More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Ιγνάτιος και η γάτα, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Βαγγέλης Παυλίδης)

    Ο Ιγνάτιος και η γάτα, του Ευγένιου Τριβιζά (εικ.: Βαγγέλης Παυλίδης)

    ignatiosgata_cover

    Ο Ιγνάτιος, ένας διανοούμενος ποντικός, ζούσε στη μυθική βιβλιοθήκη της Φουρφουρμβέργης. Συγκεκριμένα ανάσαινε και πολλά θαυμαστά έκανε σε μια ωραιότατη τρύπα, κάπου στο διακοσιοστό εξηκοστό ράφι μιας μισοσκότεινης αίθουσάς της, κρυμμένος πίσω από μια ατέλειωτη σειρά συγγραμμάτων από εκείνα που ποτέ κανείς δεν προτιμά να διαβάσει γιατί και πολύ ψηλά ήτανε για να τα φτάσουν οι σοφοί και πολύ σκονισμένα, κιτρινισμένα για να κοιτάξει με ενδιαφέρον κανείς. Η αγάπη του για τα βιβλία είναι τεραστίων διαστάσεων. Τα τρώει κανονικά! Ξεκινά το πρωί τρώγοντας αφιερώσεις και υποτίτλους, συνεχίζει με μια καλή μερίδα άλγεβρας για μεσημεριανό και τελειώνει το βράδυ με μερικά ρομαντικά ποιήματα. Σε κάποια από τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Φουρφουρμβέργης, μια παλιά ζωολογία συγκεκριμένα, ανακαλύπτει στη σελίδα 20 τη ζωγραφιά μιας γάτας. Η απόφαση θέλει σκέψη πολλή. Αλλά όταν παίρνεται, είναι σίγουρος για την πράξη του. Ο Ιγνάτιος τρώει τη ζωγραφιά της γάτας. Κι έχοντας φάει μια ζωγραφιστή γάτα πιστεύει ότι είναι πανέτοιμος να φάει και μια αληθινή γάτα! Ναι! Ποντικός θέλει να φάει γάτα! Η Φουρφουρμβέργη αναστατώνεται αλλά η πραγματικότητα θα είναι μάλλον διαφορετική για τον φιλόδοξο… βιβλιοφάγο ποντικό.

    Η δεύτερη από τις τρεις συνεργασίες του Βαγγέλη Παυλίδη με τον Ευγένιο Τριβιζά σε παιδικό βιβλίο δεν είχε ίσως την (εμπορική) επιτυχία της πρώτης (Μαγικά Μαξιλάρια). Έλα όμως που αυτή η εικονογράφηση είναι πραγματικά άρτια αισθητικά (να πω καλύτερη; δε μου αρέσουν οι συγκρίσεις και τόσο) ενώ το κείμενο, παρότι πιο άγνωστο στο πλατύ βιβλιοκοινό, είναι από τις πολύ καλές στιγμές του γνωστού συγγραφέα, αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ (όχι πρώτος εγώ) κανονική λογοτεχνία και μάλιστα από τις καλογραμμένες. Οι εικόνες του Β. Παυλίδη, λιγότερο σκιτσαριστές και πιο καρτουνίστικες, νομίζω ότι ήταν αυτό που έπρεπε. Ζωντανεύουν το κείμενο, του στέκονται, το χρωματίζουν με τις δικές τους δυνάμεις.

    Το βιβλίο παίζει με το θάρρος, τις υπέρμετρες φιλοδοξίες, την άγνοια κινδύνοι, τα μικρά ταπεινά μαθήματα που μπορεί να σου δώσει η ίδια η ζωή άμα λίγο την προσέξεις. Κι αν είσαι τυχερός μπορεί να τη γλιτώσεις απλώς με ένα μάθημα. Διάνα στόχος το βιβλίο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Ιγνάτιος και η γάτα
    Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
    Εξώφυλλο: Βαγγέλης Παυλίδης
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2001
    Σελίδες: 22 Χ 29
    ISBN: 978-960-219-115-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular