More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟλιστική παιδαγωγική — Ο σπόρος, του Γιώργου Λούκα

    Ολιστική παιδαγωγική — Ο σπόρος, του Γιώργου Λούκα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+  — Δοκίμιο για εκπαιδευτικούς κ.α.

    Η μάθηση είναι κάτι περισσότερο από το να αποστηθίζεις δεδομένα∙ είναι να φτάνεις στην κατανόηση.
    William Arthur Ward

    Μια συλλογή δοκιμίων από τον Γιώργο Λούκα που σκιαγραφεί ένα εξαιρετικό περίγραμμα για καινοτόμες και σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που θέτουν στο επίκεντρό τους τη μάθηση με τρόπο απολύτως φυσικό.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το να μαθαίνουν τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και απολύτως φυσικό“. Είναι μια αποφθεγματική φράση που θα λέγαμε ότι συμπυκνώνει υποδειγματικά τη βασική γραμμή της ολιστικής παιδαγωγικής του Γιώργου Λουκά, ενός πολύπλευρου παιδαγωγού και ερευνητή με ιδιαίτερες επιστημονικές και ακτιβιστικές ανησυχίες και σκέψεις. Ο συγγραφέας στέκεται ξεκάθαρα κριτικά απέναντι στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο εν τέλει δεν είναι καθόλου σύγχρονο και συχνά δεν είναι ούτε εκπαιδευτικό για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους μαθητές, ούτε και σύστημα, υπό την έννοια μιας συστηματικής και ουσιαστικής στόχευσης.

    Η εκπαίδευση χρειάζεται αλήθεια, χρειάζεται βίωμα, χρειάζεται σταθερές. Με αποσπασματικές, σπασμωδικές επιθέσεις ανανέωσης ή δήθεν εκσυγχρονισμού, ουσιαστικά ενισχύεται η αίσθηση απουσίας στόχευσης. Τα παιδιά θα εκπαιδευτούν σε ένα δεκατετραετές σχολείο υποχρεωτικής εκπαίδευσης για μια ζωή που είναι εντελώς διαφορετική από όσα τους μαθαίνουμε. Η Ολιστική Παιδαγωγική την οποία επικαλείται ο Γιώργος Λουκάς δεν αναλώνεται στις ποσότητες της γνώσης που πρέπει να λάβουν οι μαθητές, αλλά στην ουσία της που είναι η άμεση εμπλοκή και εξερεύνηση του ίδιου του μαθητή σε όλες τις πτυχές της γνώσης έτσι όπως αυτή ενυπάρχει και εκδηλώνεται παντού. Παράλληλα, ενώ προσεγγίσει δυναμικά και με πειστικότητα το ευρύ θεωρητικό πλαίσιο που κυκλώνει την παιδαγωγική επιστήμη, παραμένει προσηλωμένος στην αρχή της άρνησης του παντογνώστη, στη θέση να μη δίνει στον αναγνώστη ανυποχώρητες βεβαιότητες αλλά να τον οδηγεί σε δικά του μονοπάτια σκέψης.

    Αν ονειρεύεστε ένα σχολείο ελευθεριακό, που επιλέγει την διεγερσιακή μάθηση ως την πλέον ιδανική μιας προοδευτικής παιδαγωγικής, ένα σχολείο που θα εξάγει τον εαυτό του στον κόσμο, την κοινωνία, τη φύση, που θα βλέπει ουσία στον πειραματισμό, στην αμφισβήτηση, στην επιλογή, στην ελευθερία σκέψης, στην κριτική σκέψη και θεώρηση των γεγονότων και των ερωτημάτων, σε ένα σχολείο που θα προχωρήσει στην παραγωγή νέων ανθρώπων που θα μετασχηματίσουν και θα οδηγήσουν την κοινωνία μακριά από ανόητους -ισμούς, τότε έχετε ένα βιβλίο που θα σας χαρίσει αμέτρητες ιδέες προβληματισμού και επαναπροσδιορισμού, είτε είστε εκπαιδευτικός (κυρίως) είτε είστε ανήσυχος γονιός που βλέπει σοβαρά ότι απέκτησε παιδί-α.

    Ο συγγραφέας της Ολιστικής Παιδαγωγικής δεν ακυρώνει θεωρίες, δεν μηδενίζει ή επιχειρηματολογεί στο κενό θέλοντας να αναδείξει έναν άλλο δρόμο∙ περισσότερο συνθέτει, διατηρεί πλεονεκτήματα από διάφορες θεωρίες μάθησης και μονοπάτια, θέλοντας να δει συνολικά, ολιστικά όπως είναι η λέξη που προτιμά, τη γνώση, τη μάθηση, τον τρόπο που ένας άνθρωπος μαθαίνει και εν τέλει συμπληρώνει την προσωπικότητά του και ολοκληρώνεται. Δίνει έμφαση στη δημιουργικότητα ως μια απελευθερωτική δύναμη η οποία αντί να καταστέλλεται και να εμποδίζεται από το έκτο έτος του παιδιού και μετά, δηλαδή από την είσοδό του στο δημοτικό σχολείο, μπαίνει σε μια λογική αγοράς και μέτρησης με σκοπό να εξυπηρετήσει αργότερα συμφέροντα και δεδομένα και όχι την αλλαγή, την εαυτο-υπέρβαση. Ο συγγραφέας είναι ξεκάθαρος στη θέση του: “Οφείλουμε να στήσουμε ένα νέο αξιακό σύστημα δομημένο σε άλλες αρχές, πέραν του ατομικού συμφέροντος και της βραχυπρόθεσμης καταναλωτικής ψευδο-ευτυχίας μια νευρωτικής κατανάλωσης. Οφείλουμε να ενώσουμε τη φαντασία μας και να δημιουργήσουμε ένα “θέλω”, ένα ιδεοπραξιακό πρόταγμα: ένα θέλω μια κοινωνία στην οποία οι οικονομικές αξίες θα έχουν πάψει να κατέχουν κεντρική θέση, όπου η οικονομία θα έχει ξαναμπεί στη θέση της, δηλαδή θα έχει γίνει ένα απλό μέσο του ανθρώπινου βίου και όχι ύστατος σκοπός, στην οποία επομένως θα έχουμε παραιτηθεί από την τρελή κούρσα προς μια συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση∙ ένα θέλω έναν υγιή πλανήτη και μια υγιή, μη αγχωτική κοινωνία∙ ένα θέλω ένα άλλο νόημα στη ζωή μου, περισσότερο πνευματικό, δημιουργικό, όπου το μεράκι και η ευχαρίστηση θα ‘χει πάρει τη θέση του κινήτρου του κέρδους και του άγχους της επιβίωσης∙ ένα θέλω που θα πλαισιώνεται από την επάρκεια και ένα λιτό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τη χλιδή και τη σπατάλη ως στοιχεία κοινωνικού κύρους”.

    Είναι ένα βιβλίο που θα σας πλουτίσει ηθικά, φιλοσοφικά, παιδαγωγικά και αξιακά. Δηλαδή πράγματι ολιστικά.

    Εκδόσεις Αρμός.

    Περιεχόμενα

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
    1.1 Μια ματιά στο παρόν
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΗΜΕΡΩΣΗΣ;
    2.1 Η εξημέρωση των ζώων
    2.2 Εξημέρωση ή συγκατάθεση;
    2.3 Πόσο ελεύθεροι είμαστε;
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    3.1 Μια σύντομη ιστορία του σχολείου
    3.2 Δημοκρατική παιδεία. Είναι ανέφικτη;
    3.3 Ηθική κατεύθυνση
    3.4 Η ζωή ως πολιτική πράξη
    3.5 Τα δημοκρατικά κοινά
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
    4.1 Η σημασία των σχέσεων
    4.2 Το πρόσωπο
    4.3 Οι κοινωνικές παθογένειες ως εμπόδιο ανάπτυξης υγιών προσωπικοτήτων
    4.4 Η δημιουργία ομάδων και αυθεντικών σχέσεων
    4.5 Από τις ομάδες και τα άτομα στα σύνολα προσώπων
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΜΟΡΦΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
    5.1 Η γνώση στην κοινωνία της πληροφορίας
    5.2 Γενικό πλαίσιο θεωριών μάθησης
    5.3 Μάθηση και εγκέφαλος
    5.4 Αμυντικοί μηχανισμοί μάθησης
    5.5 Διεγερσιακή μάθηση
    5.6 Εργαστηριακή μάθηση
    5.7 Αφομοιωτική μάθηση
    5.8 Ανεπαίσθητη μάθηση
    5.9 Κριτική μάθηση
    5.10 Ανακεφαλαίωση
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
    6.1 Η δημιουργική τάξη μέσα από την αταξία
    6.2 Η φύση της δημιουργικότητας
    6.3 Το Θέατρο χωρίς χειροκρότημα
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ – HOMO COSMICUS
    7.1 Ο Χωροχρόνος
    7.2 Ο χρόνος
    7.3 Ο χώρος
    7.4 Συναίσθημα και λογική
    7.5 Homo Cosmicus
    ΤΟ ΟΡΑΜΑ
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ

    Δείτε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ολιστική παιδαγωγική — Ο σπόρος
    Συγγραφέας: Γιώργος Λούκας
    Εξώφυλλο: Πάνος Πενταρίτσας
    Εκδόσεις: Αρμός, Μάιος 2022
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αλέξανδρος Τσουρής
    Σελιδοποίηση: Στρατής Δεληγιάννης
    Σελίδες: 370
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-615-485-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular