More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοGraphic NovelsΝίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης, του Παναγιώτη Πανταζή (Graphic Novel)

    Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης, του Παναγιώτη Πανταζή (Graphic Novel)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12+  — Graphic Novel

    Άκου, Σουλεϊμάνη, μια μέρα θα σε βάλω μπροστά σε όλους, Τούρκους και Ρωμιούς, να παλέψεις μαζί του και να τον βάλεις κάτω, να γλιτώσουμε… το ακούς;

    Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη σε Graphic Novel σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή σε μια εξαίρετη έκδοση από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο θρίαμβος των graphic novel συνεχίζεται ακάθεκτος. Δεν είναι απλώς μια νίκη,

    Τα graphic novel προσπερνούν το δύσκαμπτο, γραμμικό, σκληρά οχυρωμένο, για πολλούς αναγνώστες, κείμενο των κλασικών βιβλίων (διηγημάτων, μυθιστορημάτων), κρατούν τις αρετές μιας πλήρους ιστορίας με αρχή, μέση, τέλος (αυτό σημαίνει novel άλλωστε) και ανάπτυξη χαρακτήρων και με την ανελέητη δύναμη και το κρεσέντο των εικόνων (graphic), αλλά και τη σύνθετη ενέργεια που φέρουν προελαύνουν με καθαρότητα, δίχως σχοινοτενείς περικοκλάδες, κερδίζοντας, εφόσον είναι καλοφτιαγμένα, τους αναγνώστες, ανεξαρτήτως ηλικίας τελικά. Τα graphic novel είναι μια κατάβαση, δίχως χρονοκαθυστέρηση, και με πρωτότυπες χρήσεις της γλώσσας σε περιοχές της ευρύτερης λογοτεχνίας όπου δεν είχαμε επισκεφθεί πριν δούμε την εκτεταμένη “επίθεσή” τους τα τελευταία χρόνια. Γιατί τα καλά graphic novel είναι λογοτεχνία, αφού διατηρούν τον σκληρό κώδικά της αναλλοίωτο, λένε ιστορίες ολόκληρες, ατόφιες, γεωμετρημένες μέσα στο διαγαλαξιακό σύμπαν της λογοτεχνίας, πυρακτωμένες από τη φωτιά της, διεγείρουν ποικίλες και βαθιές συζητήσεις, οδηγούν σε σκέψεις και προβληματισμούς και μέσα από το δικό τους πλάνο και κινηματογραφικό χαρακτήρα προάγουν τον οπτικό γραμματισμό (Frey & Fisher, 2008) και λειτουργούν ευεργετικά ποικιλοτρόπως∙ μια εκ των ευεργεσιών είναι ότι παρακινούν τους διστακτικούς αναγνώστες (Crawford, 2004) να αποκτήσουν σχέση με την ανάγνωση και γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ καλών και “φτωχών” αναγνωστών.

    Αυτή η θριαμβευτική προέλαση ευτυχώς υπηρετείται εγχώρια ακόμα από ωραίους δημιουργούς, γνώστες που περιφρουρούν, στο μέτρο του ο καθένας, την ποιότητα και τις γραμμές του είδους. Καθώς όταν αυτό θα γίνει μια πιο γενικευμένη μόδα (είμαστε κοντά), τότε θα χρειαστεί πολλή προσοχή από εκδότες και λοιπούς συνεργάτες για να μη χαθεί το μέτρο και η αξία.

    Εν προκειμένω έχουμε μια πολύ δυνατή περίπτωση, καθώς ο έμπειρος, καίτοι νέος, Παναγιώτης Πανταζής, με το μουσικό, γραφικό και αρχιτεκτονικό υπόβαθρο, δημιουργεί σχέδιο και σενάριο στη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πλέον πολυδιαβασμένα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, τον Καπετάν Μιχάλη, όλα από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Δουλεμένη αρχιτεκτονική, ενδυματολογία Ελλήνων και Τούρκων, όψεις προσώπων τραχιές, από την εποχή, θαρρείς, βγαλμένες, η Καζαντζακική ατμόσφαιρα του κατ’ εικόνα του πατέρα του, Καπετάν Μιχάλη, σε μια οπτικοκειμενική έξαρση (graphic novel γαρ), με άψογο ρυθμό και ροή, με απρόσκοπτη ανάπτυξη της δομής του μυθιστορήματος και με τους εμβριθείς χαρακτήρες του Καζαντζάκη, από την απλότητα μέχρι την οξύτητά τους, σθεναρά και αβίαστα παρόντες. Αυτή η προσαρμογή του Καζαντζακικού λόγου και ύφους, στην κλίμακα του graphic novel γίνεται με μία φυσικότητα, θαρρώ, γοητευτική και εν τέλει απελευθερωτική.

    Το αγρίμι από το Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης του 1889, ο αψύς μαχητής της ελευθερίας και της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, με τις έχθρες σπαρμένες εναγύρω, χάνεται μέσα στη γοητεία και τη σκέψη της Εμινέ, σύζυγο του αδερφοχτού του Νουρήμπεη. “Θέλω τον αναεβάζω στο στρώμα μου, θέλω τον αφήνω να πηγαινοέρχεται στα σοκάκια σαν το σκύλο”, είπε εκείνη η λάγνα, μοιραία θηλυκιά που τον ξελόγιασε και τώρα εκείνος, το αγρίμι, κυριεύεται από δαίμονες. Με την Κρητική Επανάσταση να βρίσκεται μπροστά και την κατάσταση μεταξύ Οθωμανών και Χριστιανών στο νησί να είναι έκρυθμη, ο Καπετάν Μιχάλης, η προσωποποίηση του σφυγμού της Κρήτης, πολεμά να μη χάσει τον σφυγμό του, την ελευθερία του και την προσήλωσή του στον μεγάλο στόχο.

    Θα το απολαύσουν έφηβοι και μεγαλύτεροι. Για αναγνώστες από 12 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    * Πηγές

    Frey, N., & Fisher, D. (2008): Teaching visual literacy: Using comic books, graphic novels, anime, cartoons, and more to develop comprehension and thinking skills. Thousand Oaks, CA: Corwin Press.

    Crawford, P. (2004): A novel approach: Using graphic novels to attract reluctant readers and promote literacy. Literacy Media Connection, 26-28.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης
    Συγγραφέας:

    Παναγιώτης Πανταζής

    Εικονογράφος:

    Παναγιώτης Πανταζής

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Νοέμβριος 2023

    Διόρθωση:

    Βίκυ Κατσαρού

    Επιμέλεια:

    Γιώργος Γούσης

    Σελίδες:

    168

    Μέγεθος:

    21 Χ 29

    ISBN:

    978-618-220-418-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular