More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα, μια σειρά βιβλίων που καθοδηγεί υποδειγματικά τους γονείς

    Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα, μια σειρά βιβλίων που καθοδηγεί υποδειγματικά τους γονείς

    Η πολύ έμπειρη ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery μας χαρίζει δύο βιβλία που οι περισσότεροι γονείς ήθελαν πολύ να ξέρουν ότι κάπου υπάρχουν. Χωρίς να είναι δύσκολα και σκληρά επιστημονικά, χωρίς από την άλλη να είναι πρόχειρα εκλαϊκευμένα, η Μοντγκόμερι ισορροπεί μεταξύ επιστήμης, εμπειρίας, καθημερινότητας και ευρείας ευπροσηγορίας και δίνει πολλή συμπυκνωμένη, κατανοητή γνώση προς όλους.

    Απενοχοποιώντας αρχικά τους γονείς που αισθάνονται ιδιαίτερο άγχος και ανασφάλεια όταν δεν γνωρίζουν πράγματα γύρω από την ανατροφή του παιδιού τους, αναδεικνύει ακριβώς αυτή τη μαγεία των συνεχών προκλήσεων και της μη γνώσης που γίνεται γνώση.

    “Τι κάνετε λοιπόν όταν επιστρέφοντας από τον παιδικό σταθμό πεισμώνει χωρίς λόγο και γίνεται δύστροπο, με θεατές όλους τους επιβάτες του λεωφορείου; Ή, όταν βιάζεστε το πρωί να πάτε στη δουλειά σας, το παιδί σας τα στυλώνει και δεν εννοεί να φύγει για το σχολείο; Ή όταν έρχεται η ώρα για ύπνο, κι ενώ εσάς δε σας κρατάνε πια τα πόδια σας, το μωρό σας προτιμάει να χτυπιέται στα κάγκελα της κούνιας; Οι περισσότεροι γονείς αντιδρούν με δύο τρόπους σε τέτοιες περιπτώσεις: είτε εξοργίζονται, βάζουν τις φωνές και μετά νιώθουν λιγότερο ή περισσότερο αποτυχημένοι, είτε παραιτούνται, κλείνουν τα μάτια και νιώθουν εντελώς αδύναμοι”.

    Είναι ξεκάθαρο ότι η Μοντγκόμερι ξέρει καλά την υπόθεση γονεϊκότητα, ξέρει τα ουσιαστικά, καθημερινά προβλήματά της και μιλά τη γλώσσα της απλότητας σε όλους. Όπως κανένα βιβλίο στον κόσμο, έτσι και αυτό, δε θα σας κάνει τέτοιους γονείς με το που το διαβάσετε. Ωστόσο, θα σας εξοπλίσει με αρκετή γνώση, με αρκετά εργαλεία, τεχνικές και προσεγγίσεις που ολοκληρώνοντας την ουσιαστική ανάγνωσή του, θα αισθανθείτε ότι μπορείτε να κάνετε μια πραγματικά νέα αρχή στη σχέση σας με τα παιδιά, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.

    Η Μοντγκόμερι φωτίζει όλες τις επιμέρους στιγμές στη σχέση μας με το παιδί, μας δείχνει όλα τα λάθη μας ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού μέχρι τα 17 του χρόνια, χωρίς όμως να πετά στα Τάρταρα της κριτικής των γονέα και ουσιαστικά ταρακουνά τον γονιό να αλλάξει αυτός τρόπο που βλέπει τα πράγματα προκειμένου να μεγαλώσει “ανεξάρτητους και ευτυχισµένους ανθρώπους που θα µπορούν να ενσωµατωθούν αρµονικά στην κοινωνία”.

    Όλη της η προσέγγιση δομείται σε 7 βήματα: να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό και ουσιαστικό δεσμό με τα παιδιά μας που θα μας κάνει μια δυνατή ομάδα σε όλα, να αναγνωρίζουμε, να εξηγούμε και να διαχειριζόμαστε όλα τα συναισθήματα, ιδίως τα πολύ έντονα, να εξασκηθούμε στη δεξιότητα να αφήνουμε τα παιδιά να φεύγουν από κοντά μας, να μένουν μόνα, να έρχονται αντιμέτωπα με νέα πράγματα και να ανησυχούν ενίοτε, να έχουμε την ψυχραιμία όταν τα πράγματα πάνε στραβά για το παιδί μας να σταθούμε δίπλα του και όχι απέναντί του επικριτικά, να κρατάμε πάντα τη σχέση με τον/την σύντροφό μας, τον άλλο γονέα δηλαδή, ζωντανή και να την μετασχηματίζουμε προς όφελος όλων μας, να θέτουμε όρια και να είμαστε ξεκάθαροι χωρίς ταυτόχρονα να είμαστε θυμωμένοι και διαρκώς οργισμένοι με τον μικρό μας παραβάτη και έβδομο βήμα, η πραγματική δουλειά του καθενός με τον εαυτό του προκειμένου να μπορεί να διαπαιδαγωγήσει άλλους.

    Για όλα τα μικρά επιμέρους ζητήματα της καθημερινής σχέσης γονιών και παιδιών, για καθετί που φτιάχνει γύρω μας ένα χάος και μας πανικοβάλλει ή μας θυμώνει, για όλα τα λάθη, σκέψεις, αγωνίες, άγχη, ανασφάλειες, η Μοντγκόμερι, πολύ καθαρά και μεστά, έχει πάντα μία προσιτή, ρεαλιστική τοποθέτηση.

    Στο δεύτερο βιβλίο της πεντάτομης αυτής εικονογραφημένης σειράς για γονείς, η Μοντογκόμερι εστιάζει στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, την εποχή των θαυμάτων όπως δικαίως την αποκαλεί. Και πώς να μην είναι αφού σε αυτήν συντελούνται πραγματικά τόσες σπουδαίες κατακτήσεις για το παιδί όσο σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Αυτούς τους 24 μήνες, ο μικρός σπόρος που βγήκε από την κοιλιά της μητέρας του, καλείται να ανοίξει τα φτερά του και οι γονείς να βρουν τρόπους αυτό να γίνει όμορφα, αρμονικά για όλους, με αγάπη, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

    “Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι μαγικά. Δε βείσκω λέξη που να περιγράφει καλύτερα το απίστευτο ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου ένα βρέφος στην αγκαλιά γίνεται ένας μικρός άνθρωπος, περπατάει δίπλα σας και μιλά μαζί σας, και ενώ δεν κατάφερνε τίποτα μέχρι τώρα, ξεφνικά θέλει να κάνει τα πάντα μόνο του. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν. Θα έρθουν στιγμές απελπισίας και άλλες που θα σας κατακλύσει ο φόβος, θα έρθουν μέρες που θα αναρωτηθείτε αν κάνετε το σωστό και άλλες που θα νιώσετε τόση ευτυχία όση δε φανταζόσαστε ότι υπάρχει”.

    Η Μοντογκόμερι το τονίζει και εδώ. Τέλειοι γονείς και τέλεια παιδική ή βρεφική ηλικία δεν υπάρχουν. Πάλι σε εφτά βήματα καθοδηγεί χωρίς να πνίγει, αφού βλέπει κάθε περίπτωση ως μοναδική, αναδεικνύει λάθη και παραλείψεις, δίνει πρακτικές ιδέες και λύσεις, στρέφει τα πράγματα προς την ελευθερία και την προσωπική μας αυτοβελτίωση ενώ δεν παραλείπει συχνά πυκνά να μας ταρακουνά ότι το παιδί χρειάζεται ελευθερία, χρειάζεται να κάνει και λάθη, χρειάζεται όρια αλλά προσεκτικά θεσπισμένα, χρειάζονται συνέπεια, ρυθμό και συνήθειες.

    Από τον θηλασµό, τον ύπνο, τα όρια, τα συναισθήματα, τις παράξενες συμπεριφορές, την οµιλία, την προσαρµογή στον βρεφονηπιακό σταθµό, η Μοντγκόμερι δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο. Και το κάνει πολύ καλά.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η μαγεία να είσαι γονιός
    Η εποχή των θαυμάτων
    Τίτλος πρωτοτύπου: Foreldremagi
    Miraklenes Tid
    Συγγραφέας: Hedvig Montgomery
    Πρόλογος, επιμέλεια: Χριστίνα Ρασιδάκη
    Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2019
    Σειρά: Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα
    Σελίδες: 208, 224
    Μέγεθος: 14Χ 20,5
    ISBN:
    978-618-03-1942-2
    978-618-03-1943-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular