More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜαντάμ Μπατερφλάι, σε διασκευή από τον Μπενζαμέν Λακόμπ

    Μαντάμ Μπατερφλάι, σε διασκευή από τον Μπενζαμέν Λακόμπ

    Καημένη Μπατερφλάι!… Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι κάθε φορά που αγγίζουμε τα φτερά μιας πεταλούδας την καταδικάζουμε.”

    Για πρώτη φορά η πασίγνωστη όπερα “Μαντάμ Μπατερφλάι” του Τζάκομο Πουτσίνι, ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα μεταφέρεται σε ένα βιβλίο από τον καταξιωμένο εικονογράφο Μπένζαμεν Λακόμπ. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο με εκθαμβωτικές ελαιογραφίες και μια εντυπωσιακή νωπογραφία με μολύβια και ακουαρέλες που ξεδιπλώνεται σε μήκος 8 μέτρων, που αποτελεί έργο τέχνης.

    Μέσα από το βιβλίο ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος πολιτισμός και κάνουμε νοερά ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, μια χώρα γεμάτη ομορφιά και αντιθέσεις.

    “Η Μαντάμα Μπατερφλάι” (Madama Butterfly) είναι όπερα σε τρεις πράξεις του Ιταλού συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι όπερα και αφηγείται την τραγική πορεία προς την αυτοκτονία, μιας Γιαπωνέζας έφηβης γκέισας που αποκαλείται χαϊδευτικά, Μπατερφλάι (πεταλούδα).
    Πρόκειται για ένα λιμπρέτο βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι και στο βιβλίο του Πιερ Λοτί “Η κυρία Χρυσάνθεμο”. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τους Λουίτζι Ίλικα και Τζουζέπε Τζακόζα.

    Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία, μια υπέροχη ιστορία αγάπης, που περιγράφει τον έρωτα, την πίστη και την αφοσίωση της Μαντάμ Μπατερφλάι μόλις δεκαπέντε ετών που ερωτεύεται και καταλήγει δέσμια του έρωτα της που στο τέλος την απαρνείται. Η Μαντάμ Μπατερφλάι (Madama Butterfly) είναι όπερα σε τρεις πράξεις με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται και τραγική κατάληξη ενός μεγάλου έρωτα.  

    Ο Αμερικανός αξιωματικός Πίνκερτον ερωτεύτηκε την έφηβη γκέϊσα με την πρώτη ματιά, ήταν τόσο λεπτεπίλεπτη και αιθέρια σαν μεταξένια κλωστή, μια κούκλα με αψευγάδιαστο πρόσωπο, σχεδόν εξωπραγματική. Υπήρχε όμως μια λεπτομέρεια σημαντική, η μαντάμ Μπατερφλάι ήταν γκέισα, μια γυναίκα που δεν παντρευόταν. Μια γκέισα μπορεί κανείς να την θαυμάζει, να την ποθεί, δεν μπορεί όμως να την κάνει σύζυγο του. Η κατάκτηση της, ήταν θέμα χρόνου και πολύ γρήγορα έγινε δική του. Ο αξιωματικός διαπραγματεύτηκε σκληρά, όμως ήταν αποφασισμένος να την κατακτήσει. Η Μπατερφλάι κατάγοταν από καλή οικογένεια και είχε καλή μόρφωση όμως ξέπεσε στη φτώχεια και έγινε γκέϊσα για να επιβιώσει.

    Έγινε ο γάμος, σύμφωνα με τα ιαπωνικά έθιμα, ένας γάμος  περισσότερο παιχνίδι διεκδίκησης.  Ο Πίνκερτον είχε άλλα σχέδια, να παντρευτεί αμερικανίδα και να αφήσει τη Μαντάμ Μπάτερφλαϊ για πάντα. Το πρωί της αναχώρησης του για να την παρηγορήσει, χωρίς να ξέρει κι ο ίδιος  γιατί της είπε:

    Μικρή μου Μπατερφλάι, θα επιστρέψω την εποχή των ρόδων, όταν ο κοκκινολαίμης φτιάχνει τη φωλιά του“.

    Η ελπίδα της επιστροφής φώτισε το πρόσωπο της. Εκείνη θα τον περίμενε να γυρίσει μεγαλώνοντας το παιδί του και θα έμενε πιστή στον έρωτα της για εκείνον. Μετά από τρια χρόνια εκείνος επιστρέφει μαζί με την σύζυγο του για να διεκδικήσει το παιδί του και να δώσει ένα τέλος. Η Μαντάμ Μπάτερφλαϊ έχει πάρει την απόφαση της.

    Ο καταξιωμένος εικονογράφος Μπενζαμέν Λακόμπ παρουσιάζει μια ιδιαίτερη εκδοχή αυτής της υπέροχης ιστορίας αγάπης όπου, για πρώτη φορά, ο Πίνκερτον σε πρώτο -πρόσωπη αφήγηση, εμφανίζεται πνιγμένος στις ενοχές.

    Η μαγική εικονογράφηση καταφέρνει να εκφράσει με λεπτομέρεια πτυχές της ιστορίας σε ολοσέλιδη εικονογράφηση και να αποδώσει τα λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά της Μαντάμ Μπατερφλάι με τα πολύχρωμα κιμονό με πεταλούδες. Κάθε σελίδα και μια ελαιογραφία, ένα ξεχωριστό έργο τέχνης με σύμβολα που παραπέμπουν σε οιωνούς για το άδικο τέλος της εύθραυστης γκέϊσας.

    Ειδικά καθώς ξεδιπλώνεται ολόκληρο το βιβλίο σε οκτώ μέτρα κι ο ανθισμένος κήπος της Μαντάμ Μπατερφλάι με κάθε λογής λουλούδια, πουλιά και πεταλούδες. Για τους  λάτρεις της όπερας και όχι μόνο ένα αριστούργημα μεταφέρεται σ’ ένα ιδίαιτερο βιβλίο, που κερδίζει εντυπώσεις ήδη από το εξώφυλλο και αναδιπλώνει μια ιστορία με στοιχεία από την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας.

    Καημένη Μπατερφλάι…! Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι κάθε φορά που αγγίζουμε τα φτερά μιας πεταλούδας την καταδικάζουμε.”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μαντάμ Μπατερφλάι
    Συγγραφέας: Μπενζαμέν Λακόμπ
    Εικονογράφηση: Μπενζαμέν Λακόμπ
    Μετάφραση Εύη Γεροκώστα
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2017
    Σελίδες: 38
    Μέγεθος: 29 Χ 21
    ISBN: 978-618-5151-37-9
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular