More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΧριστούγενναΟ Καρυοθραύστης, της Βαλέρια Ντοκάμπο

    Ο Καρυοθραύστης, της Βαλέρια Ντοκάμπο

    Ο Καρυοθραύστης είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, σε λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά και χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα στην ιστορία του μπαλέτου.

    Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Μαριίνσκι (Mariinsky Theatre) στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892. Οι κριτικοί είχαν σοβαρές ενστάσεις για το ανέβασμα του μπαλέτου, αλλά επαίνεσαν τη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Ο Τζωρτζ Μπαλασίν έχει χορογραφήσε τη δική του εκδοχή για το μπαλέτο του New York City Ballet (1954), με μεγάλη επιτυχία και Ο Καρυοθραύστης καθιερώθηκε μια από τις αγαπημένες παραστάσεις μικρών και μεγάλων.

    Ο Καρυοθραύστης βασίζεται στο παραμύθι του Γερμανού συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν “Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών” (1816). Το 1844 διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά (τον πατέρα), ο οποίος κατόρθωσε να μετατρέψει την ιστορία του Καρυοθραύστη σ’ ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που διαβάζεται μέχρι τις μέρες μας.

    Παραμονή Χριστουγέννων και στο σπίτι των Στάλμπαουμ όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή. Η Μαίρη και ο Φριτς είναι ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν για τα δώρα τους. Ο αγαπημένος νονός της Μαίρης,, ο σερ Ντροσελμέγερ κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση, ντυμένος στα μαύρα με μια τεράστια μπέρτα να κυματίζει, με τον νεαρό ανιψιό του.Κάθε του επίσκεψη κρύβει μια έκπληξη για τα παιδιά.
    Ήταν εφευρέτης παιχνιδιών και πάντα έβρισκε τα πιο ξεχωριστά δώρα. Πράγματι είχε φέρει μαζί του ένα ξεχωριστό δώρο για τη Μαίρη. Έναν Καρυοθραύστη, ντυμένο στρατιώτη που ανοιγόκλεινε το στόμα του και έσπαγε καρύδια. Όμως ο αδελφός της ο Φρίτς ζήλεψε, άρπαξε τον Καρυθραύστη και τον πέταξε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να σπάσει. Ευτυχώς ο νονός της έδεσε ένα κασκόλ σαν επίδεσμο γύρω από το κεφάλι του. Η Μαίρη θα αποκοιμηθεί αγκαλιά με τον αγαπημένο της Καρυθραύστη στον καναπέ κάτω από το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

    Παράξενα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν, τεράστια ποντίκια εισβάλουν στο δωμάτιο και το δέντρο άρχισε να ψηλώνει και τα φώτα του να αναβοσβήνουν. Τότε τα στρατιωτάκια του Φριτς ζωντανεύουν και με αρχηγό τον Καρυοθραύστη είναι έτοιμα να πολεμήσουν με τα ποντίκια. Στην αναμέτρηση του Ποντικοβασιλιά με τον Καρυθραύστη, η Μαίρη θα πετάξει μια παντόφλα στο κεφάλι του βασιλιά των ποντικών και τότε ο Καρυθραύστης θα βρει την ευκαιρία να τον νικήσει. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή τα μάγια λύνονται και ο Καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σ’ ένα όμορφο πρίγκιπα. Η Μαίρη μαζί με τον πρίγκιπα της θα κάνουν ένα μαγικό ταξίδι ακολουθώντας το αστέρι των Χριστουγέννων. Μαζί θα ταξιδέψουν στη γη των ζαχαρωτών και θα γνωρίσουν τη Ζαχαρένια νεράιδα και εκείνη θα ετοιμάσει μια γιορτή για να τους ευχαριστήσει. Όμως ήρθε η ώρα να αφήσουν τη γη των ζαχαρωτών και να επιστρέψουν…

    Ο Καρυοθραύστης, το κλασικό και αγαπημένο παραμύθι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά βασισμένο στην παραγωγή του George Balanchine για το New York City Ballet. Η ιστορία αυτού του πανέμορφου βιβλίου, ακολουθεί τη χορογραφία του διάσημου μπαλέτου και συνοδεύεται από τις υπέροχες εικόνες της Valeria Docampo. H εικονογράφηση είναι εμπνευσμένη από τα πραγματικά σκηνικά της παραγωγής και οι φιγούρες θαρρείς θα ξεπηδήσουν από τις σελίδες του βιβλίου για να χορέψουν στην σκηνή.
    Εντυπωσιακή η εικόνα του τεράστιου δέντρου που καλύπτει ένα δισέλιδο, ενώ κάτω από το δέντρο η Μαίρη, ο Καρυοθραύστης και τα ποντίκια φαντάζουν τόσο μικροσκοπικοί. Από τη στιγμή που φτάνουν στη γη των ζαχαρωτών, σε κάθε σελίδα εμφανίζονται ζαχαρωτά και γλυκά που δίνουν μια ξεχωριστή νότα με το χορό τους και μεταδίδουν την κίνηση, το ρυθμό, τη ζωντάνια τους.

    Ένα βιβλίο ξεχωριστό που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους με την συνοδεία της μουσικής του και μπορεί να γίνει μια μικρή παράσταση για χριστουγεννιάτικη γιορτή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος με την αιθέρια εικονογράφηση της Valeria Docambo και απόδοση από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Μια ιστορία αναλλοίωτη στο χρόνο που σε μεταφέρει σ’ ένα κόσμο φανταστικό και τα όνειρα γίνονται αληθινά. Αρκεί να πιστέψεις στη μαγεία των Χριστουγέννων.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Καρυοθραύστης
    Εικονογράφηση: Βαλέρια Ντοκάμπο
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2016
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-572-119-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular