More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΤο κουτί με τα φιλιά, του Πασκάλ Μπρυκνέρ

    Το κουτί με τα φιλιά, του Πασκάλ Μπρυκνέρ

    Κάποιες φορές δεν ξέρεις πώς να χαρακτηρίσεις κάτι τόσο πρωτότυπο, κάτι τόσο αυθεντικό. Ο φημισμένος Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ μας παραδίδει κάτι που θα κάνει μεγάλο θόρυβο μέσα σας, κάτι που ίσως δεν θίχτηκε ποτέ σε εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά.

    Είναι η ιστορία του Φίλιππου, ενός άντρα που γίνεται μπαμπάς με τη γέννηση της Ζιλιέτ. Ήταν απροετοίμαστος να γίνει μπαμπάς. Η άφιξη της Ζιλιέτ φανερώνει όλη του την αδεξιότητα. Δεν ξέρει πώς να φερθεί στο νεογέννητο, δεν ξέρει τι να κάνει, πώς να βοηθήσει, τι να της πει, πως να την πλησιάσει, ακόμα και πώς να την κρατήσει. Δεν την φιλά καν. Του φαινόταν περισσότερο σαν ροζ βατραχάκι παρά κοριτσάκι. Κι η αλήθεια είναι πως ο Φίλιππος ήθελε να είναι καλός πατέρας και σύζυγος και να βοηθάει τη γυναίκα του. Ωστόσο, κάθε φορά τα έκανε και πιο… θάλασσα από την προηγούμενη, μέχρι και την λερωμένη πάνα της ξανάβαλε μια φορά.

    Η ζωή του Φίλιππου έχει γυρίσει ανάποδα. Μέχρι και μισόγυμνος πήγε μια μέρα στο γραφείο του, “‘όλοι πίστευαν πως του Φίλιππου του είχε σαλέψει εντελώς”. Ώσπου η μικρή αρρωσταίνει και ο γιατρός είναι κατηγορηματικός: “Η κόρη σας πάσχει από οξεία έλλειψη πατρικών φιλιών. Το καλύτερο θα ήταν ένα κουτί με φιλιά. Αλλά δεν τα φτιάχνουν πια. Ίσως μπορέσετε να βρείτε ένα σε κάποιο παλαιοπωλείο”.

    Βρήκε ένα κουτί ο Φίλιππος, το πλήρωσε ακριβά, και άρχισε να δίνει στη Ζιλιέτ φιλιά, πολλά και διαφορετικά. Και η Ζιλιέτ έγινε καλά. Μα μια μέρα, ο αδέξιος Φίλιππος έκανε κατά λάθος το κουτί με τα φιλιά χίλια κομμάτια. Και η Ζιλιέτ θα χάσει ξανά τα φιλιά του μπαμπά της. Εκτός κι αν…

    Όλοι επικεντρωνόμαστε, ακόμα και στα βιβλία και δη στα παιδικά, στις μητέρες. Αλλά τι γίνεται με τους μπαμπάδες; Τι συμβαίνει με αυτήν την συνήθη απουσία οικειότητας και γνώσης των μπαμπάδων με τα νεογέννητα, με το χτίσιμο της σχέσης μαζί τους, με την φυσική και ηθική συμπαράσταση στις μαμάδες/συζύγους που τρέχουν για τις ανάγκες του μωρού, σχεδόν πάντα πιο εξοικειωμένες μαζί του;

    Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ μας παραδίδει έναν έξοχο άτσαλο πατέρα και μαζί του μας μαθαίνει πάνω από τριάντα διαφορετικά είδη φιλιών, από το άγριο και το εσκιμώικο μέχρι το παρφουμαρισμένο, το σαλιάρικο και το γαργαλιστό, αλλά κυρίως μας φανερώνει τη σημασία του αληθινού φιλιού, αυτού που δεν χρειάζεται κόλπα και πατρική εμπειρία, αλλά την αλήθεια της αγάπης. Με πολύ χιούμορ, κυνικό ρεαλισμό και μια μαγική απλότητα που τον διακρίνει και σε πολλά μυθιστορήματα για μεγάλους, ο Μπρυκνέρ μιλά στην καρδιά αφού πρώτα έχει σαγηνεύσει το μυαλό του αναγνώστη και αφού τσαλακώνει επιδέξια έναν νεότευκτο πατέρα, μακριά από στερεοτυπικές απόψεις του καλού και του κακού μπαμπά.

    Όμορφη καρτουνίστικη εικονογράφηση με πολύ χρώμα, κίνηση και το χιούμορ του κειμένου αποτυπωμένο με επιτυχία. Βιβλίο με τα όλα του. Εκδόσεις Πατάκη.

    ΥΓ: Κι αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Μπρυκνέρ, σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποια στιγμή για το δεύτερο βιβλίο του, “Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα”, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Ρομάν Πολάνσκι, με επιτυχία τολμώ να πω για ένα τόσο ιδιαίτερο βιβλίο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το κουτί με τα φιλιά
    Τίτλος πρωτοτύπου: La Boite a bisous
    Συγγραφέας: Πασκάλ Μπρυκνέρ
    Εικονογράφηση: Μαγιανά Ιτοϊζ
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Προσαρμογή: Ζαν-Πιερ Κερλόκ
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2018
    Διορθώσεις: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23,5 Χ 26,5
    ISBN: 978-960-16-6914-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular