More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΈνα χαμόγελο και γκλιν, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Πωλίνα Παπανικολάου)

    Ένα χαμόγελο και γκλιν, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Πωλίνα Παπανικολάου)

    Επιτέλους η Πηνελόπη έγινε Πεμπτάκι. Έγινε μεγάλη δηλαδή κατά δήλωσή της, ενώ μέχρι πέρσι ανήκε στους μικρούς του σχολείου. Φέτος όμως, ως μεγάλη που έγινε, με το μεγάλο της μυαλό κάνει μεγάλα σχέδια: να κάνει πολλούς φίλους, να γίνει πρόεδρος της τάξης, να ξεχωρίσει για την προσωπικότητά της, να παίξει μπάσκετ και ντραμς και μερικά ακόμη. Ε, φοράει και μεγαλύτερα παπούτσια, έχει κα μακρύτερα μαλλιά, ψήλωσε κιόλας, όλα μεγάλα έγιναν κι όλα μεγάλα τα ονειρεύεται.

    Μαζί με την ντροπαλή Ελίρα, την αθλητική Γωγώ και την πολυλογού Μυρτώ αποτελούν την Τρομερή Τετράδα. Η Πηνελόπη ωστοσο, με το μεγάλο της μυαλό, βάζει μπροστά τις μεγάλες της ιδέες. Η πρώτη είναι η προστασία του καινούριου, ασθενικού συμμαθητή τους, του Ρήγα και η μεταμόρφωσή του σε σούπερ ήρωα. Ο, τι φιάσκο! Ο Ρήγας απέχει παρασάγγας από κάτι τέτοιο.

    Δεύτερη μεγάλη ιδέα της είναι η παντοδυναμία των φυλάκων προαυλίου και διαδρόμων του σχολείου. Ο, τι φιάσκο, ξανά! Η Πηνελόπη έπρεπε τώρα να διορθώσει την παγίδα που η ίδια έστησε! Κι ύστερα ήρθε και μια τρίτη μεγάλη ιδέα που πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και… έδεσε το γλυκό. Το δικαίωμα στην έκφραση έπρεπε να φιλτραριστεί λίγο γιατί το σχολείο έμοιαζε με ένα διαρκές αποκριάτικο πάρτι.

    Θα καταφέρει η Πηνελόπη να βρει τις ισορροπίες που χρειάζονται οι μεγάλες της ιδέες; Θα βρει την αναγνώριση που επιζητεί από τους συμμαθητές και το σχολείο της; Και ένα ακόμα: στο αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη, θα βρει το κουράγιο να δείξει σε όλους και πάλι τη δυναμική Πηνελόπη που θέλει να ξεχωρίσει όταν η ζωή τα φέρει αλλιώς;

    Η Πηνελόπη και η παρέα της, οικείες φιγούρες των σχολείων, παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες, παιδιά που έχουν μέσα τους τη φωτιά της δημιουργίας, με τις αρετές και τις βιασύνες τους, με την αθωότητα και την αγάπη τους, είναι οι ήρωες του νέου βιβλίου της Μαρίας Ρουσάκη.

    Στο μικροσκόπιό της συγγραφέα, οι ιδεοληψίες και οι αρρωστημένες εμμονές που μπορεί να σου δημιουργήσει η εξουσία, η ανούσια παντοδυναμία άψυχων κανόνων που μπορούν να εκτρέψουν τον καθένα σε τυραννικές διεκπεραιώσεις, η ιδεατή περιφρούρηση από τους ίδιους τους μαθητές της ασφάλειας και της κανονικότητας ενός χώρου (σχολείο), η ελευθερία της έκφρασης και η διερεύνηση των ορίων της και το άλλο άκρο του μπούλινγκ, η προστασία του διαφαινόμενου θύματος με το έτσι θέλω, δίχως το δικό του θέλω, η όρθωση ενός αναστήματος που δεν μπορεί να υποστηρίξει ο ίδιος. Α! Κι εκείνο το Γκλιν που αστράφτει στο δοντάκι και σημαίνει… να είσαι σταθερά αισιόδοξος, φίλε (ας το πούμε έτσι)!

    Ωραίοι προβληματισμοί, σύγχρονοι, όμορφα δοσμένοι, μέσα από μια καλογραμμένη, εύρυθμη ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και είναι σε θέση να τρέξει και τη σκέψη των μεγαλύτερων αναγνωστών σε άλλα μονοπάτια.

    Η εικονογράφηση, σε κόμικ κατεύθυνση, της Πωλίνας Παπανικολάου.

    Για παιδιά από 8-9 ως 11-12 ετών. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα χαμόγελο και… γκλιν!
    Σειρά: Μικρή πυξίδα
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
    Μακέτα εξωφύλλου: Δημήτρης Χαροκόπος
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2017
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Μαράντη
    Σελιδοποίηση: Μερσίνα Λαδοπούλου
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-1881-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular