More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΜπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι; του Φίλιππου Φωτιάδη

    Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι; του Φίλιππου Φωτιάδη

    Ο Ηλίας ήθελε να αποκτήσει έναν σκύλο. Έναν κανονικό σκύλο με ουρά και αυτιά, που να γαβγίζει αν χρειάζεται και όταν του πετάς πράγματα να σου τα φέρνει. Όμως ο μπαμπάς είχε άλλη γνώμη. Άλλη γνώμη είχε κι ο Άγιος Βασίλης που μαζί με το μικροσκόπιο έφερε στον Ηλία κι ένα…  μυρμήγκι! Ούτε παπαγάλο, ούτε χάμστερ, ούτε καν ιγκουάνα που μοιάζει κάπως με δεινόσαυρο. Αυτά ο Ηλίας θα τα δεχόταν κι ας ονειρευόταν πάντα να αποκτήσει σκύλο, και θα τα αγαπούσε.

    Ο θυμός, διαδέχθηκε την απογοήτευση – μπορεί και αντίστροφα – αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Τελικά ο Ηλίας αναγκάστηκε να ηρεμήσει και να πάρει αποφάσεις. Ο Μίλτος το μυρμήγκι  θα ήταν το πρώτο του κατοικίδια. Μη γελιέστε, ο Μίλτος κι ο Ηλίας δεν είχαν και πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Επιπλέον ο Ηλίας δεν ήξερε κανέναν ο οποίος να είχε για κατοικίδιο ένα μυρμήγκι. Συνεπώς έπρεπε να το παρατηρήσει και να το εκπαιδεύσει μόνος του. Ο Ηλίας ανακάλυψε ότι τα μυρμήγκια διαφέρουν πολύ από τους σκύλους καθώς περπατάνε στο ταβάνι, έχουν δυο επιπλέον πόδια και κεραίες κι όταν τα χαϊδεύεις είναι σαν να ακουμπάς φερμουάρ. Όταν περπατάνε βέβαια, πάνω σου είναι πολύ γαργαλιστικά.

    Το μοιραίο συμβάν συνέβη όταν ο Ηλίας αποφάσισε να βγάλει βόλτα τον Μίλτο δένοντας μια κόκκινη κλωστή αντί για λουράκι στο λαιμό του και κατά λάθος του έφυγε το… κεφάλι. Ο Μίλτος μάλλον δεν το πήρε αμέσως χαμπάρι γιατί συνέχισε να περπατάει, αλλά σύντομα το κατάλαβε κι έμεινε ακίνητος. Ο Ηλίας συνειδητοποίησε ότι μάλλον πέθανε και στεναχωρήθηκε γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Η μαμά για να τον παρηγορήσει τον πήγε στο περίπτερο και του αγόρασε παγωτό.

    Την άλλη μέρα όμως, συνέβη κάτι μαγικό. Ο Μίλτος βρισκόταν ολοζώντανος μέσα στο σπίτι του, δηλαδή στο βαζάκι της μαρμελάδας. Μάλιστα είχε φάει κι όλα τα ψίχουλά του γι αυτό φαινόταν κάπως μεγαλύτερος. Ο Ηλίας συμπέρανε πως τα μυρμήγκια είναι εφτάψυχα σαν τις γάτες. Και ο συλλογισμός του επιβεβαιώθηκε όταν ο Μίλτος γλύτωσε από ένα γερό πάτημα παίζοντας κουτσό με τον Ηλία, από ένα δυνατό ζούληγμα στο μικροσκόπιο, από το στέγνωμα με το σεσουάρ έπειτα από μια πτώση στο ποτήρι με το γάλα.

    Κάθε φορά που ο Μίλτος πέθαινε ο Ηλίας στεναχωριόταν αλλά την επόμενη μέρα το πιστό κατοικίδιο έκανε την εμφάνιση του καμαρωτό, σαν καινούριο! Ο Ηλίας είχε αρχίσει να συνηθίζει τον Μίλτο ώσπου τυχαία ανακάλυψε ότι ήταν θηλυκό. Και μυρμήγκι και κορίτσι; Αυτό πήγαινε πολύ! Άσε που είχε μαζευτεί και όλο το μυρμηγκόσογο στην κουζίνα! Ο Ηλίας αποφάσισε να αφήσει τη Μίλτο να γυρίσει στην οικογένειά της. Τώρα μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι, μπαμπά; Ρώτησε ο Ηλίας κι αν θέλετε να μάθετε το τέλος της ιστορίας δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το βιβλίο από τις εξαιρετικές εκδόσεις Μάρτης!

    Ο βραβευμένος εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης επιστρέφει με μια δική του χιουμοριστική και καλογραμμένη ιστορία! Ο συγγραφέας μολονότι επίλεξε το τετριμμένο θέμα της απόκτησης κατοικίδιου, εντούτοις  κατάφερε να το προσεγγίσει από μια δική του ευφάνταστη σκοπιά. Απολαυστικά ξεκαρδιστική και άμεση η πρωτοπρόσωπη αφήγηση κυρίως στα σημεία στα οποία περιγράφονται τα ατυχήματα του άτυχου Μίλτου. Ο δημιουργός άλλωστε αποκαλύπτει την αλήθεια της προφανούς αντικατάστασης του Μίλτου από τους γονείς του Ηλία μέσω των σκίτσων του. Οι εικόνες  των μυρμηγκιών με τις διαφορετικές λεπτομέρειες λειτουργούν αντισταθμιστικά  ως προς το κείμενο στη  διαμόρφωση ενός νέου νοήματος κι εντέλει λυτρωτικά ως προς τη διαχείριση της απώλειας. Σύντομες γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τα μυρμήγκια όχι μόνο ενσωματώνονται στην ιστορία αλλά μετουσιώνονται σε δυναμικά στοιχεία στην εξέλιξη  της αφήγησης. Το κείμενο και η εικονογράφηση στο γνωστό ύφος του Φίλιππου Φωτιάδη δημιουργούν ένα εξαιρετικά απολαυστικό εικονογραφημένο βιβλίο!

    Διακρίσεις

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Ζητήσαμε από τον Φίλιππο Φωτιάδη να μοιραστεί με τους αναγνώστες του ELNIPLEX ένα μικρό μυστικό σε σχέση με το βιβλίο κι εκείνος πρόθυμα μας απάντησε:

    «Ο τίτλος είναι μια φράση της κόρης μου, όταν ήταν έξι χρονών. Τη ρώτησα γιατί το λες αυτό και μου θύμισε πως τους είχα συζητήσει πως αν θέλουν κατοικίδιο να πάνε στην κουζίνα και να διαλέξουν ένα μυρμήγκι από αυτά που κάθε τόσο μας επισκέπτονται. Μπορούν να του φτιάξουν ένα λουράκι και να το πηγαίνουν βόλτα στο πάρκο, κάτι τέτοιες σαχλαμάρες είχα πει. Τώρα, φυσικά, μας πιέζει πολύ για σκύλο.»

    Ασφαλώς στα προτεινόμενα!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι;
    Συγγραφέας: Φίλιππος Φωτιάδης
    Συγγραφέας: Φίλιππος Φωτιάδης
    Επιμέλεια-διορθώσεις: Γιούλικα Σαμαρά
    Εκδόσεις: Μάρτης, Απρίλιος 2019
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-618-84312-0-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular