη», «Η Λιλίκα μαθαίνει κολύμπι».

    Με διάθεση ρετρό, μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, τότε που τα παιδικά βιβλία ήταν λιγοστά. Σε μια εποχή αθωότητας, ανεμελιάς, που όλα είναι ροζ… σαν τα όνειρα των δεκάχρονων-και όχι μόνο- κοριτσιών.
    Η νοσταλγική αυτή έκδοση αποτελεί ένα ταξίδι στο τότε, για τους μικρούς αναγνώστες, αλλά παράλληλα φέρνει τόσες αναμνήσεις στους μεγαλύτερους.

    Η πρώτη ιστορία της Λιλίκας ήταν το “Martine à la ferme” (Η Λιλίκα στο αγρόκτημα). Ακολούθησαν 59 ακόμη βιβλία που πούλησαν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Όταν ο συγγραφέας Ζιλμπέρ Ντελαέ πέθανε το 1997, τις ιστορίες της Λιλίκας συνέχισε να γράφει ο γιος του εικονογράφου, Ζαν Λουί Μαρλιέ. Με το θάνατο και του εικονογράφου, Μαρσέλ Μαρλιέ, το 2011, η σειρά έλαβε τέλος. Το τελευταίο βιβλίο που εκδόθηκε ήταν το Martine et le prince mystérieux (Η Λιλίκα και ο μυστηριώδης πρίγκιπας, 2010)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ιστορίες με τη Λιλίκα  Νο2
    Τίτλος πρωτοτύπου: Martine
    Συγγραφέας: Gilbert Delahaye
    Εικονογράφηση: Marcel Marlier
    Μετάφραση: Γιώργος Τσουκαλάς, Δήμητρα Γ. Τσουκαλά
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017
    Διόρθωση: Μαρία Σπυριδοπούλου
    Διάβασε: Απόσπασμα
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-569-644-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular