More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ βασιλιάς του φεγγαριού, της Μπερενζέρ Κουρνύ (εικ.: Ντονασιάν Μαρύ)

    Ο βασιλιάς του φεγγαριού, της Μπερενζέρ Κουρνύ (εικ.: Ντονασιάν Μαρύ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι το φεγγάρι είναι εκεί, ακόμα κι αν δεν το βλέπω.
    Albert Einstein

    Ένα αστείο ανθρωπάκι, σκαρφαλωμένο στην κορυφή της καμινάδας, ακούει την ιστορία του γίγαντα και της τηγανίτας στο φεγγάρι που αφηγείται στην Ανούκ ο μπαμπάς της. Από το μισάνοιχτο παράθυρο γλιστράει στο δωμάτιο. “Γιατί γεμίζουν το κεφάλι σου με ανοησίες; Το φεγγάρι δεν είναι έρημο! Αφού εγώ είμαι ο βασιλιάς του!” της λέει το παράξενο ανθρωπάκι. Και την καλεί να δει με τα μάτια της ότι το φεγγάρι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ ό,τι της είπε η ιστορία του μπαμπά της.

    Αφού βάζουν μπροστά επιτέλους τον προβληματικό πρύβλαβλό του, πετούν στο συναρπαστικό διάστημα προς το φεγγάρι και προσεληνώνονται επεισοδιακά στο φεγγάρι. Εκεί συναντούν τα μικροσκοπικά πλασματάκια που λέγονται Σελήνια, την Κροκέτα, ένα κατοικίδιο δεινοσαυράκι. Ο αστείος, εγωκεντρικός, κάπως υπερφίαλος, ευερέθιστος, νευρικός και αυταρχικός τυπάκος με το τεράστιο κεφάλι οδηγεί την Ανούκ στη γη των παιχνιδιών.

    “Θα σου δείξω ό,τι έχω και δεν έχω: το νησί με τους δεινοσαύρους, το νησί με τις κούκλες, το νησί με τα λούτρινα, το νησί με τα τρενάκια, το νησί με τους χαρταετούς και ένα νησάκι αφιερωμένο στο γιογιό”, της λέει.

    Συγγνώμη πώς έφτασαν όλα αυτά τα παιχνίδια εδώ;” ρωτάει η Ανούκ. Ο βασιλιάς είναι σαφής: “Ε, να τα έκλεψ… εννοώ, δανείστ… Εννοώ, τα προσκάλεσα! Σωστά, τα προσκάλεσα… Συχνά ταξιδεύω στη Γη, αφήνοντας προσκλήσεις στα παιδικά δωμάτια και τα πιο έξυπνα παιχνίδια με ακολουθούν. Όταν φτάσουν εδώ, παίζω και παίζω και ξαναπαίζω και ξαναπαίζω και όταν τελειώσω, βάζω τα καλύτερα στις αποικίες μου. Έτσι κατάφερα να γίνω ο βασιλιάς μιας αληθινής αυτοκρατορίας! Έχω την ομορφότερη συλλογή παιχνιδιών στο σύμπαν”.

    Πράγματι, έχει την μεγαλύτερη, την πιο φοβερή συλλογή παιχνιδιών στο σύμπαν. Αλλά είναι άπληστος, είναι άρπαγας και θα πάρει ένα απολαυστικό μάθημα!

    Απίστευτη δουλειά από τη Μπερενζέρ Κουρνύ στο κείμενο και τον Ντονασιάν Μαρύ στην εικονογράφηση. Μια ιστορία που μοιράζεται μεταξύ λυρισμού και ασίγαστου χιούμορ, με πλούσια φαντασία την οποία η συγγραφέας επιστρατεύει για να στήσει ένα παραμυθένιο μάθημα για την μοιρασιά και την κλοπή των παιχνιδιών, για τις συλλογές και τους αθέμιτους τρόπους που κάποιες φορές δημιουργούνται, για την ηθική ακεραιότητα και εντιμότητα, την περιπέτεια και την αξία της, τη δύναμη της πραγματικότητας αλλά και της φαντασίας. Μια αληθινή ωδή στον σουρεαλισμό καθώς το ένα μαγικό διαδέχεται το άλλο παράλογο συνθέτοντας έναν καμβά γεμάτο παράδοξα και συμπτώσεις.

    Οι εξαιρετικές αποχρώσεις και αντιθέσεις που έχει δουλέψει ο Ντ. Μαρύ, οι graphic design και pop art ξεκάθαρες επιρροές του, η διαρκής εναλλαγή ύφους και προσέγγισης από σελίδα σε σελίδα δίχως όμως να διασπάσει την αίσθηση του ενιαίου δημιουργούν μια ονειρική εικονογράφηση με πάμπολλα ερεθίσματα και οπτικά στοιχεία.

    Καταπληκτικό σκληρόδετο εξώφυλλο, ωραία αισθητική, βραβευμένο βιβλίο.

    Για αναγνώστες από 5 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Ειδική μνεία στα Bologna Ragazzi Award του Διεθνούς Φεστιβάλ της Μπολόνια το 2020.
    Η κριτική επιτροπή είπε:

    «Αυτό το εντυπωσιακό και διασκεδαστικό εικονογραφημένο βιβλίο χρησιμοποιεί εντυπωσιακά χρώματα, graphic design, ρετρό στυλ και σενάριο, για να αφηγηθεί μια δυναμική σουρεαλιστική περιπέτεια που ξεκινά όταν τελειώνει η ιστορία της Αναθίλδης πριν τον ύπνο. Υπονοώντας λογοτεχνικές αναφορές, παρασύρει τον αναγνώστη σε φανταστικά τοπία και συναντήσεις με περίεργα πλάσματα».

    Με μια ματιά

    • Απίστευτη δουλειά από τη Μπερενζέρ Κουρνύ στο κείμενο και τον Ντονασιάν Μαρύ στην εικονογράφηση. Μια ιστορία που μοιράζεται μεταξύ λυρισμού και ασίγαστου χιούμορ, με πλούσια φαντασία την οποία η συγγραφέας επιστρατεύει για να στήσει ένα παραμυθένιο μάθημα για την μοιρασιά και την κλοπή των παιχνιδιών, για τις συλλογές και τους αθέμιτους τρόπους που κάποιες φορές δημιουργούνται, για την ηθική ακεραιότητα και εντιμότητα, την περιπέτεια και την αξία της, τη δύναμη της πραγματικότητας αλλά και της φαντασίας. Μια αληθινή ωδή στον σουρεαλισμό καθώς το ένα μαγικό διαδέχεται το άλλο παράλογο συνθέτοντας έναν καμβά γεμάτο παράδοξα και συμπτώσεις.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Kraftwerk – The Robots (1978)

    Wall-E · Thomas Newman

    Industrial Revolution: Overture (Remastered)

    Islands – The Sloth (Planet Earth 2 OST)

    Jean Michel Jarre – Oxygen Part 4 (HQ)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο βασιλιάς του φεγγαριού
    Τίτλος πρωτοτύπου: Le roi de la lune
    Συγγραφέας: Bérengère Cournut
    Εικονογράφος: Donatien Mary
    Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2021
    Μετάφραση: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 23,2 X 30
    ISBN: 978-960-16-8965-4

     

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular