More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠλανήτης SOS, της Μαρί Ρούντε

    Πλανήτης SOS, της Μαρί Ρούντε

    Ποια είναι τα 22 σύγχρονα τέρατα που απειλούν το περιβάλλον μας; Και πώς μπορούμε να τα νικήσουμε;

    Ο Ατμοσφαιροδράκος που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη και δεν θέλει καθόλου τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί προκαλούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και το κρέας γιατί θα υπάρχει λιγότερο μεθάνιο γι’ αυτόν. Το τέρας των θαλασσών, δίδυμος αδερφός του Ατμοσφαιροδράκου, που κολυμπά ήσυχα στους ωκεανούς που τρώει κι αυτό διοξείδιο του άνθρακα και κάνει το νερό πιο όξινο. Το τέρας της υλοτομίας που ξεριζώνει τα δέντρα και ισοπεδώνει βουνά και ποτάμια και μισεί την ανακύκλωση χαρτιού και την δενδροφύτευση. Το δρομόφιδο που ήρθε για να βοηθήσει αλλά τελικά ρυπαίνει και καταστρέφει φωλιές πουλιών και ζώων. Ο αστικός εξαπλώσαυρος που απλώνεται όλο και πολύ και γεμίζει με τσιμέντο αγροτικές περιοχές κάνοντάς τις πόλεις και προάστια. Ο φωτοσκώληκας, το λαμπερό τέρας που εξαφανίζει το σκοτάδι, τα άστρα και θαμπώνει κάθε άλλη μορφή ζωής. Το θορυβοπούλι που ουρλιάζει, κροταλίζει, βρυχάται, στριγκλίζει.

    Είναι αρκετά ακόμα τα τέρατα που απειλούν το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τα ζώα, τη ζωή όλων μας, τον ίδιο τον πλανήτη όπου ζούμε. Η Σουηδή Μαρί Ρούντε, δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβαλλοντικό πρότζεκτ, μετατρέποντας τις μεγάλες απειλές του περιβάλλοντος σε τέρατα, καταφέρνοντας να φέρει με αυτόν τον μετασχηματισμό πιο κοντά στα προβλήματα. Τα παιδιά αναγνώστες δεν βλέπουν πια την υπερθέρμανση ή την ηχορύπανση ως κάτι απρόσωπο, αλλά ως κάτι προσωποποιημένο που δρα με την αρωγή μας εναντίον μας.

    Αυτή ακριβώς η προσωποποίηση, ο ανιμισμός των μεγάλων απειλών του πλανήτη είναι που ενεργοποιεί τη γνώση και ίσως την απόφαση για δράση των παιδιών. Και η Μαρί Ρούντε το κάνει καλά. Με πρωτοπρόσωπο (το κάθε τέρας είναι που αφηγείται), παραστατικό, μεστό κείμενο, έξυπνη, ντιζαϊνάτη εικονογράφηση και ευχάριστη γραφιστική διάταξη συνολικά, ο τόμος αυτός θα αποτελέσει μια δυνατή ώθηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα για παιδιά από 6 ετών (για παιδιά περίπου 6-10 ετών).

    Βιβλίο χρήσιμο, για σπίτια και σχολεία.

    Περιέχει γλωσσάρι, πηγές και ευρετήριο.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πλανήτης SOS
    Συγγραφέας: Marie G. Rohde
    Εικονογράφηση: Marie G. Rohde
    Μετάφραση: Αυγή Δαφερέρα
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια: Παναγιώτης Αρκουδέας
    Σελίδες: 60
    Μέγεθος: 24,5 Χ 31
    ISBN: 978-960-645-073-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular