More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη: Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές, της...

    Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη: Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές, της Ροδούλας Παππά (εικ.: Σενγκ Σουν Ρατάναβαν)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-7) – Picture Book – Ποίηση για παιδιά+

    Νέο σπιτικό —
    με κάθε το κλαδάκι
    και πιο άνοιξη.

    Ροδούλα Παππά και Σενγκ Σουν Ρατάναβαν σε είκοσι χαϊκού και μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία που καθηλώνει με λέξεις και εικόνες.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η επιτυχία ενός χαϊκού έγκειται στο πόσο ισχυρή είναι η ενεστωτική αποτύπωση μιας εικόνας, μιας παροντικής στιγμής, ενός συναισθήματος, μέσα από την γλωσσική τους συντομία και τη νοηματική τους πυκνότητα. Αυτά τα παράξενα τρίστιχα από διαδοχικά πέντε-επτά πέντε συλλαβές, κατά τη δημοφιλέστερή τους μορφή, γιαπωνέζικης προέλευσης ποιήματα, απαιτούν ιδιαίτερη επιδεξιότητα και λεπτοδουλεμένη αμεσότητα. Οι μελετητές τα χαρακτήρισαν “ακαριαία” ποιήματα για τη δύναμή τους να δρουν στο τώρα, με αμίμητη αμεσότητα και διεισδυτικότητα. Οι λίγες λέξεις που υπάρχουν στη διάθεση του ποιητή για να αποτυπώσει την εικόνα, ουσιαστικά ενεργοποιούν τον αναγνώστη, τον καθιστούν συνδημιουργό, να συνεχίσει, να ολοκληρώσει την πιθανή έλλειψη, να τη μετατρέψει σε μια νοηματική ολότητα κατά τις δικές του προσλήψεις.

    Μες στο λιοπύρι [5]
    σκέφτεστε τις παγωνιές, [7]
    αχ, μυρμηγκάκια! [5]

    Η διακεκριμένη συγγραφέας Ροδούλα Παππά ακολουθεί τη φιλοσοφική και υπαρξιακή σειρά των εποχών. Άνοιξη/γέννηση, Καλοκαίρι/Παιδική ηλικία-Νεότητα, Φθινόπωρο/Ωρίμανση- Μέση ηλικία, Χειμώνας/Μαρασμός-Θνητότητα-Τέλος, δίχως να παραβιάζει τον κύκλο γυρίζοντας στην Άνοιξη του Κιμ Κι Ντουκ ως μήνυμα επιστροφής στη ζωή, ως υπαινιγμό κάθαρσης ή εξιλέωσης. Με απαλότητα, νηνεμία, γαλήνη, η συγγραφέας κινείται σε απλές λέξεις, μεταποιώντας τες σε εξίσου απλές εικόνες, δίχως να εκπίπτει στην υπερβολή για να συγκινήσει ή να μεταγγίσει νόημα. Μια πασχαλίτσα που προσγειώνεται στο χέρι, μια καρδερίνα σε μια ελιά που μετά το κλάδεμα του χειμώνα επιστρέφει στην άνθιση, παπαρούνες γύρω από ένα μικρό, λευκό, κυκλαδίτικο ίσως ξωκκλήσι κουβαλούν τη χαρμολύπη του Πάσχα, δυο γλάροι που εφορμούν στην ήρεμη ανοιξιάτικη θάλασσα για γεύμα…

    Θάλασσα λάδι—
    στην αμμουδιά δυο γλάροι
    κολατσίζουνε.

    Μυρμήγκια, καρπούζι, ξεγνοιασιά παιδική, ξαφνικό καλοκαιρινό μπουρίνι. Το φθινόπωρο ενόψει. Βροχή, χρυσάνθεμα, τα χρώματα που αλλάζουν πλησιάζοντας τη γη, τα σπουργίτια φωλιάζουν εκεί απ’ όπου μετανάστευσαν τα χελιδόνια. Χειμώνας. Λευκό τοπίο. Χριστούγεννα. Αλλά να… για δες! Η φύση μέσα στη σκληρότητα του χειμώνα αναγεννάται. Η δαμασκηνιές ανθίζουν. Δεν τέλειωσαν όλα λοιπόν. Ώρα για έναν ακόμα κύκλο.

    Εστιάζοντας

    Η Ροδούλα Παππά δεν χάνεται σε κάποια νοηματική πολυπλοκότητα. Η φύση είναι πρωταγωνίστρια, ορίζει τη ζωή, εμάς, τις σκέψεις μας συχνά, τις συνήθειές μας. Έχει τις δικές της νομοτέλειες. Τα μυρμήγκια εργάζονται αδιάκοπα μες στο καλοκαιρινό λιοπύρι με το βλέμμα στη χειμωνιά. Τέλος! Έτσι έχει το πράγμα, αυτή είναι η τροχιά τους. Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά, τις συντεταγμένες της, το ύψωμά της κι όλα αναδεικνύονται και φωτίζουν μέσα στα είκοσι αυτά χαϊκού μοιρασμένα στις τέσσερις εποχές.

    Ποίηση κατανοητή για παιδιά, ομιλούσα στις παραστάσεις τους, σε όσα αντικρίζουν ή σε όσα θα μπορούσαν να αντικρίζουν και τους τα κρύβουμε. Μάθημα η γέννηση και το τέλος, μάθημα η φθορά όλων, μάθημα και η αναγέννηση, η διαρκής. Αποδέξου την ύπαρξη, απόλαυσε την ομορφιά σε κάθε της στιγμή. Αλλά βασικά, στύψε από κάθε ποίημα, από κάθε εικόνα εκείνο που μπορείς ή βλέπεις εσύ. Όπως ακριβώς και στη ζωή.

    Η εικονογράφηση της Σενγκ Σουν Ρατάναβαν είναι συγκλονιστικά ομιλούσα, είναι συντριπτικά είκοσι εικονογραφικά χαϊκού που συνδιαλέγονται μοναδικά με τις λέξεις της συγγραφέα, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν τη δική τους αφήγηση, επεκτείνοντας εκείνη των λέξεων, εξελίσσοντας την εικόνα τους, τις νύξεις τους, θεμελιώνοντας την άρρητη ψυχή τους, το δεύτερο επίπεδο στο οποίο κινούνται.

    Κάθε εποχή εκκινεί με μια ανατολίτικη τσαγιέρα που έχει μεταμορφωθεί σε σπίτι πουλιών κι ανθρώπων, σε σημείο αναφοράς της εποχιακής χλωρίδας. Τα χρώματα μεταβάλλονται, το φως της ημέρας είναι εκτυφλωτικό, ενώ η νύχτα έχει τους δικούς της τόνους, χρωματικούς κανόνες και αντιθέσεις. Οι προφανείς επιρροές της Σενγκ Σουν Ρατάναβαν από τις επιζήσασες εικαστικές κληρονομιές της Ασίας, τα σχέδια, τα ζωηρά χρώματα, τα μοτίβα που αντλούν από ευρύτερα κινέζικες και άλλες παρακαταθήκες, συναντούν τον δυτικό κόσμο, δημιουργώντας ένα ανεμοστροβιλικό μωσαϊκό με σπουδαία εικαστική δύναμη.

    Θεωρώ ότι έχουμε ένα θαυμάσιο βιβλίο ποίησης για παιδιά (και μεγαλύτερο κοινό ασφαλώς, καθώς ο ηλικιακός ορίζοντας δεν είναι ποτέ απόλυτος σε τέτοιες περιπτώσεις), σε άψογη εκτύπωση (με μελάνια χαμηλής μετανάστευσης και ανακυκλώσιμο χαρτί λευκασμένο δίχως χλώριο) και ποιότητα χαρτιού, σκληρόδετο εξώφυλλο.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Νεφέλη.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη: Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές
    Συγγραφέας: Ροδούλα Παππά
    Εικονογράφος: Σενγκ Σουν Ρατάναβαν
    Εκδόσεις: Νεφέλη, Φεβρουάριος 2023
    Τυπογραφική διόρθωση: Βαρβάρα Καρζή
    Στοιχειοθεσία: Περικλής Δουβίτσας
    Σελιδοποίηση: Περικλής Δουβίτσας
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 21 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-504-346-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular