More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΜεγάλη, του Κανισάλες- ή πώς ο Ν. Χριστιανόπουλος τρύπωσε ανατρεπτικά!

    Μεγάλη, του Κανισάλες- ή πώς ο Ν. Χριστιανόπουλος τρύπωσε ανατρεπτικά!

    “και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
    όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος”
    Ντίνος Χριστιανόπουλος

    Είναι πολλά τα βιβλία για παιδιά που στέκονται πάνω από μια φιλοσοφική ιδέα πλέον ή ένα σύμπλεγμα ιδεών (και ευτυχώς), αλλά λίγες οι φορές που κάποιο παραπέμπει τόσο πολύ σε ένα ποίημα και δη σε ένα αφοριστικό δίστιχο και μάλιστα του εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου Ντίνου Χριστιανόπουλου.

    Η Πέτρα είναι μικρή, πολύ μικρή όσο οι φίλοι της, το Βότσαλο και το Χαλίκι. Μα ονειρευόταν να γίνει μεγάλη, πολύ μεγάλη, η πιο μεγάλη απ’ όλους. Στον περίπατό της στο δάσος συναντά τον Σκίουρο, την Αλεπού, τον Ουρακοτάγκο, τον Ελέφαντα, την Καμηλοπάρδαλη. Όλοι την απορρίπτουν, όλοι την αποπαίρνουν, την υποτιμούν, περιγελούν το όνειρό της να γίνει μεγάλη, πολύ μεγάλη. Όμως μια μέρα η Πέτρα, που δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρό της, τους εκπλήσσει όλους.

    Θα κάνω αναγκαστικά spoiler αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, γιατί πρέπει να αποκαλύψω την μαγική ανατροπή και την απίστευτη ποίηση που τρύπωσε σε ένα κλασικό, σχετικά ευθύγραμμο κείμενο που ως τότε απλά το συμπαθούσες. Και τότε… η Πέτρα έβγαλε ριζίδια, γιατί δεν ήταν πέτρα μικρή, αλλά σπόρος που δέντρο γίνηκε και όλοι, αρνητές της και μη, είδαν πώς είναι να πιστεύεις βαθιά, να μην εγκαταλείπεις, να κυνηγάς το όνειρο και στο τέλος να μην κακιώνεις αλλά να συγχωρείς. Απίθανη εξέλιξη που δεν γίνεται να αφήσει ασυγκίνητο τον ενήλικα αναγνώστη και να μην εμψυχώσει βαθιά τον μικρότερο.

    Γοητευτικά τα γεωμετρικά σκίτσα του Κανισάλες, όμορφη η λιτότητα των γραμμών του, κοντά στην παιδική φύση και εξαιρετικό το παιχνίδι του με τα μεγέθη και τις συγκρίσεις τους, όπως αυτές αλλάζουν κάθε φορά που η Πέτρα στέκεται πλάι σε διαφορετικό ζώο. Φανταστικές (και δεν γίνεται συχνά στα βιβλία αυτό) οι αποχρώσεις και η διασπορά τους που έχει πετύχει ο Κανισάλες.

    Μεγάλη. Ποίηση. Και ανατροπή. Και ιδέα.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    Διακρίσεις

    https://www.elniplex.com/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-elniplex-2020/

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μεγάλη
    Τίτλος πρωτοτύπου: Grande
    Συγγραφέας: Κανισάλες
    Εικονογράφηση: Κανισάλες
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Σεπτέμβριος 2019
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 22,5 Χ 25
    ISBN:
    978-960-567-211-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular