More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι στρατιώτες της σκιάς, του Andre Gerolymatos

    Οι στρατιώτες της σκιάς, του Andre Gerolymatos

    Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος

    Ο κόσμος των Ναζί δεν ήταν ένα σύμπαν ασπρόμαυρων αντιθέσεων, αλλά μάλλον ένα κουκούλι που παρείχε ικανοποίηση στις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης.

    Η πολυτάραχη ζωή του  Άττικους ξεκινά στην Αγγλία λίγο πριν τον Β΄ Παγκοσμίου πόλεμο. Καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια θα αναζητήσει μαζί με τη μητέρα του, μια καλύτερη ζωή στη Κεφαλονιά. Λίγα χρόνια μετά θα επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσει, όμως ο πόλεμος θα βάλει τέλος στη φοιτητική του ζωή και θα τον οδηγήσει στη Γαλλία, όπου και θα υπηρετήσει. Όταν ο Βρετανικός στρατός θα εκκενώσει τη χώρα, ο Άττικους θα βρεθεί και πάλι στο Λονδίνο.

    Τι θα έλεγες να γινόσουν μέλος μιας μυστικής υπηρεσίας; Ετοιμάζουμε μια νέα οργάνωση που θα ασχολείται με κατασκοπία, δολιοφθορές και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Αυτή η δουλειά σημαίνει μυστικότητα και κινδύνους.

    Μετά από δύο μήνες εντατικής και σκληρής εκπαίδευσης, όντας πλέον πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και εκτελεστής, θα βρεθεί στο Κάιρο και από εκεί θα αναλάβει αποστολές στην Αλεξάνδρεια, στη Κωνσταντινούπολη και στη Βηρυττό. Ό Άττικους θα δώσει τον δικό του σκιώδη πόλεμο, είναι  εντελώς μόνος, σκορπίζοντας το θάνατο σε σκοτεινές γωνιές στο περιθώριο της κοινωνίας. Είναι ένας στρατιώτης της σκιάς. 

    Ποιος είν’ αυτός που ξεγλιστράει βουβά στο χιόνι;
    Χτύπα εσύ πρώτος! είναι ο γιος της σκοτεινιάς!
    Εδώ απομένει ζωντανός όποιος σκοτώνει.
    Κι όποιος σκοτώνει, αυτός δεν κρίνεται φονιάς

    (Λευτέρης Ιερόπαις)

    Μια νέα αποστολή θα  φέρει τον Άττικους πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κατοχική Αθήνα. Πρέπει να εξουδετερώσει έναν Άγγλο αξιωματικό, ο οποίος παριστάνοντας ότι θέλει να διαφύγει στη Μέση Ανατολή, καταδίδει στην Γκεστάπο τις οικογένειες που του προσφέρουν βοήθεια.

    Αθήνα, 1941- 42

    Ο Άττικους προσπαθώντας να εντοπίσει τον Βρετανό αξιωματικό, θα χωθεί στα καταγώγια της Τρούμπας, θα έρθει σε επαφή με Βρετανούς και Γερμανούς και θα προσπαθήσει να περάσει απαρατήρητος. Όμως μια δολοφονία που δεν θα πράξει ο ίδιος, θα φέρει στο δρόμο του τη Νίκη, μια νεαρή γυναίκα που ζει κι εκείνη μια σκοτεινή ζωή, γεμάτη μυστικά. Η Νίκη θα αποφασίσει να συνεργαστεί μαζί του και θα τον φέρει σε επαφή με μέλη του ΚΚΕ και τον αρχηγό του κόμματος, Γιώργο Σιάντο. Ο Άττικους θα ανακαλύψει τις διασυνδέσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, κυρίως του SOE με την ελληνική αντίσταση.

    Ανάμεσα στα κόκαλα
    μια μουσική:
    περνάει την άμμο,
    περνάει τη θάλασσα.
    Ανάμεσα στα κόκαλα
    ήχος φλογέρας
    ήχος τυμπάνου απόμακρος
    κι ένα ψιλό κουδούνισμα,
    περνάει τους κάμπους τους στεγνούς
    περνάει τη θάλασσα με τα δελφίνια.
    Ψηλά βουνά, δε μας ακούτε!
    Βοήθεια! Βοήθεια!
    Ψηλά βουνά θα λιώσουμε, νεκροί με τους νεκρούς!

    (Γιώργος Σεφέρης)

    Κάιρο 1942

    Μετά από μια σειρά γεγονότων, η Νίκη και ο Άττικους θα φυγαδευτούν στο Κάιρο, αλλά και πάλι θα βρεθούν μπλεγμένοι σε ένα παρασκηνιακό και επικίνδυνο παιχνίδι κατασκόπων, όπου εχθροί και σύμμαχοι αλλάζουν ρόλους, όπου κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν. Η επιβίωση τους πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε κόστος.

    Όλοι έχουμε τα βρόμικα μυστικά μας. Έτσι επιβιώνουν οι αυτοκρατορίες.

    Ο διακεκριμένος ιστορικός, συγγραφέας και ακαδημαϊκός που διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και καθηγητής Ιστορίας στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser,  δρ André Gerolymatos, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι εκτός από εξαιρετικός αναλυτής και ερευνητής της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, είναι ικανός να συνδυάσει τη γνώση με τη φαντασία και να δημιουργήσει ενδιαφέροντα Ιστορικά μυθιστορήματα.

    Μένοντας πιστός στα ιστορικά στοιχεία και μη παραποιώντας τα γεγονότα, ο συγγραφέας καταφέρνει να στήσει το σκηνικό του μυθιστορήματός του μεταξύ της Κατοχικής Αθήνας και του Καϊρου, εμπλουτίζοντας το με μυθοπλαστικά στοιχεία που εισβάλουν τόσο αρμονικά στη πραγματικότητα.

    Ο δρ André Gerolymatos πλάθει καλοδουλεμένους και άρτιους χαρακτήρες, τόσο που αναρωτιέσαι αν θα μπορούσαν να είναι υπαρκτά πρόσωπα. Ο Άττικους είναι ένας θαρραλέος, ρομαντικός, γοητευτικός αλλά παράλληλα τραγικός, «κατεστραμμένος», αντισυμβατικός ήρωας, ο οποίος θα εμπλακεί σε ένα παιχνίδι μηχανορραφιών, στο οποίο τα κόλπα των Άγγλων, τα κόλπα των Ελλήνων πολιτικών, το μένος των Γερμανών, η αναρχία στα στρατεύματα, ο Ανταρτοπόλεμος, οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η Γκεστάπο, το Κομμουνιστικό Κίνημα, η προδοσία, η κατασκοπεία, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι ηθικές αξίες, θα πλέξουν το κουβάρι της πλοκής του μυθιστορήματος και θα οδηγήσουν τον ήρωα στις ……..σκιές.

    Με τις γλαφυρές περιγραφές και την αμεσότητα της γραφής του, ο συγγραφέας επιτυγχάνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε αυτή την ταραχώδη στιγμή της ελληνικής ιστορίας και σχεδόν να τον μετατρέψει σε αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων.

    Όλες οι αυτοκρατορίες κάποτε πεθαίνουν. Μονό τα μυστικά επιβιώνουν.

    Εκδόσεις Διόπτρα

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Soldiers//Stranger Things Soundtrack

    The End of the Affair · Michael Nyman Orchestra

    Light of the Seven

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Οι στρατιώτες της σκιάς
    Συγγραφέας: Andre Gerolymatos
    Τίτλος πρωτοτύπου: Soldiers of darkness
    Μετάφραση: Διονύσης Αρκαδιανός
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 23/09/2020
    Επιμέλεια: Ανθή Ροδοπούλου
    Σελίδες: 384
    Μέγεθος: 14 X 20,5
    ISBN: 978-960-605-969-8

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular