More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆνθρωποι της μουσικής"Κανείς δεν ακούει τα παιδιά και τη σπαρακτική φωνή τους": συνέντευξη της...

    “Κανείς δεν ακούει τα παιδιά και τη σπαρακτική φωνή τους”: συνέντευξη της Τατιάνας Ζωγράφου

    "Μια νότα μου χτυπά το τζάμι". Η νέα δισκογραφική δουλειά της Τατιάνας Ζωγράφου στάθηκε η αφορμή να συνομιλήσω ξανά με την εξαίρετη συνθέτη που πάνω από μια δεκαετία πια δημιουργεί εστίες μουσικής απόλαυσης που καίνε στο δικό τους ρυθμό. Να σκαλίσω το παρασκήνιο και το περιεχόμενο αυτού του δίσκου προσπάθησα λιγάκι. Να ακούσω τις ενδιαφέρουσες απόψεις της για τη μουσική και την επικαιρότητα που φέρνει- ειρωνεία- τα παιδιά στο προσκήνιο με λάθος τρόπο. Κι εκείνη είχε πάλι να πει πολλά, από το… κάπνισμα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Παιδική Χορωδία των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων μέχρι το νέο της βίντεο κλιπ με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τα παιδιά… των θαλασσών. Μια νέα υπέροχη δουλειά, σε λίγες μέρες ζωντανά στον Ιανό της Αθήνας!
    Συνέντευξη στον Απόστολο Πάππο

    «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι». Τατιάνα, τι θα ακούσουμε στο νέο σου δίσκο;
    Θα ακούσετε το αποτέλεσμα της πρόσφατης εργασίας μου επάνω στη δημιουργία τραγουδιών που αφορούν στα παιδιά, μιας εργασίας που βασίζεται στις ίδιες αρχές που βρίσκονται στη ρίζα όλων όσων έχω ως τώρα προσπαθήσει να προσφέρω στο παιδικό τραγούδι… Δεν ξέρω αν το καταφέρνω βέβαια, αλλά προσπαθώ. Προσπαθώ να φτιάχνω τραγούδια αληθινά, με βάση έναν ποιητικό στίχο που μπορεί να γίνει αντιληπτός από τα παιδιά, δίχως όμως την τάση χειραγώγησης στην οποία οδηγεί μια εσκεμμένη και κατά τη γνώμη μου κακώς εννοούμενη αντίληψη για την 'παιδικότητα'. Συνθέτω με ίσους όρους είτε απευθύνομαι σε παιδιά , είτε σε ενήλικες όπως σε άλλες δουλειές μου.

    13 ερμηνευτές ο ένας καλύτερος από τον άλλο… Πόσο δύσκολο είναι να συντονιστούν τόσοι καλλιτέχνες σε ένα κοινό αισθητικό αποτέλεσμα;
    Δεν χρειάζεται να συντονιστούν! Το κοινό αισθητικό αποτέλεσμα προκύπτει από τα ίδια τα τραγούδια, τις σπουδαίες ενορχηστρώσεις του Δημήτρη Μπουζάνη και τον τρόπο που παίζουμε. Το ξεχωριστό έρχεται μέσα από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο τέτοιοι σπουδαίοι ερμηνευτές ξέρουν να προσεγγίζουν τα τραγούδια.

    Ποιες εικόνες είναι αυτές που περνάς μέσα από τα τραγούδια αυτού του δίσκου; Υπάρχουν σκέψεις που βρίσκονται στο επίκεντρό σου;
    Νομίζω όταν ακούει κανείς αυτόν τον δίσκο μπορεί να ταξιδέψει σε πολλά μέρη του νου του. Εκείνα της χαράς, εκείνα της χαρμολύπης, της συγκίνησης. Εκείνα που έχουν πολλά χρώματα για τα παιδιά κι εκείνα που είναι σαν τον έναστρο ουρανό τις καλοκαιρινές βραδιές μας.

    Μουσικά τι θέλεις να προσθέσεις στην δισκογραφική σου πορεία με αυτόν τον δίσκο;
    Τίποτα. Κάνω αυτό που αγαπώ. Φτιάχνω «χειροποίητα» τη μουσική μου, και εμπνέομαι απόλυτα από τον λόγο. Εάν προστίθεται κάτι στη δισκογραφική μου πορεία και τί είναι αυτό , μάλλον θα το κρίνετε εσείς οι ακροατές μου και οι μικροί μου φίλοι.

    Τατιάνα, δεν κάνεις χιτ. Κάνεις τραγούδια όμως που αγαπιούνται με το πέρασμα του χρόνου και κάποια μάλιστα ριζώνουν πολύ βαθιά. Ποιος είναι ο στόχος σου όταν γράφεις τραγούδια για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά;
    Μα χιτ θέλω να κάνω! Αστειεύομαι βέβαια. Αλλά ταυτόχρονα καθόλου δεν υποτιμώ την ευρεία απήχηση που μπορεί να έχει μια μουσική. Άλλο ευρεία απήχηση και άλλο μαζικότητα όμως. Φυσικά δεν θα θυσίαζα την ποιότητα στο βωμό της μαζικότητας αλλά θα μου άρεσε αυτός ο τελευταίος δίσκος μου να ριζώσει στις καρδιές ακόμα πιο πολλών  παιδιών και να αγαπηθεί από ακόμη περισσότερους μεγάλους.

    Αποκάλυψέ μας 1-2 παραλειπόμενα από την πορεία αυτού του δίσκου μέχρι τα ράφια. (κάποια αστεία ή συγκινητική στιγμή σου με τους συντελεστές)
    «Δεν πιστέυω να μην καπνίζετε εδώ μέσα!» είπε ο υπέροχος Βασίλης Παπακωσταντίνου και έκανε ποδαρικό στον δίσκο μας! Και εγώ τρομάρα μου ήθελα να του κάνω και την έξυπνη και του είπα ότι με τον Μπουζάνη και τους υπόλοιπους του γκρουπ των κόκκινων γάτων παίζουμε πάνω από δέκα χρόνια μουσική μαζί. «Εγώ με τους δικούς μου παίζω από το 1967», απάντησε.

    Μίλησέ μας για την Παιδική Χορωδία των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων, η οποία συμμετέχει στην δουλειά σου.
    Συνήθως οι δίσκοι για παιδιά κάνουν ότι η τηλεόραση με το παιδικό. Κατάχρηση της παιδικής ψυχής και παιδικής φωνής. Εγώ χρησιμοποιώ την Χορωδία για να υπογραμίσω κάτι στον στίχο μέσα από την μελοποίησή μου και την αθωότητα των φωνών των παιδιών, Η στενή μου συνεργάτης η μαέστρος της χορωδίας κα. Χριστίνα Βαρσάμη Κούκνη έχει απολύτως κατανοήσει αυτό το κύριο μέλημα μου και δουλεύει με τα παιδιά σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι σαν έναν δεύτερο ή τρίτο ρόλο σε μια θεατρική παράσταση, που όμως αποσπά τις καλύτερες κριτικές μέσα από τη δύναμη που έχει σε συνάρτηση με τον λίγο χρόνο στον οποίο εμφανίζεται! 'Ετσι για μένα αναδεικνύεται εν τέλη η χορωδία.

    Δώδεκα δωδεκάτου στις δώδεκα ακριβώς! Πες μας για την παρουσίαση του δίσκου…
    Γουρλίδικο ακούγεται αυτό το 12-12 στις 12! Για να δούμε…
    Με τη Σοφία Παπάζογλου, τη Δάφνη Πανουργιά και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα θα πούμε μερικά τραγούδια του δίσκου. Στο πιάνο θα είναι ο Δημήτρης Μπουζάνης, στο ακορντεόν ο Λευτέρης Γρίβας, στη βιόλα ο Δημήτρης Τερζάκης, στο μαντολίνο ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στο κοντραμπάσο ο Βαγγέλης Ζωγράφος και στα κρουστά ο Κώστας Σερεμέτης. Κάποιοι σημαντικοί για μένα άνθρωποι θα πουν και δυο λόγια για τη δουλειά μου. Αυτό είναι όλο.

    Τι άλλο περιμένουμε από την Τατιάνα (δισκογραφικά, live κτλ);
    Έχω στα σκαριά μια σειρά τραγουδιών με πιο θεατρικό, ας πούμε, ύφος, που μου αρέσουν πολύ. Μερικά είναι ήδη ηχογραφημένα. Αλλά ας μη βιαζόμαστε. Να κυκλοφορήσει πρώτα και να πάει καλά ο δίσκος και βλέπουμε.

    Δε μπορώ να αντισταθώ και να μη ρωτήσω για το Αιγαίο, για τα παιδιά που ταξιδεύουν, για τον κόσμο που αναστατωμένος παρακολουθεί τη βία και το φόβο. Πώς εισβάλλουν όλα αυτά στη σκέψη και τη μουσική σου;
    Στη σιωπή, στην αποσιώπηση και στη λήθη πρέπει να αντιστεκόμαστε, στο να θάβουμε τα γεγόνότα χωρίς συνείδηση πρέπει να αντιδρούμε. Μένει κανείς άναυδος και γεμάτος τύψεις για αυτά που δεν κάνει. Τα πολιτισμένα κράτη της Δύσης  χτίζουν τείχη, εμείς ως χώρα ακροβατούμε επάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί που θα σπάσει αργά ή γρήγορα, ριζοσπαστικές αποφάσεις με βάση την ανθρωπιά δεν παίρνει κανείς.
    Έγραψα στο κείμενο του δίσκου μου ότι δυστυχώς κανείς δεν ακούει τα παιδιά και τη σπαρακτική φωνή τους. Λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε πια αυτόν τον κόσμο. Θέλουμε;

    Σ’ ευχαριστούμε πολύ. Καλοτάξιδες οι νότες σου πάνω στο τζάμι.
    Δεν είναι πια στο τζάμι! Τους έχουμε ανοίξει το παράθυρο με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και έχουμε ήδη αρχίσει το χαρούμενο τραγούδι μας στο διαδίκτυο με ένα ολοκαίνουργιο βίντεο κλιπ που επιμελήθηκε ο φίλος μου ο Γιάννης Χριστοφόρου. Μπείτε και κάντε like! Σας ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες ερωτήσεις.

    Info
    Η Τατιάνα Ζωγράφου ΙΑΝΟ
    "Μια νότα μού χτυπά το τζάμι"

    ΙΑΝΟΣ, ΑΘΗΝΑ
    Σταδίου 24 Τηλέφωνο: 2103217917
    e-mail: music.stadiou@ianos.gr

    Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, ώρες: 12:00
    Είσοδος ελεύθερη.

    Στίχοι: Μαριάννα Αβούρη, Φίλια Δενδρινού, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Παυλίνα Παμπούδη, Στέλλα Τζίβα, Ελισάβετ Τάρη και Μάκης Τσίτας.

    Θα μιλήσουν οι:
    Φωτεινή Λαμπρίδη δημοσιογράφος – στιχουργός (ραδιόφωνο Στο Κόκκινο 105,5)
    Νίκος Πλατύραχος, συνθέτης
    Χριστίνα Βαρσάμη Κούκνη, μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας των «Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων»
    Μάκης Τσίτας, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού «DIASTIXO»

    Τραγούδια από τον δίσκο, θα ερμηνεύσουν ζωντανά ο Βασίλης Καζούλης, η Δάφνη Πανουργιά, η Σοφία Παπάζογλου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

    Θα παίξουν οι μουσικοί: Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Κανελλόπουλος (μαντολίνο), Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Δημήτρης Τερζάκης (βιόλα)

    Ενορχήστρωση: Δημήτρης Μπουζάνης

    Την Τατιάνα Ζωγράφου ακολουθούσε πάντοτε ένα σύννεφο. Πρώτα ήταν εκείνο το γκριζόλευκο της Αθήνας όπου γεννήθηκε. Ύστερα εκείνο το βροχερό των Ιωαννίνων όπου πήγε να γίνει νηπιαγωγός και το ακόμα πιο βροχερό του βρετανικού Ρέντινγκ (Master of Arts in Music Education, University of Reading, U.K.) όπου μετεκπαιδεύθηκε στη μουσική στην εκπαίδευση. Πιο μετά ήρθε το στρογγυλό σύννεφο που έφτιαχναν γύρω από την αγκαλιά της οι μαθητές του Αρσακείου όπου διδάσκει τα τελευταία 17 χρόνια. Κι έπειτα ήρθε το λευκό σύννεφο της δισκογραφίας, του “Πετώντας πας στην πόλη” (ΜΒΙ, 2004) και του “Δε βιάζομαι να μεγαλώσω” (Μελωδικό Καράβι, 2007) που έβρεξε όμορφα τραγούδια στα αυτιά μας που είχαν κουραστεί, ακούσια ή μη, από ακούσματα επιπόλαια και λίγα για παιδιά ή όσους κουβαλούν παιδιά μέσα τους. Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μουσικού η Τατιάνα Ζωγράφου. Και λαμβάνει με τον καιρό τη θέση που αξίζουν τα τραγούδια της.

    Οι σπουδές της περιλαμβάνουν μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο «Εν Οργάνοις» στην Αθήνα καθώς και κλασικό τραγούδι. Πτυχίο μονωδίας το 2007 με καθηγητή  της τον Κώστα Πασχάλη (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ) και δίπλωμα μονωδίας το 2012 με καθηγήτρια τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ).

    Έχει ντύσει μουσικά τρία παραμύθια, το «Ένας γάτος μια φορά», του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου (Εκδόσεις  Έν πλω, 2009), «Το Σπίτι» της Φίλιας Δενδρινού (Εκδόσεις Έν πλώ, 2010) και «ο Τζικιτζικ, ο Κρίκικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους» του Κώστα Μάγου (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2012).

    Δισκογραφικά συνέχισε το 2011 κυκλοφορώντας το νεό της cd με στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Τίτλος… «Μ’έναν τρόπο μυστικό» (Δεκέμβριος 2011)_

    Τραγούδια της έχουν τραγουδήσει ο Τάσος Αποστόλου, η Νένα Βενετσάνου, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Βασίλης Γισδάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Κώστας Θωμαίδης, ο Αλκίννοος Ιωαννίδης,  ο Ηλίας Λιούγκος, η Άννα Καραγεωργιάδου, η  Μαρίζα Κωχ, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Δάφνη Πανουργιά, η Σοφία Παπάζογλου,  ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Τσίγκα, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, κ.α.

    Τον Φεβρουάριο του 2014 επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν πλω ο πρώτος δίσκος της "Πετώντας πας στην πόλη" σε βιβλίο – cd, σε μια υπέροχη έκδοση  μαζί με τις ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου.

    Και πλέον φτάσαμε στο τελευταία της cd "Μια νότα μου χτυπά το τζάμι" (Δεκέμβριος 2015)

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular