More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΜια ζωή ψαρεύοντας, του Ότα Πάβελ

    Μια ζωή ψαρεύοντας, του Ότα Πάβελ

    «Το ψάρεμα είναι προπαντός ελευθερία. Να προχωράς χιλιόμετρα ολόκληρα μέχρι να ανταμώσεις τις πέστροφες, να πίνεις νερό από πηγές, να μένεις μόνος κι ελεύθερος, έστω για μια ώρα, για λίγες μέρες ή ακόμα για βδομάδες ολάκερες και μήνες. Ελεύθερος από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, τον πολιτισμό …»

    Ο Τσέχος πεζογράφος Ότα Παβέλ ανασύροντας τις θύμισες της παιδικής του ηλικίας, πότε γλυκές και τρυφερές, πότε σκληρές, απειλητικές και αβέβαιες, πότε αναπολώντας στιγμές αθωότητας, αγάπης, θαυμασμού και αφοσίωσης, πότε στιγμές αγωνίας και φόβου, συνθέτει ένα ανεπιτήδευτα λυρικό ψηφιδωτό διηγημάτων. Διηγήματα αυτοβιογραφικά που αποτελούν το χρονικό της ενηλικίωσης του. Μόνιμοι σύντροφοι στην πορεία του αυτή, η φύση, τα ποτάμια, τα ψάρια και φυσικά το καλάμι του. Θα τον διδάξουν, θα τον οδηγήσουν και θα του αποκαλύψουν το πιο κρυφό τους μυστικό… την κατανόηση της έννοιας της ελευθερίας.
    Το βιβλίο αυτό προέκυψε από δυο συλλογές διηγημάτων του, το Πώς συνάντησα τα ψάρια και τον Μεγάλο αλήτη των υδάτων και αποτελεί έναν ξεχωριστό σχεδόν ποιητικό αφήγημα, ένα σχόλιο για την ίδια τη ζωή.

    Ο εβραίος πατέρας του, Λέο μύησε στην τέχνη του ψαρέματος τον μικρό Ότα, αλλά όταν εκείνος και τ’αδέλφια του στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Τσεχοσλοβακία, το δεκάχρονο παιδί αναλαμβάνει την ευθύνη της χριστιανής μητέρας του. Ο πόλεμος θα στιγματίσει την παιδική του ηλικία αλλά το ψάρεμα θα του ανοίξει μια πόρτα σε έναν μυστικό παράδεισο. Αυτό θα του δώσει δύναμη να ζει, να διεκδικεί, να ελπίζει, να νιώθει …. ελεύθερος.

    Έτσι λοιπόν ο μικρός Ότα Πάβελ, σαν ένας άλλος Τομ Σώγερ της Κεντρικής Ευρώπης τρέχει πάνω-κάτω σε ποτάμια, λίμνες και λιβάδια, γιατί βιάζεται να μεγαλώσει και να αποδράσει από μια δύσκολη εποχή που περνούσε η Ευρώπη.

    Η γραφή του Pavel είναι γοητευτικά αφοπλιστική, άμεση, άλλοτε σατιρική και άλλοτε ρεαλιστική, πιστή στην πραγματικότητα. Ο συγγραφέας  δημιουργεί τόσο όμορφες εικόνες, σχεδόν ζωγραφικά αποδοσμένες που σχεδόν μπορείς να αφουγκραστείς το κελάηδα των πουλιών και το τραγούδι των αγαπημένων του ποταμών.

    «… Ηθελα εκατό φορές να θέσω τέρμα στη ζωή μου, τότε που δεν μπορούσα άλλο πια, ποτέ όμως δεν το έκανα. Το ψάρεμα μου δίδαξε την υπομονή και οι μνήμες με βοηθούσαν να ζω».
    Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, ένας μικρός θησαυρός από τις εκδόσεις Ίκαρος.

    Το βιβλίο Πώς συνάντησα ψάρια που περιλαμβάνεται στη συλλογή Μια ζωή ψαρεύοντας είναι από τα πιο γνωστά και πιο όμορφα τα βιβλία του συγγραφέα Ota Pavel και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1974.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μια ζωή ψαρεύοντας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Jak jsem potkal ryby
    Συγγραφέας: Ota Pavel
    Μετάφραση: Κώστας Τσίβος
    Σχεδιασμός-Εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου-Indyvisuals Collective
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάρτιος 2014
    Πρόλογος- Επιμέλεια: Δημήτρης Νόλλας
    Τυπογραφική επιμέλεια: Ηρώ Μακρή
    Σελίδες: 152
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-572-018-6

     

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular