More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΝυχτερινό τρένο, των Ροντόλφ και Λουί Αλλουάν

    Νυχτερινό τρένο, των Ροντόλφ και Λουί Αλλουάν

    Η Μαρί και ο μπαμπάς της παίρνουν το τρένο για να επισκεφτούν τη γιαγιά. Χιονίζει. Η εξοχή κατάλευκη και η Μαρί αισθάνεται γοητευμένη με το τρένο και το τοπίο, αντιθέτως ο μπαμπάς της προτιμά το διάβασμα. Στο τρένο, οι περισσότεροι είναι στον κόσμο τους, αδιαφορώντας για το χιόνι που πέφτει πυκνό.

    Ο μπαμπά της αποκοιμιέται. Η Μαρί αποφασίζει να κάνει μια βόλτα μέσα στο τρένο. Και ξαφνικά, μια βλάβη αναγκάζει το τρένο να σταματήσει στη μέση του χιονισμένου δάσους. Η Μαρί θέλει να βγει έξω, να ζήσει μια περιπέτεια στο σκοτεινό, χιονισμένο δάσος. Κι ο ελεγκτής, αν και δεν επιτρέπεται, κάνει μια εξαίρεση για την Μαρί και την αφήνει. Εκεί ζει μια μοναδική περιπέτεια και επιστρέφοντας στο τρένο τρέχει να διηγηθεί στον μπαμπά της όσα έζησε. Μα αυτός δεν πιστεύει ούτε λέξη! Μα πώς; Ήταν τελικά όλα ένα γλυκό όνειρο;

    Υποβλητική ατμόσφαιρα, μια ιστορία πραγματική ωδή στην φαντασία των παιδιών που άλλοτε γίνεται βιωμένη πραγματικότητα κι άλλοτε φαντασμαγορικά διανθισμένος υπερρεαλισμός, πριν τα υποδεχτούμε διόλου φιλόξενα στον παρα-ρεαλιστικό κόσμο των μεγάλων και τους απαιτήσουμε ωρίμανση του προμετωπιαίου*. Η κοφτή, υπαινικτική, υποδόρια γραφή του Rodolphe σε συνδυασμό με την σε αίσθηση αλά Ζεμέκις Polar Express εικονογράφηση του Louis Alloing με τις λιτές γραμμές, το παιχνίδι με τις προοπτικές του δάσους και του τρένου αλλά και με τα χρώματα της νύχτας, συνθέτουν μια πραγματικά σπουδαία αναγνωστική εμπειρία, ένα βιβλίο.

    Μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    * Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 ετών δεν είναι ακόμη έτοιμα νευρολογικά να διακρίνουν απόλυτα την πραγματικότητα από τη φαντασία. Την ευθύνη φέρεται να έχει ο προμετωπιαίος λοβός που είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, αφού δεν έχει ακόμη ωριμάσει όσο θα “έπρεπε”. Έτσι τα παιδιά συχνά αδυνατούν να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψέματος και τα όριά τους.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Νυχτερινό Τρένο
    Συγγραφέας: Rodolphe
    Εικονογράφηση: Louis Alloing
    Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2019
    Στοιχειοθεσία: Ευτυχία Λιάπη
    Επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23 Χ 29
    ISBN: 978-960-572-293-7

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular