More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ γιος του αφέντη των ορφανών, του Άνταμ Τζόνσον

    Ο γιος του αφέντη των ορφανών, του Άνταμ Τζόνσον

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+   Μυθιστόρημα για ενηλίκους

    “Θα μπορούσα να σε πάω στην πρεσβεία της Νότιας Κορέας αύριο. Μια διαδρομή με το τρένο είναι μόνο. Σε έξι εβδομάδες θα βρίσκεσαι στη Σεούλ. Θα τους είσαι πολύ χρήσιμος, πραγματικός θησαυρός”.
    “Η μητέρα σου, ο πατέρας σου” είπε ο Τζουν Ντο. “Θα τους στείλουν στα στρατόπεδα”.
    “Είτε τραγουδάς καλά στο καραόκε είτε όχι, κάποια στιγμή έρχεται η σειρά σου. Είναι απλώς ζήτημα χρόνου”.
    Από το βιβλίο

    Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα που βραβεύτηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ 2013 από τον Adam Johnson για την πιο παράξενη ίσως δικτατορία του κόσμου. Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Κορέα ήταν ενωμένη και από το 1919 αποτελούσε ιαπωνικό προτεκτοράτο, καθώς η Ιαπωνική Αυτοκρατορία είχε εκμεταλλευθεί συγκυρίες και τον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κορέα μοιράστηκε στα δύο, με το Βόρειο κομμάτι να κατέχεται από τους Σοβιετικούς και το Νότιο από τους Αμερικανούς, νικητές κι οι δυο του πολέμου. Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση ναυάγησαν, η Βόρεια Κορέα εισέβαλλε στη Νότια και ακολούθησε πόλεμος. Δεν επήλθε ειρήνη ποτέ, παρά μόνο κατάπαυση του πυρός.

    Έχουμε δει πολλούς χαριτολογώντας να λένε “πάτα το κουμπί Κιμ“, αλλά ποιος πραγματικά γνωρίζει τι συμβαίνει στην βόρεια πλευρά αυτής της χερσονήσου; Ο Άνταμ Τζόνσον δημιουργεί ένα θρίλερ που ομοιάζει με δυστοπικό μέλλον, αλλά, μην ξεγελιόμαστε, είναι παρόν και εν πολλοίς πραγματικότητα. Και το δημιουργεί κατόπιν μιας έρευνας ετών και συνομιλιών με Βορειοκορεάτες που διέφυγαν του καθεστώτος, καθώς και επισκέπτες, που αποκάλυψαν πλήθος πληροφοριών για όσα συμβαίνουν εντός των κλειστών συνόρων.

    Τζούτσε. Η πολιτική ιδεολογία της του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας και της Εθνικής Αυτάρκειας που ανέπτυξε το 1955 σε ομιλία του ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ηγέτης της Βόρειας Κορέας από το 1948 ως τον θάνατο του το 1994. Το Τζούτσε αναφέρει ότι ένα κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο και αύταρκες, να μην εξαρτάται οικονομικά, στρατιωτικά ή πολιτικά από οποιονδήποτε και ο άνθρωπος να είναι άρχοντας των πάντων και να αποφασίζει μόνος του για τα πάντα. Τα εργοστάσια, τα ορυχεία, όλες οι δομές παραγωγής ανήκουν στο κράτος, το οποίο φροντίζει να μοιράζει όλα τα παραγόμενα αγαθά στους πολίτες του. Τα τρόφιμα, τα οποία παράγονται σε κολεκτιβοποιημένα αγροκτήματα, παρέχονται δωρεάν και κανείς δεν πληρώνει για αυτά, όπως και για στέγη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη.

    Βασικός ήρωες της ιστορίας είναι ο Πακ Τζουν Ντο, γιος μιας γυναίκας που ήταν τραγουδίστρια μέχρι που την έκλεψαν για την Πιονγιάνγκ και ενός ισχυρού πατέρα που διευθύνει ένα στρατόπεδο εργασίας για ορφανά παιδιά, τη μοναδική θέση που του επέτρεπε να βγάζει το ψωμί του και παράλληλα να προσέχει τον γιο του. Ενός γιου στον οποίο δεν χαρίζεται για κανέναν λόγο. Ο Πακ Τζουν Ντο θυμάται για τη μητέρα του μόνο ότι ήταν τραγουδίστρια. Εκεί σταματά η μνήμη του. Στα ορφανά που διευθύνει ο πατέρας του δίνει  ονόματα Μεγάλων Μαρτύρων της Επανάστασης. Ζει μαζί τους, είναι ο αρχηγός τους.

    Σύντομα οι ικανότητές του αναγνωρίζονται, η αφοσίωσή του αλλά και η οξύνοιά τους εκτιμώνται και επιλέγεται να μεταφερθεί σε πόστο όπου θα μπορεί να δείξει την αφοσίωσή του στον Κιμ Γιονγκ Ιλ και την πατρίδα. Γίνεται μέλος μιας διμοιρίας που βγαίνει με βάρκες και απαγάγει πολίτες από ιαπωνικές ή νοτιοκορεατικές παραλίες. Μια φορά τον μήνα, η διμοιρία του Τζουν Ντο σάρωνε κάθε σήραγγα κάτω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη προχωρώντας τροχάδην για χιλιόμετρα μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Η άνοδός του στην ιεραρχία μοιάζει ασταμάτητη.

    “Παρακολουθούσαμε, διεισδύαμε, διαλέγαμε προσεκτικά. Δεν κλαδεύαμε αυτούς που έμοιαζαν οικογενειάρχες και ποτέ δεν παίρναμε παιδιά…”

    Αργότερα γίνεται ασυρματιστής σε αλιευτικό σκάφος, όπου με μια απίθανη συγκυρία μετατρέπεται σε εθνικό ήρωα και τοποθετείται σε μια αντιπροσωπεία που πηγαίνει στο Τέξας για να επισκεφτεί έναν Αμερικανό γερουσιαστή! Θα ερωτευτεί την σπουδαία ηθοποιό Ήλιο Σελήνη χωρίς να έχει δει ούτε μια ταινία της και θα μπλεχτεί σε έναν φαύλο κύκλο, τολμώντας να σταθεί απέναντι ακόμα και στον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον μεγάλο, αδίστακτο ηγέτη, σε μια προσπάθεια να σώσει τη γυναίκα που αγαπάει, τη θρυλική ηθοποιό Ήλιο Σελήνη.

    Εστιάζοντας

    Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στις 275 σελίδες του πρώτου (Η βιογραφία του Τζουν Ντο) ακολουθούμε τον Πακ Τζουν Ντο σε μια γραμμική αφήγηση που ακολουθεί τη χρονική έκθεση της πορείας του, ενώ στο δεύτερο μέρος (Οι εξομολογήσεις του διοικητή Γκα), έχουμε αλλαγή στυλ, αφού μεταβάλλει την οπτική γωνία, η απλότητα του πρώτου μέρους δίνει τη θέση της σε μυστηριώδεις παραμέτρους, ενώ προστίθενται κάποιοι ακόμη ήρωες για να μπούμε στο βαθύ κράτος της Βόρειας Κορέας. Εκεί όπου θα φτάσουμε να μπούμε ακόμα και στις σκέψεις των ανθρώπων που ζουν εκεί.

    Πρόκειται για ένα θρίλερ που σκοπό έχει να αναδείξει τη βαναυσότητα και την τοξικότητα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, αλλά και πιο ανθρώπινα κομμάτια, όπως το πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για τον έρωτα και την υπεράσπιση του προσωπικού του ηθικού μέτρου. Πουθενά, ακόμα και στο δύσκολο περιβάλλον της Βόρειας Κορέας, η αγάπη, η συντροφικότητα και η πίστη δεν χάνονται εξ’ ολοκλήρου ποτέ.

    Επτά χρόνια έρευνας, συλλογής μαρτυριών και συγγραφής. Αν μη τι άλλο είναι ένα έργο ζωής.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Βραβείο Pulitzer

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο γιος του αφέντη των ορφανών
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Orphan Master’s Son
    Συγγραφέας: Adam Johnson
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελίδες: 688
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-484-751-8

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular