More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΙστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες 2

    Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες 2

    Ήταν πολύ μεγάλη η επιτυχία του πρώτου βιβλίου “Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες”. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε περίπου 30 γλώσσες σε όλον τον κόσμο πωλήθηκαν και εξακολουθούν.

    Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου πιθανολογώ ότι έγκειται σε δυο τρία απλά αλλά όχι συνήθη στα βιβλία πράγματα: το εξαίρετο εξώφυλλο και την πολύ καλή ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης που διατηρήθηκε και στην ελληνική έκδοση, την συμπυκνωμένη γνώση σε μία μόλις σελίδα για κάθε ξεχωριστή γυναίκα που πλαισιώνεται από μια αντίστοιχη εικονογραφημένη σελίδα κατά κύριο λόγο υψηλής αισθητικής και στην ιδιαίτερη θεματολογία της, καθώς μέχρι πριν μισή δεκαετία είχαμε ελάχιστα ως καθόλου παιδικά βιβλία για γυναίκες που έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

    Σημαντικό στοιχείο είναι και η εσωτερική δομή του βιβλίου. Μαρτυρώντας το από τον τίτλο κιόλας, το βιβλίο διατηρεί μια αυτοτέλεια ανά σελίδα, επιτρέποντας στον αναγνώστη να διαβάσει καθημερινά 1-2 ιστορίες, δημιουργώντας έτσι ένα βιβλίο με ιστορίες πριν τον ύπνο, που ασφαλώς δεν διαβάζεται μόνο τότε.

    Εκατό καινούριες γυναίκες, λοιπόν, που διέπρεψαν, ξεπέρασαν εμπόδια και προκαταλήψεις, αμφισβήτησαν δεδομένα, αγνόησαν αρνητικές συνθήκες, άλλαξαν πρώτα την προσωπική τους μοίρα και έπειτα ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου. Από την όμορφη σύζυγο του Φαράω Ακενατών και βασίλισσα, Νεφερτίτη, την διάσημη συγγραφέα μυστηρίου Άγκαθα Κρίστι και την Βραζιλιάνα επαναστάτρια Ανίτα Γκαριμπάλντι, μέχρι την ποπ τραγουδίστρια Μπιγιονσέ, την Ρουμάνα γυμνάστρια Νάντια Κομανέτσι, την Ανατολικογερμανίδα καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και την πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, την Βαλεντίνα Τερέσκοβα. Αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές μορφές όπως η κατάσκοπος με το ξύλινο πόδι, Βιρτζίνια Χολ, η Πολωνέζα ποιήτρια Βισλάβα Σιμπόρσκα, η φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ, η ηφαιστειολόγος Κάτια Κραφτ που χάθηκε από έκρηξη ηφαιστείου στο όρος Ούνζεν, η αφηγήτρια Κλεμεντίν Γουαμαρίγια και πολλές άλλες. Και ασφαλώς διάσημες μορφές που δεν μπήκαν στο πρώτο βιβλίο όπως οι τραγουδίστριες Μπιγιονσέ και Μαντόνα, η εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η διαβόητη κατάσκοπος Μάτα Χάρι, η ηθοποιός Όντρεϊ Χέπμπορν, η παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρεϊ, η Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ και άλλες.

    Στο βιβλίο των Ελένα Φαβίλι και Φραντσέσκα Καβάλο ίσως βρεις και αμφιλεγόμενες μορφές. Τι δουλειά έχει η Μέρκελ θα σκεφτεί ίσως εύκολα κάποιος. Όμως, η οπτική των συγγραφέων δεν στέκεται σε συμπάθειες και αντιπάθειες, σε περιστασιακή δημοφιλία ανά περιοχές του πλανήτη. Αξιολογούν τον βίο και τα επιτεύγματα κάθε βιογραφούμενης γυναίκας με βάση το σημεία αφετηρίας της, τη στάση της σε μεγάλες στιγμές της ιστορίες καθώς και την υπερπήδηση των εμποδίων που τους εμφανίστηκαν. Και η Μέρκελ για παράδειγμα κρυβόταν στην τουαλέτα του σχολείου της καθημερινά και άκουγε ως μαθήτρια με το ραδιοφωνάκι της κάποιον σταθμό από τη δύση, ενώ αργότερα αρνήθηκε να γίνει κατάσκοπος της μυστικής αστυνομίας της Αν. Γερμανίας και στερήθηκε με αυτήν της την άρνηση την δυνατότητα να γίνει καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο όπως ονειρευόταν. Το τι έγινε πολύ αργότερα και ποιον ρόλο παίζει στην πολιτική σήμερα, δεν είναι του παρόντος βιβλίου να το εξετάσει και ορθώς το αφήνει απέξω.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο γυναίκες συγγραφείς του βιβλίου ξεκίνησαν μια καμπάνια για την ενδυνάμωση των κοριτσιών στο Kickstarter την άνοιξη του 2016 και μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια από 20.000 ανθρώπους από 71 διαφορετικές χώρες, τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία του crowdfunding στην κατηγορία πρωτότυπου βιβλίου. Μόλις ξεπέρασε σε πωλήσεις τo 1 εκατομμύριο αντίτυπα, οι συγγραφείς δώρισαν 100.000 δολάρια στο Malala Fundmalala.org.

    Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες
    Συγγραφέας: Ελένα Φαβίλι, Φραντσέσκα Καβάλο
    Εικονογράφηση: 50 εικονογράφοι
    Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Οκτώβριος 2018
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αναστασία Σακελλαρίου
    Μακέτα εξωφύλλου: Νέλλυ Βασιλείου
    Σελίδες: 224
    Μέγεθος: 18,3 Χ 24,6
    ISBN: 978-618-01-2722-5
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular