More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΜαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

    Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

    Γράφει η Νικολία Καράμπελα*

    aivasilisΗ γιορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει και μαζί της η επίκαιρη ερώτηση: “Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;” Η ερώτηση αυτή μπορεί να εγείρει αμηχανία στους γονείς που δεν ξέρουν τι θα ήταν καλό να απαντήσουν. Να διαλύσουν το μύθο του Άγιου Βασίλη λέγοντας την αλήθεια ή να επιλέξουν ένα ψέμα όσο γλυκό και αν είναι;

    Προσωπικά πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς τους δε μπορεί να κλονιστεί με την αποκάλυψη του μύθου του Άγιου Βασίλη όταν η σχέση τους στηρίζεται σε ασφαλείς και σταθερές βάσεις και χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και συνέπεια σε όλη τους την καθημερινότητα.

    Ο γλυκός αυτός γεροντάκος που φέρνει δώρα σε όλους είναι ένα σύμβολο της καλοσύνης και της γενναιοδωρίας. Θα μπορούσε να εξηγηθεί στα παιδιά ότι σε όλους μας κάποιες φορές μπορεί να φωλιάσει το πνεύμα του Άγιου Βασίλη όταν επιλέγουμε να κάνουμε χαρούμενους τους άλλους, όταν είμαστε γενναιόδωροι.

    Την επόμενη φορά που τα παιδιά θα σας ρωτήσουν αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης μη βιαστείτε να απαντήσετε. Ρωτήστε τα τι πιστεύουν τα ίδια και αρκεστείτε σε αυτό. Αναρωτηθείτε πόσες φορές στην ενήλικη ζωή δε θέλαμε να πιστεύουμε σε ένα ψέμα όχι και τόσο ανώδυνο όσο αυτό του Άγιου Βασίλη και αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν σε μύθους και παραμύθια. Εξάλλου είναι η ηλικία τους να το κάνουν. Σταδιακά (συνήθως μετά τα 6 χρόνια) η πίστη αυτή θα σβήσει. Τότε μπορεί να ίδια να αναπληρώσουν το αίσθημα της δυσαρέσκειας τους με το να πάρουν αυτοί το ρόλο του Άγιου Βασίλη και να δίνουν χαρά σε πολύ μικρότερα παιδιά αλλά και με το να διατηρήσουν αυτό το πολυπόθητο μυστικό που τώρα πια μπορούν να φυλάξουν μαζί με τους μεγάλους.

    Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στα παιδιά που συνεχίζουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ακόμα και μετά την αποκάλυψη του μύθου. Κλείνοντας τους αινιγματικά το μάτι  θα έλεγα ότι υπάρχει αν εσείς το πιστεύετε.  Καλά Χριστούγεννα!                 

    Νικολία Καράμπελα
    Ψυχολόγος
    Κιν: 6972059220

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular