More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι εκδόσεις Διόπτρα προτείνουν στα παιδιά για αυτά τα Χριστούγεννα

    Οι εκδόσεις Διόπτρα προτείνουν στα παιδιά για αυτά τα Χριστούγεννα

    Δεκέμβριος έφτασε και όπως είναι φυσικό η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων φέρνει στο προσκήνιο και τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που ολοκληρώνεται. Φέτος βέβαια, το τοπίο έχει αλλάξει, οι καραντίνες δυσκολεύουν την επικοινωνία και τα κλειστά βιβλιοπωλεία δεν βοηθούν την κατάσταση. Αλλά το καλό βιβλίο είναι εδώ, παρόν, για όλους.

    Οι εκδόσεις Διόπτρα, που συνεχίζουν την πολύ δυναμική πορεία που ξεκίνησαν στο βιβλίο για παιδιά όλων των ηλικιών. Κάποια από τα βιβλία που προτείνουν είναι αληθινά διαμάντια, όπως η εκπληκτική βαλίτσα ή το θαυμάσιο Οικογένεια είναι….

    Ας δούμε μερικές προτάσεις και να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι απαραίτητα να διαβάζουμε μόνο με θέμα τα Χριστούγεννα, αλλά κάθε καλό βιβλίο που εκδίδουν οι εκδότες και οι δημιουργοί:

    Δείτε συγκεντρωμένα όλες τις προτάσεις των εκδόσεων Διόπτρα για τα χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά!

    Η Βαλίτσα

    Για ηλικίες 4+

    Μπορείς να μην είναι χριστουγεννιάτικο, αλλά είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη. Να μάθουμε στα παιδιά μας πως αυτές τις ημέρες δεν τις περνάμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι και θα πρέπει να δείχνουμε αγάπη και καλοσύνη σε κάθε πλάσμα που μας έχει ανάγκη. Όχι μόνο αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά και τις 365 του χρόνου.

    Το μεγάλο ταξίδι στο ποτάμι, του Μάγκνους Γουέιτμαν

    Για ηλικίες 4+

    Ένα καταπληκτικό ταξίδι, ένα εξαιρετικό, πολυεπίπεδο βιβλίο που αγκαλιάζει την πορεία και τον κύκλο του νερού (η μνήμη των δρόμων του νερού είναι μοναδική), τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις από τις ποικίλες δραστηριότητες των ανθρώπων που επέλεγαν από παλιά το νερό για ζωή και οικονομική και κοινωνική δραστηριοποίηση. Ένα μοναδικό βιβλίο που περνά την παρατηρητικότητα σε άλλο επίπεδο, αφού ο μικρός αναγνώστης καλείται να εντοπίζει το παπάκι και άλλες λεπτομέρειες και μορφές που εμφανίζονται στις σελίδες (σαλιγκάρι, πού είσαι πάλι;), να τις ακολουθεί, να βλέπει την αλλαγή της θέσης τους στις σελίδες.

    Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος

    Για ηλικίες 7-8+

    Η συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη αφηγείται κατορθώματα, ηρωικές στιγμές, έχθρες, αιχμαλωσίες, προδοσίες, αρετές και αδυναμίες, εξάγοντας τις πλέον σημαντικές στιγμές από τη ζωή όχι μόνο 18 σπουδαίων γυναικών αλλά και των συσχετιζόμενων με αυτές θεών και ανθρώπων. Με υψηλής ποιότητας τριτοπρόσωπη ή πρωτοπρόσωπη αφήγηση ή άλλα αφηγηματικά τεχνάσματα, με μικρά, παραστατικά διαλογικά μέρη, με μεστό κείμενο, η συγγραφέας εστιάζει στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής των γυναικών αυτών. Δεν τις ανθολογεί, δεν κάνει μια βαρετή εγκυκλοπαίδεια για αυτές τις γυναίκες, αντιθέτως συστήνει στους αναγνώστες το πιο λαμπερό ή σκοτεινό τους άστρο (και δυο ή τρία κάποιες φορές), συνοδεύοντάς το στο τέλος με ένα πληροφοριακό text frame της παρουσίας τους στη λογοτεχνία (Όμηρο ή αλλού) και στον… ουρανό ως αστερισμός. Βλέπετε, καμιά σχεδόν δεν πέρασε αδιάφορη από τους εραστές του σύμπαντος.

    Γέτι- Η δύναμη του ακόμη

    Για ηλικίες 4+

    Μπορεί να μην είναι «χριστουγεννιάτικο» βιβλίο, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει. Αλλά σίγουρα κρύβει μια απίστευτη μαγεία και δύναμη. Την δύναμη του ακόμη. Αυτή που μαθαίνει στα παιδιά πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα! Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.

    Πορτρέτα ζωγράφων: Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Φρίντα Κάλο, της Λούσι Μπράουνριτζ

    Για ηλικίες 6+

    Πρόκειται για πολύ ουσιαστικά, μεστά βιβλία τέχνης, πορτρέτα ζωής και έργου, τα οποία θα αποτελέσουν πρώτης τάξης γνωριμία με τη ζωή και κυρίως με το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών. Γιατί μετά τον Βαν Γκογκ και την Κάλο, βλέπω να έρχεται Κλιμτ και Μονέ και να συμπληρώνουμε ένα θαυμάσιο καρέ.

    Σι Λόντε- Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική

    Για ηλικίες 4+

    Γιορτές χωρίς μουσική γίνεται; Η Σι Λόντε είναι ένα παιδικό βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, δράση, όμορφες και συγκινητικές στιγμές. Η απώλεια και ο δρόμος προς την αυτογνωσία ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη τη ­θέληση μέσα μας. Ένα από τα βιβλία που σίγουρα αξίζει να διαβάσει το παιδί σας. Ή ένα δώρο που κάθε μικρός (και μεγάλος θα εκτιμήσει).

    Η Παναγία των Παρισίων (Κασετίνα με βιβλίο και παζλ)

    Για ηλικίες 5+

    Μια κλασική ιστορία σε ένα παιδικό βιβλίο-παζλ που μιλάει για την καλοσύνη και τη δύναμη της αγάπης. Η εσωτερική ομορφιά είναι το μόνο που μετράει και αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά. Μη χάσετε και το άλλο βιβλίο – παζλ: Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες.

    Οικογένεια είναι…

    Για ηλικίες 5+

    Ένα βιβλίο από την Κατρίνα Τσάνταλη για όλους. Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα… Οικογένεια είναι εκεί όπου ένα παιδί μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια. Ευτυχισμένο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Κι αυτό είναι το πιο δυνατό μήνυμα του βιβλίου.

    Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα: Στίβεν Χόκινγκ, Μαρί Κιουρί, Β. Βαν Γκογκ, Γ. Γαλιλέι κ.α.

    Για ηλικίες 7+

    Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στον χρόνο για να ανακαλύψετε τα επιτεύγματά τους.

    Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, της Κίλι Σουίφτ

    Για ηλικίες 7+

    Πόσο όμορφο βιβλίο! Πόσο γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο! Από εκείνα που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Μόνο που εν προκειμένω απευθύνεται -κυρίως- σε παιδιά οπότε η ομορφιά μέσα σου γίνεται διπλή. Ας το δούμε όμως, για να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

    Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας

    Για ηλικίες 8+

    Οι αιχμάλωτοι της γεωγραφίας είναι πολλά περισσότερα από χάρτες. Είναι μια συνεχής εμπλοκή με την ιστορία, την οικονομία και τους ανθρώπους. Το παιδί-αναγνώστης παραπέμπεται με άπειρους τρόπους να προχωρήσει την έρευνά του σε όλα αυτά τα πεδία. Μα η βιωματική δεν παύει ποτέ να είναι η πιο εντυπωσιακή εκδοχή της μάθησης.

    Μια στάλα μαγεία

    c

    Στο νησί του Κροουστόουν με τους Ομιχλώδεις Βάλτους, οι αδερφές Γουίντερσινς θα προσπαθήσουν να σπάσουν μια αρχέγονη κατάρα. Κάθε κορίτσι έχει κληρονομήσει ένα μαγικό κειμήλιo· μια ταξιδιωτική τσάντα για να ταξιδεύουν στον χρόνο, τέσσερις ξύλινες κούκλες για να γίνονται αόρατες κι έναν καθρέφτη με γοργόνες για να μιλούν μέσα από αυτόν… Θα διεκδικήσουν μια ζωή με ευκαιρίες πασπαλισμένες με τη μαγεία της περιπέτειας, αλλά πρώτα θα πρέπει να ανακαλύψουν το μυστήριο της μάγισσας Σόρσα…

    Το Συννεφουργείο και ο κρυμμένος θησαυρός (Το εξπρές για τις Απίθανες Χώρες)

    Για ηλικίες 7+

    Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την επίσκεψη της Σούζαν στις Απίθανες Χώρες και ήδη ανυπομονεί να έρθει η ώρα που θα εμφανιστεί ξανά το Φανταστικό Ταχυδρομικό Εξπρές και θα τη μεταφέρει στη Χώρα των Τρολ. Έχει λάβει μια πρόσκληση για τη βασιλική δεξίωση κατά την οποία θα γίνουν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εξπρές. Ο Φλετς φτάνει στο σπίτι της την προκαθορισμένη ώρα, κοιμίζει με ένα ξόρκι τους γονείς της και με ένα παλιό βαγονέτο ταξιδεύουν παρέα ως τον μεγάλο σταθμό των τρένων. Η Σούζι συναντά τους παλιούς ­φίλους της, όμως λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια του εξπρές γίνεται ένας μεγάλος σεισμός. Ένας απροσδόκητος κακοποιός θέλει να καταστρέψει τη Χώρα των Τρολ! Η Σούζαν και οι φίλοι της πρέπει να αγωνιστούν μέσα σε μαγικούς κόσμους νέφους και στο μυστικό σπήλαιο με το θησαυροφυλάκιο για να πιάσουν τον ένοχο, προτού χαθεί για πάντα αυτή η χώρα…

    Τα παιδιά που Έβλεπαν τα Τρένα να Περνούν, της Έντιθ Νέσμπιτ

    Για ηλικίες 9+

    Τα Παιδιά που έβλεπαν τα Τρένα να περνούν, της Edith Nesbit,  κυκλοφόρησε αρχικά το 1905, σε επεισόδια που δημοσιεύονταν στο The London Magazine και για πρώτη φορά σε μορφή βιβλίου το 1906. Από τότε έχει προσαρμοστεί αρκετές φορές για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, για το ραδιόφωνο και για το θέατρο, με πιο γνωστή τη μεταφορά του, το 1970 με την ταινία The Railway children.

    Η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τους περιπάτους της στο σιδηροδρομικό σταθμό του Chelsfield, κοντά στην περιοχή που ζούσε και παρακολουθούσε την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής και της σήραγγας μεταξύ Chelsfield και Knockholt. Επίσης ο υπόθεση Dreyfus, που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα λίγα χρόνια πριν, ο Ρωσο-Ιαπωνικός πόλεμος και η στάση της Αγγλίας (Φεβρουάριος 1904-Σεπτέμβριος 1905),  καθώς και οι δύο φίλοι της, Ρώσσοι συγγραφείς Sergius Stepniak και Peter Kropotkin έχουν εμφανώς επηρεάσει την πλοκή της ιστορίας.

    Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;

    Για ηλικίες 4+

    Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Τι τρέχει με αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος, έστω και με ιπτάμενους ταράνδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι… γεματούλης που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Kαι το άλλο; Πού ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος όχι;

    Έξι στολίδια ταξιδεύουν

    Για ηλικίες 4+

    Η ιστορία των έξι χριστουγεννιάτικων στολιδιών, μας ταξιδεύει μαζί τους, σε μακρινούς τόπους στη σφαίρα της φαντασίας και ζούμε απίστευτες περιπέτειες διαβάζοντάς την.

    Τα καλύτερα Χριστούγεννα EVER- Ολίβια (Μυστικό τετράδιο, #8)

    Για ηλικίες 6+

    Για ηλικίες 6+ Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Δεν βλέπω την ώρα να έρθει η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου!!! Μόνο που έκανα μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ γκάφα! Έστειλα το γράμμα του Άγιου Βασίλη σε λάθος διεύθυνση. Τώρα; Τι θα γίνει αν δεν μπορέσει να βρει το σπίτι μας ο Άγιος Βασίλης; Πρέπει να καταστρώσω ένα σχέδιο για να φέρει όπως και δήποτε τα δώρα μας το βράδυ της Παραμονής!!! Ίσως χρειαστεί να βάλω ακόμα μερικές πινακίδες. Αυτά θέλω να είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα EVER!

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular