More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΓια τη δυσλεξία: Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλ3ξινγκτον, του Ηλία...

    Για τη δυσλεξία: Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλ3ξινγκτον, του Ηλία Βασιλείου (εικ.: Αχιλλέας Ραζής)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Τα λάθη που κάνει κάποιος είναι ο δρόμος του για την ανακάλυψη
    Τζέιμις Τζόυς

    Ο Ηλίας Βασιλείου γράφει μια πολύ ενδιαφέρουσα, σωστά δομημένη, με χιούμορ και επιστημονικότητα ιστορία για τη δυσλεξία και τον κόσμο των ανθρώπων που ζουν με αυτήν.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Γιατί θα έχει και δεύτερη;” ρώτησε με τρόμο ο Άλεξ Θεόδωρος Ντι Σλέξινγκτον την μητέρα του Αλεξία Ευρυδίκη Ντι Σγραφία όταν εκείνη τον ρώτησε αν του άρεσε η πρώτη μέρα στο σχολείο. Τον ενοχλούσαν πολλά στο σχολείο. Όχι τόσο το ενιαίο φρύδι του διευθυντή, όσο οι μακαρονάδες γραμμάτων με σάλτσα μελάνι μέσα στο βιβλίο και ο μαυροπίνακας με τα στριφογυριστά και χοροπηδηχτά σύμβολα που δεν προλάβαινε να αντιγράψει ποτέ. Αυτά κουνιόντουσαν ό,τι κι αν έκανε. Κάπως έτσι έβλεπε και δεν καταλάβαινε τι ήταν ακριβώς και από που έρχονταν οι τρεις λέφαντες, ποια ομάδα ακριβώς ήταν η Μπρατσελόνα, πώς γίνεται τα γράμματα των συμμαθητών του να μη χορεύουν όπως τα δικά του, ποιος κολλάει τον χρόνο και δεν κυλάει, ποιος μπερδεύει τους δρόμους και χάνεται συνέχεια, ποιος αλλάζει συνέχεια το αριστερά με το δεξιά και αρκετά ακόμα.

    Βέβαια, ο Άλεξ είχε άλλα ταλέντα. Απομνημόνευε πολύ εύκολα άπειρα πράγματα, μάθαινε πολύ γρήγορα, ήταν τρομερός αρχιτέκτονας στα τουβλάκια κάτω των δώδεκα ετών διεθνώς, σκίτσαρε εξαιρετικά και κυρίως αγαπούσε πολύ τους φίλους του. Και τον αγαπούσαν και αυτοί. Αλλά το σχολείο… κανονικός βραχνάς. Θα καταφέρει να βρει έναν δρόμο που να του ταιριάζει;

    Εστιάζοντας

    Μιλάμε συχνά για συμπερίληψη, αλλά λησμονούμε ότι μέσα σε αυτούς που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο 7% των μαθητών που έχουν την ειδική συνθήκη μάθησης που ονομάζεται δυσλεξία, αυτή η μαθησιακή δυσκολία που ταρακουνά γράμματα, αριθμούς, κατευθύνσεις και μπερδεύει λίγο τον κόσμο μας.

    Ο Ηλίας Φιλίππου και με την πολύ ενδιαφέρουσα, ισορροπημένη, καλοδομημένη, απολαυστική, μεστή ιστορία του Άλεξ και με το πλούσιο ενημερωτικό σημείωμα στο τέλος του βιβλίου, φροντίζει να διασπάσει μύθους, άγνοια, στερεοτυπικές καθηλώσεις, άγχη και αγωνίες, να ενημερώσει, να εξημερώσει και να φανερώσει το πραγματικό εύρος της δυσλεξίας.

    Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Ιστορίες από τα θρανία και σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει στο θέμα της δυσλεξίας. Επιτυγχάνει απολύτως τον στόχο του, καθώς το χιούμορ και η ευρυθμία της ιστορίας είναι αποφασιστικοί παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, δεν είναι ένα βιβλίο τύπου “μη φοβάστε, το παιδί σας έχει κάτι συνηθισμένο” κτλ, αλλά μέσα από το καλειδοσκόπιο της δυσλεξίας φωτίζει τα παιδιά αυτά που δυσκολεύονται να βρουν ενδιαφέροντα στο σχολείο, που το βαριούνται, που δεν βρίσκουν έναν δρόμο να περπατήσουν, που μπερδεύονται μέσα στα όνειρά τους, που δεν βρίσκουν τρόπο να διοχετεύσουν τα ταλέντα τους, να βρουν χαρά και ομορφιά στη ζωή τους, καθώς δεν έχουμε μια κοινωνία υποστηρικτική σε τέτοια παιδιά.

    Εικονογράφηση με χειροποίητη αίσθηση και εκφραστικότητα από τον Αχιλλέα Ραζή.

    Για αναγνώστες από 6-7 ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι καταπληκτικές περιπέτειες του Άλεξ ντι Σλ3ξινγκτον
    Σειρά: Ιστορίες από τα θρανία
    Συγγραφέας: Ηλίας Βασιλείου
    Εικονογράφος: Αχιλλέας Ραζής
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Οκτώβριος 2022
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    DTP: Δάφνη Κουλούρη, Ελληνοεκδοτική
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-517-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular