More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕπιμορφώσειςΜουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Persona Dolls: βιωματικό σεμινάριο με τη σχολική...

    Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Persona Dolls: βιωματικό σεμινάριο με τη σχολική σύμβουλο Κατερίνα Καζέλα


    Persona Dolls

    Μια μεθοδολογία για την προσέγγιση της διαφορετικότητας και της πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού

    Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πραγματοποιεί ένα βιωματικό σεμινάριο για τη μεθοδολογία των Persona Dolls στην τάξη και την προσέγγιση της διαφορετικότητας με τη χρήση κούκλας.
    Κατά το στάδιο εμψύχωσης της κούκλας, πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα, δίνεται η δυνατότητα στο παιδί της προβολής και εκτόνωσης, καθώς μέσα από την κούκλα μπορεί να εκφράσει τον ψυχισμό του και να εκθέσει τους φόβους, τις επιθυμίες, τα όνειρα, τις αγωνίες του, και άλλα συναισθήματα που δυσκολεύεται να εκφράσει. Η χρήση της κούκλας στην τάξη, συντελεί στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, ενισχύει τη συγκέντρωση προσοχής, τη φαντασία, τη μνήμη, την παρατηρητικότητα, την κριτική σκέψη, την αλληλεπίδραση  και την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων. Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται αρμονικά και να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

    Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μύηση των συμμετεχόντων στη μεθοδολογία των Persona Dolls και η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της στην εκπαιδευτική διαδικασία για την προσέγγιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων όπως το ζήτημα της Διαφορετικότητας το οποίο μπορεί να αφορά ποικίλους τομείς της ανθρώπινης ζωής, την Πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και την προσέγγιση του Προσφυγικού ζητήματος.

    Η μεθοδολογία των Persona Dolls είναι μια πρωτοποριακή μεθοδολογία όπου γίνεται  χρήση κούκλων οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται η μεθοδολογία της κούκλας Persona με ένα συστηματικό και βιωματικό τρόπο.

    Στο σεμινάριο αρχικά οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στη θεωρητική προβληματική της μεθοδολογίας και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν ένα βιωματικό εργαστήριο  όπου θα εκπαιδευτούν στη χρήση της κούκλας Persona στη διδακτική πρακτική. Ειδικότερα, θα κληθούν να δημιουργήσουν την ιστορία της κούκλας καθώς και τον προσδιορισμό της προβληματικής κατάστασης που θα τεθεί προς επίλυση. Το πρόβλημα που θα τεθεί από την κούκλα θα αποτελέσει και το έναυσμα για το σχεδιασμό μιας διδακτικής δράσης που θα συντελέσει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και την ευαισθητοποίηση των παιδιών γενικότερα σε ζητήματα διαφορετικότητας.

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί κάνοντας χρήση μεθόδων και τεχνικών όπως της διάλεξης, συζήτησης, εργασίας σε ομάδες, υπόδυσης ρόλων και εμψύχωση κούκλας και χρήσης των persona dolls.

    Επιμορφώτρια: Κατερίνα Καζέλα, Δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών, Σχολική Σύμβουλος

    Η Κατερίνα Καζέλα είναι Σχολική Σύμβουλος. Έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός στην Κύπρο και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διδάξει  με σύμβαση Π.Δ 407/80 στο Π.Τ.Π.Ε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα  εστιάζουν σε ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας με έμφαση στη δημιουργία κατάλληλων αναπτυξιακών περιβαλλόντων που βασίζονται στις αρχές της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, διδακτικής των Φ.Ε, καθώς και στην πειραματική εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στην προσχολική εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και διαθέτει πλούσιο επιμορφωτικό έργο σε δημόσιους και άλλους επιστημονικούς φορείς. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει την έκδοση βιβλίου, συμμετοχές σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

    Χρήσιμες πληροφορίες:
    Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 8 Απριλίου 2017
    Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα (μετρό Ακρόπολη)
    Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

    Παρέχονται:

    Βιβλιογραφία
    Σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
    Φάκελος
    Βεβαίωση

    Πληροφορίες:
     info@ekedisy.gr
     Τηλ: 2103250341

     

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί κάνοντας χρήση μεθόδων και τεχνικών όπως της διάλεξης, συζήτησης, εργασίας σε ομάδες, υπόδυσης ρόλων και εμψύχωση κούκλας και χρήσης των persona dolls.

    Επιμορφώτρια: Κατερίνα Καζέλα, Δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών, Σχολική Σύμβουλος

    Η Κατερίνα Καζέλα είναι Σχολική Σύμβουλος. Έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός στην Κύπρο και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διδάξει  με σύμβαση Π.Δ 407/80 στο Π.Τ.Π.Ε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα  εστιάζουν σε ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας με έμφαση στη δημιουργία κατάλληλων αναπτυξιακών περιβαλλόντων που βασίζονται στις αρχές της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, διδακτικής των Φ.Ε, καθώς και στην πειραματική εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στην προσχολική εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και διαθέτει πλούσιο επιμορφωτικό έργο σε δημόσιους και άλλους επιστημονικούς φορείς. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει την έκδοση βιβλίου, συμμετοχές σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

    Χρήσιμες πληροφορίες:
    Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 8 Απριλίου 2017
    Τόπος Διεξαγωγής: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα (μετρό Ακρόπολη)
    Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-14:00

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular