More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ Θεός του Καβάφη- Το Ιερό και το Άρρητο στο έργο του...

    Ο Θεός του Καβάφη- Το Ιερό και το Άρρητο στο έργο του Αλεξανδρινού Ποιητή, του Γιώργου Ιωαννίδη

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) – Βιβλίο γνώσεων

    “Δεν αποθνήσκουν οι θεοί. Η πίστις αποθνήσκει”. (Κ. Π. Καβάφης)

    Να ψάχνεις τον Θεό τόσο ώστε να μην τον βρίσκεις. Να τον βάζεις στην ποίηση της ζωής σου τόσο ώστε να μην το όνομά του λες. Να μη φαντασμαγορείς ανίερα κάτω από τον ουρανό του, να μην Τον υβρίζεις παρακαλώντας Τον μέρες και νύχτες. Να μη συναλλάσσεσαι, να μην διαταράσσεσαι, να μην απαλλάσσεσαι.

    Ο Καβάφης δεν αγνοεί τον δημιουργό, τον ποιητή ορατών τε πάντων και αοράτων. Με τις λέξεις και τις ιδέες του τον ζύγωσε φορές φορές όσο λίγοι γήινοι. Επικοινώνησε μαζί Του, υπερβαίνοντας το εγώ και το λίγο των ανθρώπων. Στα ποιήματά του παρελαύνουν θεοί των Ελλήνων και της χριστιανοσύνης. Παρελαύνει και ο δικός του θεός, εκείνος της αισθητικής ο ύψιστος και της ομορφιάς, που καθόριζε τη ζωή του και τη στράτα του.

    Ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Ιωαννίδης, με γλώσσα που αρμόζει στον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, γράφει για τη θεολογία του, για την πίστη και τις νοηματοδοτήσεις του, για τον αποστασιοποιημένο των θεών ένθεο, για την παρουσία του Θεού και του θεϊκού στην ποίησή του. Με μια μεστή εισαγωγή και δύο έξοχα παραρτήματα για το υπερφυσικό στην ποίηση του Καβάφη και τη Μνήμη και την Μελαγχολία στον Καβαφικό Άνθρωπο, ο μελετητής συγγραφέας πλησιάζει στις ουσίες και απουσίες του ποιητή, χωρίς βεβαιότητες, δίχως λόγο επιδερμικό, αποφθεγματικό, όχι συνθηματολογώντας.

    “Στην ποίηση του Καβάφη- και ιδιαίτερα στους στίχους τους αφιερωμένους στον έρωτα- σχεδόν τίποτα δεν ανήκει στο τώρα. Σαν τον φακό ενός δεινού φωτογράφου, ο ποιητής ανασυνθέτει ένα προς ένα τα αντικείμενα της σκηνής του, με γλώσσα απλή μα ουσιώδη και τρόπο λιτό, δίχως να αψηφά λεπτομέρειες που με την προσθήκη τους στην εικόνα μας, θα ενισχύσουν την αντίδραση που θέλει εκείνος να προκαλέσει. Το μάτι έτσι περιφέρεται στον χώρο που σύντομα θα υποδεχθεί τον πόθο. Οι αισθήσεις γεμίζουν από τους ήχους που θα τον πλαισιώσουν. Το βλέμμα δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για να τονίσει το αληθινό επίκεντρο της προσοχής, τον ωραίο έφηβο που η ηλικία του θα είναι πάντα κάτω των τριάντα, πάντα κοντά σ΄εκείνον τον χρόνο της νιότης που να δικαιολογεί κάθε απαγορευμένο πειραματισμό”.

    Στο κύριο σώμα του βιβλίου, ανταμώνουμε ποιήματα που συλλέχθηκαν από το σύνολο του έργου του, τα οποία προσεγγίζονται και αναλύονται και στα οποία ο Κ.Π. Καβάφης βλέπει τον Θεό κατάματα ή κρυφά πίσω απ’ τις γρίλιες κάποιων λέξεων. Όχι, “δεν απουσιάζει ο Θεός”, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας. “Εκλείπει, όμως, το όνομά του”. Με τα ονόματα συχνά δεν διαλαλείς την ουσία, μόνο προσκαλείς την προσοχή ακροατηρίου.

    Νομίζω ότι η μελέτη του Γιώργου Ιωαννίδη θα διαφωτίσει ιδιαιτέρως τους αναρίθμητους θαυμαστές του έργου του ποιητή ως προς τη σχέση του με το θείο και τις διακλαδώσεις του. Αυτό που “μερικές φορές, απαντά στην απόγνωση για να προσδώσει νόημα, ενώ, άλλοτε, σιωπά ερμητικά. Ενίοτε, το υπερβατικό ανθρωποποιείται, περιπλανώμενο στα σοκάκια των θνητών ή περιφέρεται αόρατα στα δώματα της ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι παρόν, σαν ευχή, σαν αναφορά, σαν ρόλος”.

    Εκδόσεις Δαιδάλεος

    Απόσπασμα

     

    Με μια ματιά

    • Ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Ιωαννίδης, με γλώσσα που αρμόζει στον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, γράφει για τη θεολογία του, για την πίστη και τις νοηματοδοτήσεις του, για τον αποστασιοποιημένο των θεών ένθεο, για την παρουσία του Θεού και του θεϊκού στην ποίησή του.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Κωνσταντίνος Π. Καβάφης – Ιωνικόν

    Η Εκκλησία Κ Π Καβάφης (In Church C.P. Cavafy eng subs)

    Το σύνταγμα της ηδονής

    Κωνσταντίνος Καβάφης – Απιστία – Official Audio Release

    Η Πόλις ~ Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Χρήστος Λεττονός

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Θεός του Καβάφη- Το Ιερό και το Άρρητο στο έργο του Αλεξανδρινού Ποιητή
    Συγγραφέας: Γιώργος Ιωαννίδης
    Εικονογράφηση: Rose Blake
    Εκδόσεις: Δαιδάλεος, Ιανουάριος 2020 (β’ έκδοση Απρίλιος 2020)
    Συντονισμός Προώθησης: Μηνάς Παπαγεωργίου
    Χάιδω Σκανδύλα
    Διορθώσεις: Μυρτώ Μαραγκού
    Διεύθυνση έκδοσης: Βαλάντης Ναγκολούδης
    Σελίδες: 130
    Μέγεθος: 13 Χ 23
    ISBN: 978-618-5298-22-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular