More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜανολίτο Γυαλάκιας & Καημένε Μανολίτο, της Ελβίρα Λίντο (σειρά, 2 βιβλία, εικ.:...

    Μανολίτο Γυαλάκιας & Καημένε Μανολίτο, της Ελβίρα Λίντο (σειρά, 2 βιβλία, εικ.: Εμίλιο Ουρμπερουάγα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Ο Μανολίτο Γυαλάκιας, αυτό το αξιαγάπητο παιδί που δημιούργησε η Ελβίρα Λίντο… έβαλε την κοινωνία να κοιταχτεί στον καθρέφτη με χιούμορ».
    Γουίνστον Μανρίκε Σαμπογάλ, blog Papeles Perdidos.
    «Ένα έργο όπου συναντιούνται σε μεγάλες δόσεις η ποίηση και το χιούμορ»
    Μπερνάρντο Ατσάγα

    Μανολίτο Γκαρθία Μορένο. Αλλά στη γειτονιά, στο Άνω Καραμπαντσέλ δεν τον ξέρει κανείς έτσι. Είναι ο Μανολίτο Γυαλάκιας, που πήρε το όνομά του από το φορτηγό του μπαμπά του που το είπαν Μανολίτο από τον μπαμπά του που τον λένε Μανόλο που τον έβγαλαν έτσι από τον μπαμπά του… Στοπ! Του αρέσει να τον φωνάζουν έτσι. Το σκέτο Γυαλάκιας είναι μπούλινγκ από τους νταήδες. Το Μανολίτο Γυαλάκιας όμως είναι ταυτότητα.

    Ο Μανολίτο ζει με τους γονείς του, τον παππού Νικολάς που θέλει να πεθάνει πριν το 2000 και τον μικρό του αδελφό, το Βλαμμένο, ο οποίος από τότε που γεννήθηκε δεν χάνει  ευκαιρία να πει τη γνώμη του για ό,τι γίνεται γύρω του.

    Ο Σεπτέμβριος επέστρεψε. Τα σχολεία αρχίζουν. Ο Μανολίτο πηγαίνει στο σχολείο Ντιέγο Βελάθκεθ.

    “Η μαμά μου με πήγε στον ψυχολόγο επειδή μιλάω ασταμάτητα και λέει ότι της κάνω το κεφάλι καζάνι, και επειδή, ακόμα κι όταν δε μιλάω, σαν να μου ‘χει λασκάρει η βίδα, βασικά, δηλαδή έχω σαλτάρει. Όλα αυτά λέει η μαμά μου για μένα, γι’ αυτό με πήγε στην ψυχολόγο”.

    Ο Μανολίτο είναι πολυλογάς, γεννήθηκε με μεγάλο κεφάλι και η μητέρα του κινδύνευσε, φοράει γυαλιά από τα πέντε του και μαζί με τον Αυτάρα Λόπεθ, τον καλύτερό του φίλο αλλά και τον μέχρι πρότινος εχθρό του, τον Γιχάντ τον τσαμπουκά, κάνουν την επιστροφή στο  σχολείο κανονική περιπέτεια. Από επισκέψεις σε μουσεία, αταξίες και διαολιές κάθε είδους, τη συνάντηση στο πάρκο με το Δέντρο του Κρεμασμένου με την ατίθαση Σουσάνα που έφτασε στο σημείο να φτύσει τον Γιχάντ, τον μέγιστο τσαμπουκά της Ισπανίας όλης, έναν διαγωνισμό μεταμφιέσεων της Γιουροβίζιον σε ντισκοτέκ, μέχρι την άφιξη ενός νέου συμμαθητή, του περιποιημένου και έξυπνου Πακίτο Μεδίνα, το στήσιμο του Μανολίτο μπροστά στο σχολικό λεωφορείο, τα ογδοηκοστά και τα πιο χαρούμενα γενέθλια του παππού Νικολάς, ο Μανολίτο Γυαλάκιας και η παρέα του δεν μας αφήνουν σε χλωρό κλαρί.

    “Ο Πακίτο Μεδίνα δε βρίζει ποτέ κανέναν, δεν πλακώνεται στο ξύλο με τον Γιχάντ και ποτέ δεν κλωτσάει τις σάκες των άλλων. Ο Πακίτο Μεδίνα δεν είναι σαν κι εμάς.
    Ο Αυτάρας λέει ότι ο Πακίτο Μεδίνα είναι εξωγήινος που τον έστειλαν στο σχολείο μας όντα από άλλους πλανήτες για να μας τρελάνουν από ζήλια. Μετά θα τον στείλουν και σε άλλα σχολεία, και σε άλλα, και σε άλλα. Και θα συνεχίζεται αυτό για πάντα, μέχρις ότου ο Πακίτο Μεδίνα, αυτό το παράξενο πλάσμα, να καταστρέψει την παιδική ηλικία σε όλο τον παγκόσμιο κόσμο”.

    Νέες περιπέτειες για τον Μανολίτο Γυαλάκια, τον Αυτάρα, τον Γιχάντ τσαμπουκά και τη Σουζάνα Βρομοβράκα. Να είσαι φανατικός φίλαθλος της Ρεάλ Μαδρίτης και να μην ξέρεις ότι ο Ρομάριο παίζει στην Μπαρτσελόνα και να φωνάζεις το όνομά του; Να βλέπεις τη μητέρα σου να βάζει πρώτη φορά τιμωρία το χαϊδεμένο της, τον αδερφό σου το βλαμμένο; Τι συνέβη στο εργαστήρι δημιουργικότητας και τέχνης με ανακυκλώσιμα με τη Φάμα και τον Κρανόπιο, τι έφτιαξε η παλιοπαρέα και γιατί οι ανιματέρ έφυγαν εκνευρισμένοι; Ξέρεις τι συμβαίνει στο φαινόμενο κλασίμπο; Πώς νιώθεις όταν η μητέρα σου σε πιάνει με τσιγάρο στο χέρι που δεν είναι καν δικό σου; Τι θα συμβεί στα γενέθλια της Σουζάνας και γιατί τους ζήτησε να το κρατήσουν μυστικό αν και τους κάλεσε όλους;

    Καημένε Μανολίτο…  Ευτυχώς που υπάρχει κι εκείνος ο παππούς και σώζει καταστάσεις!

    Ένας έξυπνος, παιχνιδιάρης, χαριτωμένος προέφηβος γίνεται ένας ειλικρινής αντικατοπτρισμός εκατομμυρίων παιδιών της ηλικίας του, των αγωνιών τους, των ενδιαφερόντων και της καθημερινότητάς τους. Μέσα από αυθεντικό χιούμορ, με τρυφερότητα και αθωότητα που χάνεται ακόμα και σε στιγμές που τις σκέφτεσαι ως παιδικές χοντράδες, ο Μανολίτο και η παρέα του, μέσα από την ακατάπαυστη πολυλογία του, τοποθετεί μπροστά μας τον κόσμο των ενηλίκων που τους περιβάλλουν με τον τρόπο που τον βλέπουν τα παιδιά και όχι οι ενήλικες. Όχι δασκαλίστικα, όχι ηθικολογικά, όχι λογικά, περιστασιακά με κάποιους εξυπνακισμούς που χαρακτηρίζουν την ηλικία, με την ευφυία ενός παιδιού που αναζητά το καινούριο, το διαφορετικό, την εμπειρία, την περιπέτεια.

    Το φοβερό που επιτυγχάνει η Ελβίρα Λίντο, ήδη από το 1994 όταν πρωτοκυκλοφόρησε ο Μανολίτο, είναι ότι ο Μανολίτο και η παρέα του δεν δημιουργούν γέφυρες ταύτισης μόνο με τους Ισπανούς συνομηλίκους του, αλλά με τα παιδιά σε όλο σχεδόν τον κόσμο, από την Ελλάδα και την βόρεια Ευρώπη, μέχρι όλες τις κοινωνίες που έχουν μια τυπική μορφή οικογενειών, σχολείων και διάρθρωσης της κοινωνίας. Η συγγραφέας, νομίζω, ότι προσπάθησε να αποτίσει έναν φόρο τιμής στον Μικρό Νικόλα του Γκοσινί και υποψιάζομαι -αφελώς ίσως- ότι ο παππούς Νικολάς είναι στο βάθος εκείνος ο μικρός Νικόλας. Μέσα από την εκούσια, λετοδουλεμένη πολυλογία του Μανολίτο, τα παιδιά όλου του κόσμου ασκούν μια δριμεία κριτική προς τον κόσμο των μεγάλων, συνδυασμένη με την απροσδόκητη ειρωνεία της ηλικίας και το χιούμορ που συνήθως χάσκει, όμως εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο∙ είναι αιχμηρό, πετυχημένο, επιθετικό.

    Οικογένεια, μπούλινγκ, σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, ισορροπίες, συνεργασία, φιλία, έρωτας, περιπέτεια.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ.

    Με μια ματιά

    • Ένας έξυπνος, παιχνιδιάρης, χαριτωμένος προέφηβος γίνεται ένας ειλικρινής αντικατοπτρισμός εκατομμυρίων παιδιών της ηλικίας του, των αγωνιών τους, των ενδιαφερόντων και της καθημερινότητάς τους. Μέσα από αυθεντικό χιούμορ, με τρυφερότητα και αθωότητα που χάνεται ακόμα και σε στιγμές που τις σκέφτεσαι ως παιδικές χοντράδες, ο Μανολίτο και η παρέα του, μέσα από την ακατάπαυστη πολυλογία του, τοποθετεί μπροστά μας τον κόσμο των ενηλίκων που τους περιβάλλουν με τον τρόπο που τον βλέπουν τα παιδιά και όχι οι ενήλικες. Όχι δασκαλίστικα, όχι ηθικολογικά, όχι λογικά, περιστασιακά με κάποιους εξυπνακισμούς που χαρακτηρίζουν την ηλικία, με την ευφυία ενός παιδιού που αναζητά το καινούριο, το διαφορετικό, την εμπειρία, την περιπέτεια.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Munsters – Theme- Jack Marshall

    Of Monsters And Men – Little Talks

    You give love a bad name-Bon Jovi

    The Phantom of the Opera – Prague Cello Quartet

    Another brick in the wall-Pink Floyd

    Μάνος Χατζιδάκις – για την Αντιγόνη του Jean Anouilh

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μανολίτο Γυαλάκιας
    Καημένε Μανολίτο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Manolito gafotas
    Pobre Manolito
    Συγγραφέας: Ελβίρα Λίντο
    Εικονογράφος: Emilio Urberuaga
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2021
    Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    DTP: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 192, 200
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8717-9
    978-960-16-8718-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular