More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

    Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+   – Αστυνομικό Μυθιστόρημα

    εὗρεν ἔπειτ᾽ Ὀδυσῆα μετὰ κταμένοισι νέκυσσιν
    αἵματι καὶ λύθρῳ πεπαλαγμένον ὥς τε λέοντα,
    ὅς ῥά τε βεβρωκὼς βοὸς ἔρχεται ἀγραύλοιο·
    πᾶν δ᾽ ἄρα οἱ στῆθός τε παρήϊά τ᾽ ἀμφοτέρωθεν
    αἱματόεντα πέλει, δεινὸς δ᾽ εἰς ὦπα ἰδέσθαι·
    ΟΜΗΡΟΣ, Ὀδύσσεια

    Ο τίτλος αινιγματικός, όπου ένα όνομα θα σε κάνει να αναρωτηθείς για τον θάνατο, τον δικό του, τον δικό σου, της αλήθειας ή της παράνοιας. Η πλώρη ενός καραβιού που δεσπόζει στο εξώφυλλο θα σε κάνει να πιστέψεις πως δεν έκανες λάθος και μια Οδύσσεια πρόκειται να σε βγάλει από την νηνεμία σου και να σε παρασύρει στα ταραγμένα και σκοτεινά νερά της μανιασμένης θάλασσας. Θα καταφέρει η μαύρη φιγούρα στο κατάστρωμα του καραβιού να φτάσει στην Ιθάκη της; Θα καταφέρεις εσύ να ρίξεις μια κλεφτή ματιά στη δική σου;

    I’ll never come through this alone
    She said, I’ll be with you
    My shawl wrapped around you
    My hand on your head when you go
    And the night came on
    It was very calm
    I wanted the night to go on and on
    But she said, “Go back, go back to the World”

    Leonard Cohen – Night Comes On

    Μια σκέψη, μια κινηματογραφική σεκάνς, μια παράξενη ερώτηση που περίμενε να απαντηθεί, έδωσε το κίνητρο στον Δημήτρη Σίμο, για να βυθιστεί για άλλη μια φορά στα σκοτεινά νερά του Ευρίπου και να συναντήσει τον αστυνόμο Καπετάνο ο οποίος θα του σιγοψιθυρίσει την απάντηση.

    Τι θα γινόταν εάν κάποιος ενώ είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του, τον σκοτώσει ένας ελεύθερος σκοπευτής;

     «Ο Σατανάς τρυπώνει στο δάσος.

    Βρίσκει μέρος να κρυφτεί όταν ξεκινά η βροχή.

    Πάντα λένε πως φταίει το «κακό», η «κακιά στιγμή», ιδέαν δεν έχουν ποιος φταίει. Δεν ξέρουν αυτοί. Η όψη στο φως της αστραπής κρατά μια στιγμή.

    Φούσκες ευτυχίας, χρώματα, τραγούδι, χαμογελαστά χείλη για μερικά δευτερόλεπτα στο παρόν. Η όψη στο φως της αστραπής κρατά για μια στιγμή.

    Οι κορμοί των δέντρων πυκνώνουν, η υγρασία τρώει τα κόκαλά σου. Η νύχτα καταπίνει όνειρα για το μέλλον, φωνές, εφιάλτες, κλάματα. Η όψη στο σκοτάδι βαστά τον χρόνο δέσμιό της.

    Ζωή δίχως φως.

    Μια απέλπιδα διαίσθηση πως όλα θα φτιάξουν, όλα θα φτιάξουν…

    Όλα…

    Τίποτα…

    Όλα…

    Τίποτα…

    Τα τσακάλια ουρλιάζουν.
    Ψάχνουν το θήραμα τους.
    Ψάχνουν εσένα.
    Τρέξε, επιβίωσε, νίκησε.
    Αυτή είναι η νύχτα σου.
    Η μεγάλη νύχτα…»

    Ένας άνδρας απειλεί να δώσει τέλος στη ζωή του, πηδώντας από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου. Ο αστυνόμος Καπετάνος σπεύδει για να αναλάβει τη διαπραγμάτευση και να μεταπείσει τον άνδρα, όμως πριν ο άγνωστος άνδρας πραγματοποιήσει την απειλή του  πέφτει νεκρός από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή. Η τελευταία λέξη που βγήκε από το στόμα του ήταν, Οδυσσέας. Ο Καπετάνος ένιωσε ένα συναίσθημα ταραχής, σαν όλο το νήμα της δολοφονίας κρεμόταν από αυτό το όνομα.

    Καθώς οι έρευνες ξεκινούν, ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του δολοφονημένου και εθνικιστικά σύμβολα και στοιχεία θα κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε στροφή της υπόθεσης. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία καταφθάνει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας και περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

    Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα, αποκωδικοποιώντας στοιχεία που μοιάζουν ασύνδετα και έρχεται αντιμέτωπος με ανείπωτα μυστικά, πολιτικά – οικονομικά συμφέροντα, θεωρίες συνομωσίας, διαπλοκή, διαφθορά, βαλσαμωμένα ζώα, σύμβολά, νεοφασίστες και ρατσιστές,  εθνικιστικές οργανώσεις, και ένα πρόγραμμα προσηλυτισμού πιστών «στρατιωτών». Έπρεπε να μάθει, έπρεπε να ζήσει, έπρεπε να φοβηθεί, έπρεπε να κάνει τον φόβο του σύμμαχο, έπρεπε να γίνει θηρίο, έπρεπε να ρισκάρει ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

    «Όταν κοιτάς το θηρίο και δεν φοβάσαι, είναι γιατί αρχίζεις και του μοιάζεις.»

    Ποιος κινούσε τα νήματα;

    Πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις όταν ο εχθρός έχει δημιουργήσει το παιχνίδι;

    Ποιος ήταν ο Οδυσσέας;

    Η αλήθεια ήταν καλά κρυμμένη στην άβυσσο των σκοτεινών νερών και δεν χρειαζόταν κομπιουτεράκια και αναλύσεις για να εξηγηθεί, κάτι ανώτερο είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να την βγάλει από το σκοτάδι. Αυτό που αρχικά φαινόταν ήταν μια ψευδαίσθηση, η αλήθεια βρισκόταν στο σκοτάδι που έπρεπε να φωτίσει. Έπρεπε να καθαρίσει το μυαλό του από τις παγίδες του λύκου, από τα τσακάλια, τους λέοντες, τα ναζιστικά σύμβολα και τις δολοφονίες και να ξεπλύνει την αίσθηση της βρομιάς που τον έπνιγε.

    «Το παρελθόν, συχνά χάνεται στη λήθη και άπαξ και συμβεί, το παρόν διαταράσσεται σε μόνιμη βάση.»

    Μετά το καθηλωτικό Σώσε με ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει στα σκοτεινά νερά της Εύβοιας και υφαίνει την τέταρτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Καπετάνο. Ένα πολυεπίπεδο και μυστηριώδες ψυχολογικό θρίλερ που ισορροπεί μεταξύ της ηθικής και των συμφερόντων, της αλήθειας και της αβύσσου, του ταξιδιού και του προορισμού, κάνοντας έντονο κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό, σε μια Ελλάδα που απαριθμεί τις πληγές της, που αιμορραγεί από τα μνημόνια και το μεταναστευτικό, που έρχεται αντιμέτωπη με την λαίλαπα του ρατσισμού και του εθνικισμού, που αφήνεται έρμαιο στα κύματα μεταναστών, που προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει τη θέση της σε μια Ευρώπη που φλέγεται.

    Ο συγγραφέας καταφέρνει να συνθέσει ένα πολυδιάστατο, σκοτεινό αλλά γοητευτικό μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές και αποκαλύψεις, με ορμητική ροή αφήγησης που σε παρασύρει και σε βυθίζει στην άβυσσο των συναισθημάτων και της παράνοιας, προσπαθώντας να κατανοήσεις τι είναι λογικό και τι παράλογο, να ταξιδέψεις μαζί με τους φόβους σου, να αντικρίσεις και να παλέψεις τους δαίμονες και τελικά να φτάσεις στον τελικό προορισμό σου, που δεν είναι άλλος από την Ιθάκη.

    Δύο φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα, στο ίδιο χρονικό ορίζοντα, λειτουργούν συμπληρωματικά στοιχειοθετώντας την υπόθεση. Η μια σε πρώτο πρόσωπο και η δεύτερη σε τρίτο μας μεταφέρουν την ένταση των συναισθημάτων των ηρώων αλλά και του ίδιου του συγγραφέα, κάνοντας την ανάγνωση εθιστική.

    Η γραφή του πιο μεστή και σταθερή πότε κυνική και πότε λυρική,  με έντονα λογοτεχνικά στοιχεία, άλλοτε σε γοητεύει με τις πλούσιες περιγραφές των τοπίων, άλλοτε σε ξαφνιάζει με την ευαισθησία που σκιαγραφεί τους ήρωές του, άλλοτε σε κάνει να δυσανασχετείς με τα κακώς κείμενα του τόπου και άλλοτε σου κόβει την ανάσα με την σκληρότητα της.

    Ο θάνατος του Οδυσσέα» φτάνει στο τέλος του με έναν θρήνο, ένα τέλος για μια αρχή… αυτό είναι το τίμημα που πληρώθηκε.

    Περιμένουμε…

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Promo

    Με μια ματιά

    • Μετά το καθηλωτικό Σώσε με, ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει στα σκοτεινά νερά της Εύβοιας και υφαίνει την τέταρτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Καπετάνο. Ένα πολυεπίπεδο και μυστηριώδες ψυχολογικό θρίλερ που ισορροπεί μεταξύ της ηθικής και των συμφερόντων, της αλήθειας και της αβύσσου, του ταξιδιού και του προορισμού, κάνοντας έντονο κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό, σε μια Ελλάδα που απαριθμεί τις πληγές της, που αιμορραγεί από τα μνημόνια και το μεταναστευτικό, που έρχεται αντιμέτωπη με την λαίλαπα του ρατσισμού και του εθνικισμού, που αφήνεται έρμαιο στα κύματα μεταναστών, που προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει τη θέση της σε μια Ευρώπη που φλέγεται.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Leonard Cohen, Night Comes On

    The Rolling Stones – Brown Sugar

    Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine

    Φοίβος Δεληβοριάς – Ο εφιάλτης του Οδυσσέα

    The Jackal (1997) Suite – Carter Burwell

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο θάνατος του Οδυσσέα-Μια Περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου
    Σειρά: Σκοτεινά νερά
    Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Ιούνιος 2021
    Φιλολογική επιμέλεια: Γιάννης Γαλανόπουλος
    Επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Μπούρα
    Σχεδιασμός εξωφ.: Ελένη Κυριακίδου
    Σελίδες: 456
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2574-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular