More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Μαθήματα από τους προγόνους μας, της Ράκσα Ντέιβ

    Μαθήματα από τους προγόνους μας, της Ράκσα Ντέιβ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-14) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά+

    «Μια καλή απάντηση στην άποψη πως “ιστορία είναι μονάχα οι πράξεις των λευκών ανδρών”»
    Σερ Τόνι Ρόμπινσον

    Η Ράκσα Ντέιβ ορμάει στην ιστορία μέσω πενήντα, αρκούντως άγνωστων, αρχαιολογικών ευρημάτων και αποκαθιστά παρερμηνείες και αλήθειες που στέριωσαν στερεοτυπικά στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η περίφημη παρουσιάστρια σημαντικών τηλεοπτικών παραγωγών και διακεκριμένη αρχαιολόγος Raksha Dave εκκινεί από πενήντα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα για να μας παρουσιάσει εύληπτα τους… αρχαίους ημών προγόνους. Τους πολύ μακρινούς μας παγκόσμιους προγόνους.

    Ταξίδι στον χρόνο, σε δεκατέσσερις αρχαίους πολιτισμούς, μέσα από τους οποίους θα γνωρίσουμε τη δική τους ισότητα, τη συμπερίληψη, τη βιωσιμότητα, αποκομίζοντας χρήσιμα διδάγματα για το δικό μας πια μέλλον. Αυτός είναι ο προσδιορισμένος στόχος του βιβλίου και αυτός ακριβώς επιτυγχάνεται.

    Αυστραλοί, οι πρώτοι οικολόγοι, οι πρόγονοι των Παακάντζι, Μάτι Μάτι και Νιαμπάα. Τι ξέρουμε γι’ αυτούς; Οι περισσότεροι τίποτα. Έχουμε μείνει στους Αβορίγινες ως μια καρικατούρα πρωτόγονη. Αλλά για τις θολωτές τους καλύβες, για τον σεβασμό τους προς τα άγρια ζώα, τον χαμηλοτάτου οικο-αποτυπώματος διατροφικό τους βίο δεν γνωρίζουμε. Αυτό δεν είναι κάποια ιστοριολαγνεία ή εγκυκλοπαιδική μόρφωση, αλλά η φυσική περιέργεια, η ροπή για την ανακάλυψη του κόσμου και της προέλευσής του που απασχολεί κάθε άνθρωπο. Φτάνει να πεις δυο φράσεις στα παιδιά κι αμέσως θα ερεθίσεις τις απορίες τους που θα φτάσουν πολύ μακριά.

    Τι δείχνουν οι πατημασιές στο αργιλώδες χώμα γύρω από τη λίμνη Μάνγκο; Τι ζωγράφισαν γυναίκες και παιδιά στο σπήλαιο Σόβε πριν από περίπου τριάντα πέντε χιλιάδες χρόνια; Ποιος γνωρίζει -ελάχιστοι έως κανείς, ρητορικό είναι το ερώτημα- πώς επιτεύχθηκε η ισότητα στα δικαιώματα αντρών και γυναικών στην πανάρχαια πόλη Τσαταλχογιούκ (Çatalhöyük) της Νότιας Τουρκίας, κοντά στο σημερινό Ικόνιο, ισότητα μάλιστα σε όλα τα επίπεδα; Ποιες ήταν οι θρυλικές πολεμίστριες της δυναστείας του Σανγκ και πώς μια γυναίκα στρατηγός είχε υπό τις διαταγές της δεκατρείς χιλιάδες πιστούς στρατιώτες; Ποιοι ήταν οι Μαύροι Φαραώ που κυβέρνησαν για έναν ολόκληρο αιώνα την Αίγυπτο και διέγραψε ο ιστορικός ρατσισμός; Ποια ήταν η Κυνίσκα και πώς κατάφερε να αγωνιστεί και μάλιστα να κερδίσει στους αυστηρά μόνο για άντρες Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας; Τι ξεχώριζε τη φυλή Μακά, γνωστή ως ο λαός της θάλασσας, που έζησε σε αρμονία με τη φύση πριν δυο χιλιάδες χρόνια στη βορειοδυτική ακτή των σημερινών Η.Π.Α.;

    Κι ακόμα Ινδιάνοι, Βίκινγκς, Σόνα της Ζιμπάμπουε, Ινουίτ, Ίνκας και αρκετά ακόμα πολιτιστικά θαύματα, με τα ευρήματα και τις τεκμηριώσεις τους, που ανατρέπουν μέσα από την αντισυμβατική προσέγγιση της Ράκσα Ντέιβ τη στερεοτυπική εικόνα που έχουμε για πολλές από τις ιστορικές περιόδους και πολιτισμούς, αφού τα κυρίαρχα αφηγήματα βύθισαν με τη δική τους πολιτική ορθότητα πραγματικότητες και σημαντικά επιτεύγματα. Όπως αυτά της έμφυλης ισότητας, της συμπερίληψης, της ισορροπίας και αρμονικής συμβίωσης με τη φύση, της βιωσιμότητας.

    Η εικονογράφηση είναι πλούσια, πολύχρωμη, λεπτομερής, λεπτοδουλεμένη, τα κείμενα συνδιαλέγονται μαζί της με διάφορους τρόπους και διατάσσονται ποικιλότροπα, ανά τετρασέλιδο για κάθε πολιτισμική ενότητα, με μικρή γραμματοσειρά, πυκνή πληροφορία και διάφορους συννεφο-σχηματισμούς, συμμαχούν για να αποκαταστήσουν ιστορικές αλήθειες και παρερμηνείες.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μαθήματα από τους προγόνους μας
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Lessons from Our Ancestors
    Συγγραφέας:

    Raksha Dave

    Εικονογράφος:

    Kimberlie Clinthorne-Wong

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Σεπτέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν

    Διορθώσεις:

    Κώστας Σίμος

    Σελίδες:
    62
    Μέγεθος:
    23,5 Χ 29
    ISBN:

    978-960-16-5698-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular