More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 6: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του...

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 6: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του ουρανού, της Άννας Κοντολέων (εικ.: Λίλα Καλογερή)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Καλημέρα παιδιά. Λύσατε κανένα καινούριο μυστήριο σήμερα;
    (θα λύσετεεε, λέμε εμείς)

    Η Άννα Κοντολέων υπογράφει το έκτο βιβλίο μιας σειράς που κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων.

    Περί τίνος πρόκειται

    Εντυπωσιασμένος ο Νάνος από τους πορτο-φίλους του στην εφαρμογή Πορτολάνος, για τις γνώσεις και την εξυπνάδα τους, έρχεται η ώρα που θα του κληρώσει η τύχη κι αυτού ένα ταξίδι, στη Γαλλία, για μια δουλειά της μητέρας του με την καλή της φίλη, τη Λεωνή, όπου και θα μείνουν∙ συγκεκριμένα στο Πουατιέ, στην κεντροδυτική Γαλλία, γνωστό για τις ιστορικές μεσαιωνικές εκκλησίες του (π.χ. Σεν Ιλέρ, Σαν Ζαν ντε Μοντιερνέφ), την Ιωάννα της Λωρραίνης (Ζαν ντ’ Αρκ) και την ομώνυμη μάχη όπου οι Άραβες νικήθηκαν από τους Γάλλους.

    Μαζί με την έφηβη κόρη της Λεωνής, τη Μιόβη, και τον φλύαρο κοκκινομάλλη Ορέστ, που μιλάει μικτά ελληνικά με γαλλικά, επισκέπτονται το Μεσαιωνικό Κάστρο των Επισκόπων στο Σοβινί για να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με αρπακτικά πουλιά.

    “Μετά τις κουκουβάγιες, το βλέμμα του ταξιδεύει προς τους στρογγυλούς, πανύψηλους πύργους του κάστρου που ορθώνονται περήφανα προς τον ουρανό. Σε κάποιον από αυτούς πρέπει να φυλασσόταν ο Θυρεός των Επισκόπων. Πώς είναι δυνατόν να σκαρφάλωσε κανείς ως εκεί απαρατήρητος και να έκλεψε τους πέντε πολύτιμους λίθους χωρίς να γκρεμιστεί; Του φαίνεται απίστευτο”.

    Ποιος πήρε τους πολύτιμους λίθους; Ποιος απειλεί τα μεγάλα αρπακτικά πουλιά; Και με ποιον τρόπο θα καταφέρει η παρέα των τριών παιδιών να αποσοβήσει όσα δύσκολα συμβαίνουν γύρω τους, σε δύο υποθέσεις που συμπλέκονται μεταξύ τους;

    Εστιάζοντας

    Το έκτο βιβλίο της σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας, από την Άννα Κοντολέων αυτή τη φορά, με προορισμό τη Γαλλία και μάλιστα όχι τους δημοφιλείς, τουριστικούς προορισμούς της, αλλά το Poitiers της κεντροδυτικής Γαλλίας, των εκκλησιών, των μεσαιωνικών κάστρων και του τεχνολογικού πάρκου ψυχαγωγίας Futuroscope. Η συγγραφέας συμπλέκει την τέχνη και μια θεατρική παράσταση των δύο ενήλικων γυναικών, τη λαθρεμπορία/εκμετάλλευση ζώων/πουλιών, την αγάπη για τη φύση και την ελευθερία που παρέχει στα έμβια όντα της, με την ιστορική γνώση, κοιτάζοντας τη φοιτητούπολη του Πουατιέ των ενενήντα περίπου χιλιάδων κατοίκων με τη δίψα για γνώση και περιπέτεια ενός μικρού επισκέπτη που βλέπει το όνειρο-πρόκληση να υλοποιείται. Μέσα από την περιδιάβαση σε έναν πλούτο ιστορικών και πολιτιστικών κειμηλίων, τόπων και αξιοθέατων, γαλλικών φράσεω, λέξεων και τραγουδιών, ελληνικά γραμμένων, η συγγραφέας συμπυκνώνει τη μεγάλη Ιστορία σε μία μικρή μυστηρίου, προσπαθώντας μέσα από ένα συνεκτικό κείμενο, να φτάσει στο βάθος ζητημάτων πέραν από ένα τουριστικό/πληροφοριακό ανάπτυγμα. Με βιβλίο σαν αυτό, αγαπάς τον κόσμο, την ετερότητα και τα επιτεύγματα των συνανθρώπων σου. Με σειρές σαν αυτή, αντιλαμβάνεσαι ότι η Γεωγραφία είναι κάτι πολύ περισσότερο από την παράθεση πληροφοριών και τοπωνυμίων. Ως μικροβίωμα και αποτυπωτής του αξιοσημείωτου πετυχαίνει με τη βέλτιστη διεισδυτικότητα να δώσει στον αναγνώστη, σε αυτόν τον προέφηβο που είναι το κέντρο του, τη χαρά του ταξιδιού, παράλληλα με την αρχικά δύσβατη, αλλά σταδιακή ξεκάθαρη πολυπλοκότητα της γεωγραφίας που αφορά κυρίως το πώς ο άνθρωπος, εσύ, προσλαμβάνεις όλα όσα συμβαίνει στο ευρύ περιβάλλον της γεωγραφίας αυτής.

    Η εικονογράφηση όλης της σειράς είναι της Λίλας Καλογερή, η οποία διατηρεί τις βασικές όψεις και νόρμες της ματιέρας της, του τρόπου με τον οποίο παράγει το αποτέλεσμα, του τρόπου που παρέχει το εικονογραφικό υλικό στον αναγνώστη, δίνοντάς του σαφείς και ενίοτε κάπως πιο υπαινικτικές αποτυπώσεις.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 6: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του ουρανού
    Σειρά:

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 6

    Συγγραφέας:

    Άννα Κοντολέων

    Εικονογράφος:

    Λίλα Καλογερή

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Φεβρουάριος 2024

    Σελιδοποίηση:

    Μαίη Σταθοπούλου

    Επιμέλεια:

    Γιάννης Καπερναράκος

    Σελίδες:

    112

    Μέγεθος:

    16 Χ 21

    ISBN:

    978-618-220-536-5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular