More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜαύρο πρόβατο στο Τέξας, του Κώστα Χαραλά (εικ.: Γιώργος Δημητρίου)

    Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, του Κώστα Χαραλά (εικ.: Γιώργος Δημητρίου)

    Δύο αγόρια δώδεκα ετών είναι οι ήρωες της ιστορίας του Κώστα Χαραλά. Δύο παράλληλες αφηγήσεις που εναλλάσσονται με λογοτεχνική μαεστρία, ξεδιπλώνουν τους χαρακτήρες του Φέντι και του Μπιμπί. Ο Φέντι, παρατσούκλι που του έδωσαν οι φίλοι από το «ίδρυμα» το ακριβό ιδιωτικό στο οποίο φοιτά, είναι τενίστας. Πρέπει να προκριθεί στους παγκόσμιους αγώνες τένις εφήβων για να ικανοποιήσει τον απαιτητικό πατέρα-προπονητή του. Ο Μπιπί από την άλλη πλευρά, φέρει το παρατσούκλι που του δόθηκε από τότε που άρχισε να δουλεύει σε βενζινάδικο. Μένει με τη μητέρα του και παίζει μπάσκετ. Ο «Αμερικάνος», ένας κυνηγός ταλέντων θα παρακολουθήσει τον αγώνα για τον οποίο προπονείται σκληρά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον Μπιπί αν θέλει να ξεφύγει, από το μίζερο και παραβατικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.

    Τα δυο αγόρια ζουν δυο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες ως προς την καθημερινότητά τους και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Όμως, έχουν να παλέψουν με τις ίδιες ανησυχίες και να διαχειριστούν τις ίδιες απώλειες. Ανήκουν και οι δύο σε μονογονεικές οικογένειες. Τον Φέντι τον εγκατέλειψε η μητέρα του και τον Μπιμπί ο πατέρας του. Οι χαρακτήρες των αγοριών είναι διαφορετικοί. Ο Φέντι είναι κυνικός και ανατρεπτικός ενώ ο Μπιπί μοιάζει περισσότερο ευαίσθητος και συναισθηματικός. Και οι δύο αγωνίζονται να βρουν τον εαυτό τους και τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στην πραγματοποίησει των στόχων τους.

    Ο αναγνώστης βυθίζεται από τις πρώτες σελίδες στο παράλληλο εφηβικό σύμπαν των δύο αγοριών που σε πρώτο πρόσωπο αφηγούνται τις ιστορίες τους σαν να τις αποτυπώνουν σε ένα κοινό ημερόλογιο. Δυο διακριτικά σκίτσα μια ρακέτα και μια μπασκέτα, αποτελούν τους εικονικές ενδείκτες της εναλλαγής των προσώπων. Παράλληλα υποδηλώνεται η ταύτιση του κάθε παιδιού με τον στόχο που περνάει μέσα από το άθλημα που έχει επιλέξει… ή τον έχει επιλέξει. Ο Μπιμπί λόγω του ύψους του, στράφηκε στο μπάσκετ μολονότι είναι άπαιχτος και στα μαθηματικά. Το μπάσκετ είναι όμως το «εισητήριό του για μια νέα ζωή». Ο Φέντι από τη άλλη πλευρα, έχει πατέρα τενίστα που τον μύησε στο άθλημα. Έγινε ο προπονητής του και καθόρισε την πορεία του.

    Η νίκη για τον Μπιμπί δεν είναι δεδομένη και θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Το δυσκολότερο πρόβλημα γι αυτόν είναι η εγωιστική στάση της μητέρας του η οποία αρνείται να δεχτεί ότι θα αποχωριστείι και τον μικρότερο γιο της, παραβλέποντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του. Η νίκη για τον Φέντι από την άλλη πλευρά μοιάζει εύκολη υπόθεση. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο ίδιος θα επιλέξει να τη διεκδικήσει. Το παρατσούκλι του προοικονομεί τις επιλογές του. Αν και παραπέμπει σε έναν από τους μεγαλύτερου τενίστες όλων των εποχών, τον Ελβετό Ρ. Φέντερερ, εντούτοις ο ήρωας το αποδέχτηκε γιατί του θυμίζει τις αγαπημένες του κιθάρες fender. Άλλωστε ο τενίστας του προτιμά είναι ο Τεξανός Άντι Ρόστινγκ, το μαύρο πρόβατο του τένις. Με όσα προαναφέρθηκαν θα έχετε πλέον αποκωδικοποιήσει και τον περίεγο τίτλο του βιβλίου.

    Το βιβλίο του Κώστα Χαραλά είναι μια πραγματικά δυνατή ιστορία που διαβάζεται απνευστί κι αφήνει χώρο για σκέψεις και συναισθήματα. Ανατροπές αλλά και επιβεβαιώσεις βρίσκουν τη θέση τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τον αναγνώστη χωρίς ωστόσο να εκπίπτει σε τίποτα η λογοτεχνική αξία και η πλοκή μιας καλοδουλεμένης ιστορίας. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

    Οι “Ιστορίες που ζεις δυνατά” είναι η νέα σειρά σύγχρονης, νεανικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Αξιόλογοι συγγραφείς ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους προσπαθώντας να πιάσουν τον παλμό της εποχής και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Αξίες και σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της  σειράς που αναμένεται να αγαπηθεί.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μαύρο πρόβατο στο Τέξας
    Σειρά: Ιστορίες που ζεις δυνατά
    Συγγραφέας: Κώστας Χαραλάς
    Εικονογράφηση εξωφ. Γιώργος Δημητρίου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 15 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-0475-6

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular