More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο χέρι του Θεού, της Ελευθερίας Μεταξά

    Το χέρι του Θεού, της Ελευθερίας Μεταξά

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+ – Λογοτεχνία

    «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού».
    Καρλ Μαρξ

    Ο αστυνόμος Βαρσάμης ήπιε την τελευταία γουλιά του ελληνικού καφέ, φτιαγμένου όπως πάντα από τα χέρια του μπάρμπα- Χαράλαμπου στο παραδοσιακό μπακιρένιο μπρίκι και ψημένου στη χόβολη…Σε λίγο καιρό θα έβγαινε στη σύνταξη και έπρεπε να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες είχε αφήσει.

    Εκείνο το πρωί, ο αστυνόμος Μάνος Βαρσάμης – προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, είχε πάει από πολύ νωρίς στο γραφείο καθώς δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ένα βάρος τον πίεζε στο στήθος και δεν τον άφηνε να ανασάνει ελεύθερα. Η θέα από το παράθυρο του γραφείο, του καταγάλανου αττικού ουρανού με τον ολόχρυσο ήλιο, τον έκανε να χαλαρώνει. Όμως ένα διακριτικό χτύπημα στη πόρτα του γραφείου του έκοψε το χαμόγελο. Στο άνοιγμα εμφανίστηκε το δεξί του χέρι, ο αστυνόμος Γιαβρόγλου, χλωμός και αναστατωμένος. Ακριβώς απ’ έξω στεκόταν ένας νεαρός που ήθελε να καταγγείλει μια δολοφονία.

    «Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Γρηγόρης Σταθόπουλος και ήρθα να καταγγείλω τη δολοφονία μου…. Είχα ένα όραμα. Είδα τον εαυτό μου να κείτεται στο πάτωμα του σπιτιού μου, ένα καμένο κουφάρι με ένα φλεγόμενο σταυρό από πάνω μου».

    Ένα συγκαταβατικό και συνάμα ειρωνικό χαμόγελο θα χαραχτεί στα χείλια του Βαρσάμη, καθώς θα ακουστούν τα λόγια αυτά, βγαλμένα από το στόμα του νεαρού άντρα με την ασκητική μορφή. Σίγουρα ο νεαρός ήταν τρελός. Δεν είχε καμία δουλειά στο τμήμα, σκεφτόταν ο Βαρσάμης. Ο νεαρός θα αντιληφθεί αμέσως την ειρωνεία στα λόγια του αστυνόμου και δίχως να πει άλλη λέξη, βγήκε με αργό βήμα από το γραφείο.

    «Αλήθεια πιστεύεις ότι ο άνθρωπος είναι τρελός;»

    Η διακεκριμένη ψυχολόγος, Έλσα Γληνού που έχει βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων υποθέσεων, συνθέτοντας το ψυχολογικό προφίλ των δραστών και έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον Βαρσάμη, ακούγοντας το παράξενο αυτό περιστατικό θα αμφιβάλει και θα τον γεμίσει με σκέψεις. Εκείνος όμως συνεχίζει να πιστεύει πως έχουν να κάνουν με έναν τρελό που απλά θέλει να τραβήξει την προσοχή τους. Το χαμόγελό του, όμως, θα σβήσει και οι τύψεις θα τον κατακλύσουν, όταν λίγο αργότερα η προφητεία του Σταθόπουλου θα επαληθευτεί και ένα πτώμα θα βρεθεί απανθρακωμένο με έναν τεράστιο σταυρό από πάνω του.

    «Στη δουλειά μου έχω μάθει να βλέπω τα πράγματα πολύ ψυχρά, να μην παρασύρομε από συναισθηματισμούς. Οι άνθρωποι με τραύματα σαν της Ευθυμίας έχουν πολύ περίεργη και περίπλοκη ψυχολογία. Κάποιοι από αυτούς γίνονται υπερβολικά εύθραυστοι, αφήνονται στη μοίρα τους, εγκαταλείπουν τον εαυτό τους, ψάχνουν ένα δεκανίκι για να στηριχθούν, αναζητούν κάποιο αποκούμπι, για ν’ αρπαχτούν απ’ αυτό και να συνεχίσουν. Κάποιοι άλλοι, όμως σκληραίνουν, πολύ, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα προβλήματά τους για να τραβούν την προσοχή, χειραγωγούν τους γύρω τους εκβιάζοντάς τους συναισθηματικά».

    Το πτώμα ανήκει στον ίδιο ισχνό νεαρό που είχε επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα νωρίτερα. Κάποιος τον είχε δολοφονήσει με φρικτό τρόπο. Τα λιγοστά στοιχεία, ο πύρινος σταυρός αλλά και ένα απόσπασμα από την Αγία Γραφή- υπογραμμισμένο με κόκκινο χρώμα- θα οδηγήσουν τον Βαρσάμη και τη Γληνού στην υποψία πως βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ειδεχθές τελετουργικό έγκλημα, που έχει πραγματοποιηθεί στο βωμό της πίστης στο Θεό, στις προσταγές της Βίβλου για την τιμωρία των αμαρτωλών και στο πάθος για εκδίκηση. Η υποψία γρήγορα θα μετατραπεί σε βεβαιότητα, καθώς δύο ακόμα θύματα θα προστεθούν στη μακάβρια λίστα του παρανοϊκού δολοφόνου και οι δύο συνεργάτες θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν τις υποθέσεις βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

    Τι είναι αυτό που συνδέει τους τρεις νεκρούς; Ποιος είναι εκείνος που καίει ανθρώπους ζωντανούς, αφήνοντας πλάι τους έναν πύρινο σταυρό, φωτογραφίες και υπογραμμισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή;

    «Έγινα το χέρι του Θεού και τον έστειλα στην Κόλαση, εκεί όπου ανήκε από τη μέρα που γεννήθηκε».

    Η Ελευθερία Μεταξά με κεντρικό άξονα το τετράπτυχο – θρησκευτικής πίστης – φανατισμού – θρησκοληψίας και θρησκευτικής χειραγώγησης, στήνει ένα καλοδουλεμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, διεισδύοντας στη βαθύτερη έννοια της πίστης αλλά και της παρανόησής της.  Εστιάζοντας στους απόλυτα ολοκληρωμένους χαρακτήρες που σκιαγραφεί, δημιουργεί ένα ψυχογράφημα όπου η αλήθεια, η λογική, η ηθική, η απόδοση δικαιοσύνης, η απελπισία, η τιμωρία, η παράνοια, η εκδίκηση και η λύτρωση μπλέκονται σε ένα κουβάρι δίχως αρχή και τέλος.

    Είναι γνωστό πως από τα βάθη των αιώνων, στο βωμό της πίστης και στο όνομα του Θεού-  της εκάστοτε θρησκείας, έχουν πραγματοποιηθεί τα χειρότερα εγκλήματα της ανθρωπότητας με τραγικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες. Μήπως αυτές οι ειδεχθείς πράξεις απέχουν πολύ από τη σημασία της πίστης και των προσταγών της θρησκείας; Μήπως είναι το αποτέλεσμα της χειραγώγησης των αμαθών, των άβουλων, των φοβισμένων, προς όφελος – ικανοποίηση και εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων, υποκινώντας φρικτά εγκλήματα κατά των υποτιθέμενων αντιπάλων, των αμαρτωλών;

    Μήπως η αρρωστημένη προσήλωση των αμαθών, στον εκάστοτε Θεό, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι οι στρατιώτες του, οι υπέρμαχοί του, είναι οι τιμωροί του, είναι εκείνοι που κρατούν τη σπάθα της καταδίκης.

    Μήπως η παρανόηση, είναι λάθος των ανθρώπων και όχι των ίδιων των θεσμών της θρησκείας;

    «Ο θεός όμως δεν μας θέλει πρόβατα, άβουλα όντα, άψυχες μαριονέτες. Εκείνος μας έπλασε δίνοντάς μας νου και ελεύθερη βούληση. Την αγάπη μας γι’ αυτόν δεν θέλει να την δείχνουμε με προσευχές και λαμπάδες αλλά με πράξεις, προσφορά, ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουν με το φόβο του Θεού και την αμαρτία».

    Με λόγο στρωτό, λιτό, δίχως εντυπωσιασμούς και φλυαρίες, με γλαφυρή γραφή όπου θεωρείται σημαντική, με σφιχτοδεμένη πλοκή όπου κυριαρχούν οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, με μικρές δόσης μυστηρίου, με κλιμακούμενη ένταση, με αρκετές μικρές ανατροπές- κάποιες από αυτές αναμενόμενες – η συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον παρασύρει στους σκοτεινούς κόσμους του θρησκευτικού φανατισμού, ανασύροντας κρυφές σκέψεις και δαίμονες που μπορεί να τον στοιχειώνουν, προσπαθώντας να τους ξορκίσει.

    «Η κάθαρση των αμαρτωλών θα έρθει με τη φωτιά».

    Εκδόσεις Μίνωας

    Με μια ματιά

    • Με λόγο στρωτό, λιτό, δίχως εντυπωσιασμούς και φλυαρίες, με γλαφυρή γραφή όπου θεωρείται σημαντική, με σφιχτοδεμένη πλοκή όπου κυριαρχούν οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, με μικρές δόσης μυστηρίου, με κλιμακούμενη ένταση, με αρκετές μικρές ανατροπές- κάποιες από αυτές αναμενόμενες – η συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον παρασύρει στους σκοτεινούς κόσμους του θρησκευτικού φανατισμού, ανασύροντας κρυφές σκέψεις και δαίμονες που μπορεί να τον στοιχειώνουν, προσπαθώντας να τους ξορκίσει.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το χέρι του Θεού
    Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά
    Εκδόσεις: Μίνωας, 2021
    Σχεδιασμός εξωφ.: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Φωτογραφία εξωφ.: Jaroslaw Blaminsky/ Trevillion Images
    Επιμέλεια: Χριστίνα Τούτουνα
    Σελίδες: 392
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1722-3

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular