More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά, της Ευλαμπίας Τσιρέλη (εικ.: Τριανταφυλλιά Βάσσου)

    Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά, της Ευλαμπίας Τσιρέλη (εικ.: Τριανταφυλλιά Βάσσου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-11) –  Λογοτεχνία για παιδιά

    Μια συμπαθητική περιπέτεια για τη διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό και την ανακάλυψη της αληθινής μας ταυτότητας από την Ευλαμπία Τσιρέλη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Εδουάρδος είναι ένας μικρός ποντικός, έξυπνος, ευγενικός, ευαίσθητος, ονειροπόλος και… κάπως διαφορετικός από τους άλλους. Φοράει τεράστια γυαλιά, φαρδιά πουλόβερ, έχει μυτερά αυτιά και μαύρο γυαλιστερό τρίχωμα. Δείχνει παράξενος και τρομακτικός στα μάτια των συνομηλίκων του και στο σχολείο του φέρονται άσχημα και τον κοροϊδεύουν. Μόνο ο Μπέντζαμιν τον πλησιάζει και λένε καμιά κουβέντα.

    «Μα γιατί δεν με συμπαθούν οι συμμαθητές μου; αναρωτιέται και θλίβεται βαθιά»

    Παίζει υπέροχα ηλεκτρική κιθάρα, αγαπάει τη ροκ μουσική και τη γοτθική λογοτεχνία που είναι και η αδυναμία της μητέρας του. Αγαπημένος του ήρωας, ο Φιλέας Ποντ∙ ο μόνος που τόλμησε να μπει στη Μεγάλη Σπηλιά, το πιο επικίνδυνο και τρομακτικό μέρος της κοιλάδας, που όλοι αποφεύγουν και τρέμουν στο άκουσμά της. Τι να έκρυβε άραγε στα σκοτάδια της;

    Την ημέρα των 11 γενεθλίων του ο Εδουάρδος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ποντικοκοιλάδας, στη μεγάλη γιορτή της Ασημένιας Ακρίδας. Παίρνει μέρος στους αγώνες που γίνονται κάθε χρόνο και δέχεται τη βίαιη επίθεση από ένα γεροδεμένο και πολύ δημοφιλή συμμαθητή του. Η συνθήκη αυτή τον οδηγεί σε φυγή, χάνεται βαθιά στο δάσος και φτάνει  μπροστά στο άνοιγμα της Μεγάλης Σπηλιάς, όπου ανακαλύπτει….

    Εστιάζοντας

    Η Ευλαμπία Τσιρέλη δημιουργεί έναν αξιαγάπητο ήρωα και μια συμπαθητική περιπέτεια με δράση, συναίσθημα, αλλά και μια ανεπάντεχη ανατροπή. Το κείμενο της χωρίς πλατειασμούς, με όμορφες και ακριβείς περιγραφές τοπίων, σε μεταφέρει αβίαστα στον χωροχρόνο της ιστορίας. Το ψυχογράφημα του ήρωα αλλά και η ξεκάθαρη μεταφορά των συνθηκών διαβίωσης του και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στον καθημερινό του βίο, εγείρουν την συμπάθεια του αναγνώστη και την ταύτιση μαζί του.

    Με γλώσσα απλή, δίνει τον παλμό της πλοκής και της δράσης. Η αγωνία είναι διάχυτη, ενώ η ενσυναίσθηση προς τον μικρό Εδουάρδο που ο περίγυρός του τον περιθωριοποιεί και η ανάγκη για δικαίωση καλλιεργούνται έντονα. Η γνώση της αλήθειας και η εύρεση της ταυτότητάς του θα φέρουν την κάθαρση και την ισορροπία.

    Κυρίαρχες έννοιες στο βιβλίο, η διαφορετικότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και οι ικανότητες, η περιθωριοποίηση και ο εκφοβισμός, η υιοθεσία, η ταυτότητα, αλλά και το θάρρος και η τόλμη για την ανακάλυψη της αλήθειας, η φιλία και η αγάπη.

    Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Τριανταφυλλιάς Βάσσου πλαισιώνει αρμονικά το κείμενο, δίνει επιπρόσθετα στοιχεία αποτυπώνοντας το σκηνικό της ιστορίας και εκφράζει τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

    «Ο Εδουάρδος αναρωτήθηκε αν η σπηλιά προχωρούσε πιο βαθιά μέσα από κάποιο άνοιγμα. Ίσως να έβγαζε σε κάποιον άλλο κόσμο. Σε έναν κόσμο διαφορετικό, όπου όλοι ήταν αγαπημένοι. Όπου όλοι μπορούσαν να είναι αυτό που ήθελαν. Ελεύθεροι. Όπου όλοι αγαπούσαν τους φίλους τους χωρίς να τους κρίνουν. Σε έναν κόσμο όπου όλοι άκουγαν μουσική, διάβαζαν βιβλία, έπαιζαν και χαίρονταν χωρίς να πληγώνουν ο ένας τον άλλο».

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά
    Συγγραφέας: Ευλαμπία Τσιρέλη
    Εικονογράφος: Τριανταφυλλιά Βάσσου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2022
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 21,5
    ISBN: 978-960-572-464-1

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular