More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚαθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό- Οδηγός ενός βουδιστή μοναχού, του Σουκέι Ματσουµότο

    Καθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό- Οδηγός ενός βουδιστή μοναχού, του Σουκέι Ματσουµότο

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 16+ (target 20+ – Βιβλίο αυτοβελτίωσης

    «Απίστευτα ανακουφιστικό… το πιο ασυνήθιστο βιβλίο αυτοβοήθειας της χρονιάς».
    Daily Mail

    «Mπεστ σέλερ στην Ιαπωνία, αυτό το γοητευτικό βιβλίο προσφέρει πρακτικές συµβουλές για την καθαριότητα του σπιτιού, καθώς και συναρπαστικές γνώσεις ως προς τη βουδιστική προσέγγιση της ζωής, η οποία στις υπερβολές της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας αντιπαραθέτει τον ουσιαστικό σεβασµό στον προσωπικό µας χώρο και στα αντικείµενα που µας περιβάλλουν».
    Τhe Guardian

    «Είµαι βουδιστής µοναχός στον ναό Κοµιότζι στο Καµιγιάτσο του Τόκιο στην Ιαπωνία από το 2003., όταν έγινα μοναχός του τάγματος Τζόντο Σίνσου Χουνγκουάντζι. Η µέρα ενός µοναχού ξεκινά µε καθαριότητα. Σκουπίζουµε τους χώρους και τους κήπους του ναού και φροντίζουµε να αστράφτει η κύρια αίθουσά του. Όχι τόσο επειδή είναι βρόμικη ή ακατάστατη, αλλά κυρίως για να διώξουμε τη θλίψη από την καρδιά μας.
    Όταν επισκέπτεσαι έναν ναό, αισθάνεσαι μακαριότητα λόγω της ηρεμίας του χώρου. Οι κήποι είναι καλοδιατηρημένοι και πεντακάθαροι, και στο έδαφος δεν υπάρχει πεσμένο ούτε ένα φύλλο. Στην κύρια αίθουσα του ναού, αυθόρμητα στέκεσαι ευθυτενής, είσαι σε εγρήγορση. Γαληνεύει ο νους σου.
    Σκουπίζουµε τη σκόνη για να απαλλαγούµε από τις κοσµικές επιθυµίες µας. Αποµακρύνουµε καθετί βρόµικο για να µην είµαστε σε τίποτα προσκολληµένοι. Ο χρόνος που περνάµε καθαρίζοντας προσεκτικά κάθε γωνιά του ναού προσφέρει βαθιά ικανοποίηση. Ζούµε απλά και αφιερώνουµε χρόνο στην περισυλλογή και στην ενδοσκόπηση, βιώνοντας την κάθε στιγµή µε επίγνωση. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν αφορά µόνο τους µοναχούς. Στον σηµερινό πολυάσχολο κόσµο τον χρειάζονται όλοι».

    Ο βουδιστής μοναχός Σουκέι Ματσουμότο παρουσιάζει μεθόδους καθημερινής καθαριότητας που συνήθως χρησιμοποιούνται στους ναούς, όχι για να μας μάθει να είμαστε απλώς καθαροί- αυτό δίχως υπόβαθρο θα άγγιζε τα όρια της παράνοιας σε ένα βιβλίο- αλλά γιατί η καθαριότητα κατέχει ιδιαιτέρως υψηλής θέση στον κώδικα του ιαπωνικού βουδισμού ως ένας αποτελεσματικός τρόπος καθαριότητας και καλλιέργειας του νου. Για τους Ουνσούι, τους ασκούμενους μοναχούς του Ζεν, η μέρα ξεκινά νωρίς το πρωί με πλύσιμο προσώπου και ντύσιμο για να αρχίσουν να καθαρίζουν τον χώρο του. Εκτίθενται στο κρύο της αυγής για να αναζωογονούνται και να παίρνουν ενέργεια για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Το να καθαρίζεις νωρίς την αυγή, προτού ξυπνήσει η φύση και οι άλλοι άνθρωποι σε βοηθά να καθαρίσει το μυαλό σου.

    Ο Ματσουμότο θεωρεί, και ταυτίζεται ασφαλώς με τις συνήθειες και των Ελλήνων επί αιώνες, πολύ σημαντικό τον αερισμό του χώρου μας, ειδικά το πρωί, με καθαρό αέρα, καθώς πέραν της υγείας, αυτό είναι μια πράξη επικοινωνίας του χώρου και ημών των ίδιων με τη φύση. Επίσης, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην σκοτώνουν οποιοδήποτε ζώο, ακόμα και έντομα, καθώς όλα είναι σεβαστά και συνδεδεμένα μεταξύ τους, ενώ κλείνει το πρώτο μέρος του βιβλίου με το ζενγκοσαϊντάν, έναν όρο του ζεν που σημαίνει ότι κάθε μέρα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μη μετανιώνουμε για τίποτα, και ότι δεν πρέπει να θρηνούμε για το παρελθόν ούτε να ανησυχούμε για το μέλλον. Το ζενγκοσαϊντάν σημαίνει με δυο λόγια “μην αναβάλλεις για αύριο” και η εφαρμογή του αφορά ασφαλώς και την καθαριότητα.

    Στη συνέχεια ο Ματσουμότο παραθέτει τον χρήσιμο εξοπλισμό για την καθαριότητα (πετσέτες, σανδάλια, γάντια, σκούπες, φαράσια, ξεσκονόπανα, κουβάδες, βούρτσες και φτερά ξεσκονίσματος, δρεπάνια και κλαδευτήρια κ.α.) και ακολούθως εισέρχεται στην καθαριότητα των δωματίων. Πώς να καθαρίζουμε τα δωμάτια; Δεν είναι απλώς τρόποι. Ο συγγραφέας εκθέτει μικρά μυστικά, σαν εκείνα που ήξεραν οι γιαγιάδες μας, πριν ανακαλυφθεί η χημεία και τα βιομηχανικά καθαριστικά. Κουζίνα, λουτρό, μπάνιο, πατώματα, ξενώνες, φωτιστικά.

    Στο τρίτο μέρος ο συγγραφέας ασχολείται με την καθαριότητα των προσωπικών ειδών (ρούχα, πλύσιμο, σιδέρωμα, αποθήκευση, επιτραπέζια σκεύη), στο τέταρτο προάγει την κουλτούρα της επιδιόρθωσης και της επαναχρησιμοποίησης συσκευών και αντικειμένων, δίνοντας συμβουλές για το πώς επιδιορθώνουμε , στο πέμπτο μέρος δίνει συμβουλές καθαριότητες εξωτερικών χώρων του σπιτιού και φτάνοντας στο έκτο, μπαίνει στη φροντίδα του σώματος και του νου: σωστή αναπνοή, πρόσωπο, δόντια, κούρεμα, ξύρισμα, σωματικές λειτουργίες-τουαλέτα, ύπνος,

    Στον επίλογό του βρήκα κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ: ζήστε τις εποχές.

    “Καθαρίστε καλά το σπίτι σας και μετά αφήστε τις εποχές να ξεχυθούν μέσα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις απολαύσετε… Σηκωθείτε και ανοίξτε ένα παράθυρο. Η μυρωδιά του αέρα αλλάζει από εποχή σε εποχή. Οι ήχοι των εντόμων και τα κελαηδίσματα των πουλιών λένε τι εποχή είναι. Κάθε καινούρια μέρα, ο χρόνος κινείται προς τα εμπρός και οι εποχές σιγά σιγά αλλάζουν. Ο Βούδας έρχεται μέσα από τη φύση και απλώνει τα χέρια του σε όλους μας. Το φυσικό περιβάλλον που βλέπετε αντανακλά ό,τι υπάρχει στην καρδιά σας”

    Δες το σπίτι σου σαν µια αλληγορία του σώµατός σου και κράτησέ το καθαρό σε καθηµερινή βάση. Αυτός είναι ο μπεστ σέλερ βουδιστής μοναχός Σουκέϊ Ματσουμότο.

    Εκδόσεις .Πατάκη

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Ο βουδιστής μοναχός Σουκέι Ματσουμότο παρουσιάζει μεθόδους καθημερινής καθαριότητας που συνήθως χρησιμοποιούνται στους ναούς, όχι για να μας μάθει να είμαστε απλώς καθαροί- αυτό δίχως υπόβαθρο θα άγγιζε τα όρια της παράνοιας σε ένα βιβλίο- αλλά γιατί η καθαριότητα κατέχει ιδιαιτέρως υψηλής θέση στον κώδικα του ιαπωνικού βουδισμού ως ένας αποτελεσματικός τρόπος καθαριότητας και καλλιέργειας του νου.
    • Ο Ματσουμότο θεωρεί πολύ σημαντικό τον αερισμό του χώρου μας, ειδικά το πρωί, με καθαρό αέρα, καθώς πέραν της υγείας, αυτό είναι μια πράξη επικοινωνίας του χώρου και ημών των ίδιων με τη φύση. Σημαντικός το ζενγκοσαϊντάν, ένας όρο του ζεν που σημαίνει ότι κάθε μέρα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μη μετανιώνουμε για τίποτα, και ότι δεν πρέπει να θρηνούμε για το παρελθόν ούτε να ανησυχούμε για το μέλλον. Το ζενγκοσαϊντάν σημαίνει με δυο λόγια “μην αναβάλλεις για αύριο” και η εφαρμογή του αφορά ασφαλώς και την καθαριότητα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Buddha Dreamer – Relaxing ZEN Music

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Καθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό- Οδηγός ενός βουδιστή μοναχού
    Τίτλος πρωτοτύπου: A monk’s guide to a clean house and mind
    Συγγραφέας: Σουκέι Ματσουµότοη
    Εικονογράφος: Kikue Tamura
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
    Διορθώσεις: Ευαγγελία Δημητριανάκη
    Σελιδοποίηση: Παναγιώτης Βογιατζάκης
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 13 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-16-8982-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular