More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι κορυφές της ζωής, του Ρίτσαρντ Πάουερς

    Οι κορυφές της ζωής, του Ρίτσαρντ Πάουερς

    Το δωδέκατο μυθιστόρημα του Πάουερς, οι Κορυφές της Ζωής, του χάρισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 2019, το William Dean Howells Medal το 2020, ήταν υποψήφιο για το Man Booker 2018, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς των New York Times, Washington Post, Newsweek, NPR Hudson Booksellers, New York Public Library και άλλων μέσων.

    Ο Νορβηγοιρλανδός, γόνος παλιάς αγροτικής οικογένειας, βραβευμένος καλλιτέχνης Νίκολας Χουλ και η σχέση του με μια καστανιά-φρουρό που φύτεψε ο προπάππους του και γίνεται σημείο αναφοράς και σωτηρία για μια ολόκληρη περιοχή.

    Η Μίμι Μα, η εννιάχρονη πρωτότοκη και μεγαλύτερη κόρη του Γουίνστον Μα και πρώην Μα Σι Σουν, ο οποίος εγκατέλειψε την Κίνα και έγινε μηχανικός και επίδοξος εφευρέτης στην Αμερική, αλλάζοντας τα πάντα στη ζωή του, αφήνοντας πίσω την παλιά του ζωή στην Κίνα. Με την νέα του γυναίκα, Σαρλότ, γόνο παρηκμασμένης οικογένειας του Νότου, φυτεύουν μια μουριά στην αυλή του σπιτιού τους, προς τιμήν του πατέρα του που δεν κατάφερε να το δει. Η Μιμί αγαπάει τη μουριά. Μεγαλώνει, δένεται μαζί της. Η ζωή της αλλάζει. Η μουριά αρρωσταίνει. Ο μπαμπάς αυτοκτονεί. Αχ…

    Ο Άνταμ Άπιτς, ένα αγόρι που λατρεύει τη ζωγραφική, την περιπέτεια και τα έντομα. Πριν τη γέννησή του Άνταμ, ο πατέρας του φύτεψε έναν σφένδαμο, όπως και για κάθε ένα από άλλα τρία αδέρφια του φύτεψε ένα δέντρο, φτελιά για την Λι, φράξο για την Τζιν, πουρνάρι για τον Έμετ. Ο Άνταμ άρχισε να βλέπει στα αδέρφια του τα χαρακτηριστικά των δέντρων. Μεγαλώνοντας ερωτεύεται τα μυρμήγκια, ενδιαφέρεται την ψυχολογία των ανθρώπων καθώς δεν τους πολυκαταλάβαινε και… γίνεται ο ίδιος σφένδαμος.

    Ρέι Μπρίνκμαν, Ντόροθι Καζέιλι, ένα ζευγάρι για το οποίο τα δέντρα δεν σήμαιναν απολύτως τίποτα. Ο Ρέι, δικηγόρος, ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ντόροθι, στενογράφος που συνεργάζεται με την εταιρία του Ρέι. Μια φλαμουριά. Μια βελανιδιά. Και η αδιάφορη φύση θα αγαπηθεί και σταδιακά θα τους αλλάξει.

    Ο Ντάγκλας Πάβλιτσεκ, νεαρός στο πείραμα των φυλακών του Στάνφορντ, ακολούθως εγγράφεται στην πολεμική αεροπορία. Γίνεται λοχίας τεχνικού, παίρνει μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ και σώζεται από ένα πελώριο μονόδεντρο μπάνιαν (Great Banyan, θηλ.), μεγέθους μεγαλύτερου από ένα μικρό χωριό, το οποίο υποδέχτηκε τον ίδιο με το αλεξίπτωτό του αφού εγκατέλειψε το φλεγόμενο μεταγωγικό του. Αποστρατεύεται κουτσός και παρασημοφορημένος και επιστρέφει στην πατρίδα. Όπου τι κάνει; Φυτεύει δενδρύλλια στις γυμνωμένες περιοχές όπου αντιλαμβάνεται ότι οι εταιρίες υλοτομίας επωφελούνται. Η θέση του δύσκολη…

    Ο Νίλεϊ Μέτα, παιδί Ινδών μεταναστών. Άσος στην τεχνολογία και την πληροφορική, φτιάχνει υπολογιστές και δημιουργεί προγράμματα υπολογιστών στη Βόρεια Καλιφόρνια. Όταν μένει παράλυτος πέφτοντας από την αετοφωλιά του στη βελανιδιά, ο Νίλεϊ δεν το βάζει κάτω. Η εφηβεία του, σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, τον ωριμάζει, τον αλλάζει. Και αργότερα, νέος και… θαυματοποιός ως προγραμματιστής, δημιουργεί μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών, εμπνευσμένα από δέντρα, την αποψίλωσή τους, ακόμα και την βελανιδιά από την οποία έπεσε…

    Η Πατρίσια Γουέστερφορντ. Επιφανής δασολόγος -με προβλήματα ακοής και ομιλίας- και επίμονη ερευνήτρια, που χλευάστηκε άθλια από τους κοντόθωρους συναδέλφους της στο ξεκίνημα των μελετών της όταν ανακάλυψε κατά λάθος ότι τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Έφτασε μάλιστα να σκέφτεται την αυτοκτονία. Τελικά, βρίσκει δουλειά ως δασοφύλακας στο γραφείο διαχείρισης γαιών. Η Πατρίσια, που πέρασε τα παιδικά της και όχι μόνο χρόνια κοντά σε δέντρα και αγροκτήματα, ανακαλύπτει μετά από χρόνια ότι η δουλειά της έχει… πάψει να είναι περίγελος… Δικαίωση!

    Και η Ολίβια Βάντεργκριφ. Η προπτυχιακή φοιτήτρια οικονομικών η οποία κάνει μια απολύτως απερίσκεπτη ζωή, κάνοντας τη μία τρέλα πίσω από την άλλη και τελικά την πληρώνει με μια ανόητη ηλεκτροπληξία, όμως επανέρχεται στη ζωή από πλάσματα από αέρα και φως.

    Ένα εμπνευσμένο μυθιστόρημα από τον βραβευμένο Ρίτσαρντ Πάουερς που σε αιχμαλωτίζει με την καθηλωτική αφήγησή του. Με αυτήν την σαρωτική αφήγηση που σε καταπίνει κυριολεκτικά, με ήρωες απλούς, καθημερινούς ανθρώπους της αμερικανικής κοινωνίας, με ρυθμό θαυμάσιο, με διαύγεια και ποικιλία στο ύφος, ο Πάουερς συνθέτει έναν σύγχρονο ύμνο στη φύση, την συνύπαρξη των ανθρώπων με τα δέντρα, το μεγαλείο και την ομορφιά τους, την ατομική -και συλλογική- αντίσταση στην αποψίλωση και την καταστροφή, αλλά και την στέρηση όλης της ομορφιάς με την οποία σε ντύνουν τα δέντρα από τα παιδικά σου χρόνια, ακόμα και όταν έχεις κακές αναμνήσεις σε κάποιον κορμό. Παράλληλα, διακρίνει κανείς ξεκάθαρα έναν μυθιστορηματικό οδηγό περιβαλλοντικού ακτιβισμού, καθώς οι ήρωες του Πάουερς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν στο σημάδι της εταιρίες ξυλείας και υλοτομίας

    Στο πρώτο μέρος της αφήγησης (Ρίζες), ο συγγραφέας χτίζει μπορώ να πω μαεστρικά και με φανερή άνεση στη χρήση της γλώσσας, σαν εννιά μικρά διηγήματα, τους ήρωές του, μπαίνοντας ορισμένες φορές τόσο βαθιά στη ζωή τους, γεγονός που επιβεβαιώνει τα περί διηγημάτων. Στα επόμενα κεφάλαια (Κορμός, Κόμη, Σπόροι), παίρνει τους ήρωές του, τους αλληλοσυμπλέκει και τρέχει την πλοκή του που σταδιακά κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο. Ο χρόνος δράσης εντοπίζεται στην προ εμφυλίου Νέα Υόρκη μέχρι τους Πολέμους της Ξυλείας και τα ριζοσπαστικά κινήματα ανακοπής της αποψίλωσης τη δεκαετία του 1990 στην Καλιφόρνια. Σε αυτά τα 150 περίπου χρόνια που απλώνονται οι ιστορίες του Πάουερς, παρασύρεσαι σε ένα μυστηριώδες παιχνίδι μεταβολής της οπτικής σου απέναντι σε δέντρα, ευρύτερο περιβάλλον, ξύλα. Να δεις ότι έχουν χρώμα, φωνή, ικανότητες, προσωπικότητα, αξία για τη ζωή του καθενός στον πλανήτη. Να αντιληφθείς ότι η φωνή σου έχει σημασία για την σωτηρία του από την απληστία και τα αδηφάγα θεριά του πλανήτη (τους ανθρώπους λέμε). Να βιώσεις την καθημερινή σύγκρουση και συμβίωση ανθρώπων και δέντρων. Να δεις τη ζωή και τους συσχετισμούς των ανθρώπων σαν τα δαιδαλώδη κλαδιά μιας μεγάλης μπάνιαν, με τις αμέτρητες εναέριες και περιφερειακές ρίζες.

    Ένα cli-fi κομψοτέχνημα, σαρωτικό και παθιασμένο όπως επιτυχώς το δίνει το intro των εκδόσεων Διάπλαση, που παράλληλα με την εμβάθυνση στον κόσμο των δέντρων, δίνει ισόπλευρη σε εκείνον των ανθρώπων, τόσο που η ανάγνωσή του γοητεύει.

    Μετάφραση της Βασιλικής Πολίτη και εξώφυλλο από την Κατερίνα Χαδουλού.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι κορυφές της ζωής
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Overstory
    Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Πάουερς
    Μετάφραση: Βασιλική Πολίτη
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 696
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-567-177-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular