More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΛύκε λύκε είσαι εδώ; του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Λύκε λύκε είσαι εδώ; του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ένα βιβλίο που σε κερδίζει από το εξώφυλλο, με την εκπληκτική εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Μια ιστορία ενός μαθητή που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο του από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο Βασίλης Κουτσιαρής πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς ένα θέμα που έχει απασχολήσει τελευταία γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο τίτλος του αινιγματικός θυμίζει το γνωστό παιχνιδοτράγουδο και ταυτόχρονα εκφράζει έναν ενδόμυχο φόβο.

    Ένα παιδί πρώτης δημοτικού, μέρα με τη μέρα κλείνεται τον εαυτό του και προσπαθεί να περνά απαρατήρητος στο σχολείο. Τον τελευταίο καιρό φοβάται. Ο λόγος τα μεγαλύτερα παιδιά, οι λύκοι που είναι πάντα εκεί κρυμμένοι. Ακόμη και όταν ανοίγει τα παντζούρια το πρωί περνούν απέξω για να πάνε σχολείο. Στην αρχή το σχολείο του άρεσε πολύ. Όχι όμως πια. Ο μεγάλος του φόβος ήταν στο διάλειμμα, τα μεγαλύτερα παιδιά τον ψάχνουν για να του πάρουν το φαγητό. Παίζεται ένα κρυφτούλι ανάμεσα στον κακό λύκο και το θήραμα του που τις περισσότερες φορές, είναι κάποιο ανυπεράσπιστο παιδί της πρώτης.
    Πολλές φορές οι λύκοι χρησιμοποιούν κακόβουλα σχόλια και απειλές όπως:

     «- Έλα στο λύκο!
    – Αδυνάτισες ή μου φαίνεται;
    – Μπριζολάκι.
    – Σας μυρίζει τίποτα;
    – Μαντέψτε τι θα φάμε σήμερα…
    – Μίλα μας και μη μας αγαπάς! «

    Η αντίδραση του παιδιού είναι η φυγή, το μόνο που θέλει είναι να κρυφτεί κάπου και να μην τον ανακαλύψουν. Αρνείται ακόμη και να πάει στο σχολείο και προφασίζεται ότι είναι άρρωστος ή τον έπιασε το αλλεργικό του. Συνήθως μόλις αντιληφθεί την παρουσία τους το βάζει στα πόδια. Σκέφτηκε να το πει στην κυρία του όμως τον προειδοποίησαν να μην το κάνει. Καμιά φορά ξεχνιέται και παίζει ανέμελα με τους φίλους του, όμως πάντα υπάρχει ο φόβος μήπως κάποιος μεγαλύτερος πλησιάσει. Όταν είναι μαζί με τους φίλους του, είναι διαφορετικά αισθάνεται πιο δυνατός. Άραγε θα βρει το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα και να βρει λύση στην καθημερινή απειλή του «κακού λύκου»;

    Μια πολύ ιδιαίτερα ιστορία με αλληγορικά στοιχεία και αξιοποίηση των χαρακτήρων από αγαπημένα κλασσικά παραμύθια. Ο λύκος, ζώο μεγαλύτερο σε μέγεθος κυνηγός και τα μικρότερα ζώα ήρωες παραμυθιών όπως τα τρία γουρουνάκια, τα εφτά κατσικάκια, που ζουν με το φόβο του λύκου, τα άτακτα ποντικάκια, η γλωσσού κοτούλα, η λιγομίλητη χελώνα. Η πανέξυπνη αλεπού και ο πονηρός γάτος είναι τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά της Πέμπτης τάξης φόβιζαν τα μικρότερα ζώα, όχι όμως και το γουρουνάκι.
    «Όλοι τελικά έχουν το λύκος τους:» μια φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάλυση στην τάξη. Με αφορμή τα κλασσικά παραμύθια γίνεται αναφορά στο συναίσθημα του φόβου και τις εκφάνσεις του σε μια σχολική κοινότητα. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα βαθύτερα αίτια και να ανακαλύψουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του. Σίγουρα το να μιλήσουμε σε κάποιον ενήλικα θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε ασφάλεια και προστασία. Σιγά σιγά ο φόβος μικραίνει και εξαφανίζεται. Αρκεί να βρεις το θάρρος και να ορθώσεις το ανάστημά σου, να τον κοιτάξεις στα μάτια και να τον αντιμετωπίσεις με θάρρος.

    Η ολοσέλιδη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου λειτουργεί σαν αυτόνομο Picture book και αφηγείται την ιστορία χωρίς λόγια με υπέροχες εικόνες. Στην αρχή της ιστορίας οι λύκοι μοιάζουν με πραγματικούς λύκους. Στη συνέχεια όμως αποκαλύπτεται σε κάθε σελίδα όλο και περισσότερο το πρόσωπο τους. Ευρηματική η ιδέα της μάσκας σε ανθρώπινες μορφές και η αποτύπωση των συναισθημάτων. Η εξέλιξη της ιστορίας αποτυπώνεται σε κάθε σελίδα, όπου και μόνο η ιδέα των λύκων  που πλησιάζουν αποτυπώνεται με τις τεράστιες σκιές τους, που περικυκλώνουν το ανυπεράσπιστο παιδί στην αυλή του σχολείου. Σε όλο το βιβλίο υπάρχει ένα παιχνίδι κυνηγητού ανάμεσα στο θύτη και το θύμα όπως ό λύκος με το γουρουνάκι. Στο τέλος το παιδί θύτης αποκαλύπτεται και κρατά στο χέρι τη στολή του λύκου, ενώ το παιδί θύμα δεν φορά τη μύτη του γουρουνιού. Πολλά παιδιά θα ταυτιστούν με το ρόλο του θύματος και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

    Ένα ξεχωριστό βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από καμία σχολική βιβλιοθήκη. Μπορείτε να απολαύσετε την αφήγηση του παραμυθιού από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ελένη Μπετεινάκη σε μουσική Rokofliev, Brandon Fiechter με QR CODE. Η ηχογράφηση έγινε στο Groove Studio με ηχολήπτη τον Γιάννη Πρατικάκη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2016
    Σελίδες: 30
    Μέγεθος: 30 Χ 22
    ISBN: 978-960-5631-14-7
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular