More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΝτροπαλοί και Δυνατοί, της Νάντια Φάινερ

    Ντροπαλοί και Δυνατοί, της Νάντια Φάινερ

     

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+  – Βιβλίο αυτοβελτίωσης

    Πολλά ταλέντα έχουν χαθεί στον κόσμο από την έλλειψη λίγου θάρρους. Κάθε μέρα στέλνει στον τάφο άγνωστους ανθρώπους που η συστολή τους εμπόδισε να κάνουν το πρώτο βήμα.
    Sydney Smith

    Ένα βιβλίο για ντροπαλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών που αναρωτιούνται πώς να λάμψουν σε έναν απίστευτα θορυβώδη κόσμο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Βγείτε από την σκιά του εαυτού σας και διεκδικήστε τη ζωή που ονειρεύεστε!

    Η ιδέα του αόρατου ανθρώπου φαινόταν στη Nadia Finer – όταν ήταν μικρή- πολύ ελκυστική για ένα συνεσταλμένο άτομο, όπως εκείνη. Φανταζόταν να περιπλανιέται παντού, να χάνεται στο πλήθος χωρίς να πιάνει ψιλοκουβέντα ή να ανησυχεί για εκείνους που την παρατηρούσαν, να χαλαρώνει στο παρασκήνιο χωρίς να δέχεται πειράγματα και χλευασμούς για την ψιλή φωνή της που θύμιζε και συνεχίζει να θυμίζει χαρακτήρες καρτούν. Μαγικό!

    Αφού όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει έναν μανδύα που θα την έκανε αόρατη και θα την προστάτευε από τα περίεργα βλέμματα και λόγια, κατέφυγε σε άλλες λύσεις. Τραπέζια, θάμνοι, ντουλάπες, στολές είναι μερικές από τις προσωρινές λύσεις ανάγκης, όμως η συστολή πάντα επέστρεφε και κάλυπτε τα πάντα σαν βαριά κουβέρτα, η οποία την καθυστερούσε, την κρατούσε κρυμμένη, δεν την άφηνε να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να εκφράσει τις σκέψεις και τις ιδέες της, να διασκεδάσει.

    Φανταστείτε τόσο βάρος. Είναι εξουθενωτικό. Μπορεί η κουβέρτα της συστολής να της χάριζε ασφάλεια και σιγουριά, αλλά παράλληλα έκανε τόσο θλιβερή, ανιαρή και μοναχική τη ζωή της.

    « Για χρόνια επέτρεπα στη συστολή μου να με ελέγχει. Με είχε συνθλίψει, με έχει φιμώσει και με έχει κρατήσει κλειδωμένη στις σκέψεις μου».

    Δεν ήταν η μόνη αφού ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μοιάζει να είναι προβληματικός αφού αποτελείται από συνεσταλμένους ανθρώπους. Άραγε αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν προσωπικότητα προκειμένου να ενταχθούν στην ιδανική ομάδα των εξωστρεφών ανθρώπων με αυτοπεποίθηση;

    Η παραδοχή της συστολής ισοδυναμεί με την αναγνώριση της αδυναμίας. Μήπως όμως η συστολή δεν είναι ένα ελάττωμα που μας καταδυναστεύει; Μήπως είναι η ήρεμη δύναμή μας; Μήπως είναι καλύτερα να αποδεχτούμε τη δύναμη αυτή, αντί να προχωρήσουμε σε ολοκληρωτική μεταμόσχευση προσωπικότητας;

    Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι είναι η ήρεμη δύναμη σε κάθε χώρο.

    Τι είναι όμως η συστολή;

    Συστολή είναι η τάση να αισθανόμαστε άβολα, να νιώθουμε ανησυχία ή ένταση κατά τη διάρκεια κοινωνικών συναναστροφών, ειδικά με άτομα που δεν μας είναι οικεία. Τα ιδιαίτερα συνεσταλμένα άτομα ίσως εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα, ιδρώτας, ταχυπαλμία ή αναστάτωση στο στομάχι, αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους , ανησυχία για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι και τάση απόσυρσης από κοινωνικές συναναστροφές. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται συστολή κατά καιρούς, ενώ η συστολή άλλων είναι τόσο έντονη, ώστε τους στερεί την επαφή με άλλους ανθρώπους, ακόμα και αν το θέλουν ή το έχουν ανάγκη, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα στις προσωπικές και τις επαγγελματικές τους σχέσεις.
    Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία

    Εστιάζοντας

    Η Nadia Finer συνθέτει ένα εγχειρίδιο με συμβουλές αντι-συστολής, κατανόησης και αποδοχής και απευθύνεται σε όλους όσους νιώθουν συστολή ή θέλουν να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν σε συνεσταλμένους ανθρώπους, ώστε να λάμψουν και να κερδίσουν τη θέση τους στο προσκήνιο της ζωής.

    Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο προσπαθεί να μας μυήσει στη συστολογία. Γιατί αισθανόμαστε συστολή; Τι την προκαλεί; Τι αντίκτυπο έχει στο μυαλό, στο σώμα και ζωή μας; Ποια είναι η ψυχολογία της συστολής;
    Και το δεύτερο εστιάζει στη δύναμη της συστολής και στο πώς θα απαλλαχτούμε από την ιδεατή κουβέρτα που μας κρατά απομονωμένους στο παρασκήνιο και θα μετατραπούμε από αόρατοι σε αήττητοι.

    Μανιφέστο των Ντροπαλών και Δυνατών: Από Αόρατοι γίνονται Αήττητοι

    • Η συστολή μας κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένοι. Όμως δεν είμαστε μόνοι.
    • Η συστολή δεν αποτελεί ένοχο μυστικό που προκαλεί ντροπή. Αποδεχτείτε την. Μιλήστε γι’ αυτή.
    • Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι δεν είμαστε προβληματικοί. Δεν χρειαζόμαστε θεραπεία.
    • Το ιδανικό της εξωστρέφειας δεν είναι ιδανικό. Έχει έρθει η ώρα για μια πιο ήπια, πιο μελετημένη προσέγγιση.
    • Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι διαθέτουν μοναδικές ιδιότητες και δεξιότητες. Φροντίστε τους και εκτιμήστε τους.
    • Η συστολή δεν συνιστά αδυναμία αλλά εσωτερική δύναμη.
    • Αντιπροσωπεύουμε την ήρεμη δύναμη. Ο κόσμος χρειάζεται να ακούσει τις φωνές μας.

    Η συγγραφέας όπως και στο Ντροπαλοί και δυνατοί- Ανακάλυψε την αυτοπεποίθηση που κρύβεις μέσα σου (για παιδιά), προσεγγίζει εξονυχιστικά κάθε πτυχή του φαινομένου της συστολής, αναλύει όλα όσο μπορεί να μας προβληματίζουν, επεξηγεί και τελικά απενοχοποιεί όλους τους συνεσταλμένους ανθρώπους φέρνοντάς τους σε επαφή με την εσωτερική τους φωνή που είναι πιο δυνατή ακόμα και από εκείνη των εξωστρεφών συνανθρώπων μας.

    Προσωπικές εμπειρίες συνεσταλμένων ανθρώπων, σκέψεις επιστημόνων και ψυχολόγων, συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις, πρακτικά εργαλεία, τεχνικές και ιδέες που θα μας βοηθήσουν να επεξεργαστούμε τη συστολή μας, να πάψουμε να χάνουμε ευκαιρίες, να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, να χτίσουμε μια πιο δυναμική εκδοχή του γεμάτη αυτοπεποίθηση και τελικά αποδοχή της ήρεμης δύναμης που κρύβουμε μέσα μας.

    Ένας ιδιαίτερος οδηγός αυτοβελτίωσης και ενθάρρυνσης, ένα εγχειρίδιο αντι-συστολής, ένα μανιφέστο των ντροπαλών που έγιναν δυνατοί.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Το βιβλίο της Nadia Finer Ντροπαλοί και δυνατοί- Ανακάλυψε την αυτοπεποίθηση που κρύβεις μέσα σου (για παιδιά) συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2023

    Παρακολουθήστε

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Imany – Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)

    1954 OSCAR-NOMINATED SONG: The High And The Mighty – Victor Young

    Δανάη Τσιρώνη – Φοβισμένο Παιδί (Γεια The Musical)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ντροπαλοί και Δυνατοί
    Τίτλος πρωτοτύπου: Shy and mighty
    Συγγραφέας: Nadia Finer
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιανουάριος 2023
    Μετάφραση: Παρασκευή Παπαδοπούλου
    Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Οικονομίδου
    Σχεδιασμός εξωφ:  Somethink*
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-220-004-9

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular