More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ λευκός αξιωματικός, του Κυριάκου Αθανασιάδη (εικ.: Αποστόλης Ιωάννου)

    Ο λευκός αξιωματικός, του Κυριάκου Αθανασιάδη (εικ.: Αποστόλης Ιωάννου)

    «Με λένε Πασχάλη. Δεν μου αρέσει το Πασχάλης. Είναι χαζό όνομα… Είμαι λίγο περίεργος ή πολύ… Ίσως έπρεπε να πω παράξενος ή διαφορετικός… Μου φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες και καταπληκτικές οι καμπύλες των παζλ, ακόμα κι αν τα κοιτάζω από την ανάποδη. Μπορώ να παρατηρώ ένα κομμάτι επί ώρες….. Μου αρέσει να κάνω μετρήσεις …. Έχω μετρήσει ότι μπορεί να μετρηθεί δεκάδες φορές. Δε μπορώ να κάνω αλλιώς…  Χάλι είναι το υποκοριστικό που μου έχει βγάλει η Ισαβέλλα, η μοναδική μου φίλη… και είναι ανορθόγραφο.

    Οι ακυριολεξίες με αποσυντονίζουν. Παίζω σκάκι με τα μαύρα και τα λευκά πιόνια και έτσι γνωρίζω εκ των προτέρων τις σκέψεις του αντιπάλου μου, δηλαδή τις δικές μου. Δεν καταφέρνω ποτέ να κερδίσω. Ω, μπέρδεμα… Δεν είναι ότι είμαι έξυπνος, αλλά έτσι είμαι φτιαγμένος.

    Ααα, ξέχασα …πρέπει να σώσω και την Γη και πολλούς άλλους πλανήτες. Πολλοί θα σκεφτείτε ότι δεν είμαι στα καλά μου αλλά έχω να σας πω, πως εσείς είστε όλοι παράξενοι, αλλόκοτοι……»

    Ο Κυριάκος Αθανασιάδης επιλέγει ως πρωταγωνιστή του βιβλίου του, τον Πασχάλη, ένα παιδί με… παραξενιές… super παραξενιές ή καλύτερα να πω super δυνάμεις. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες καρφώθηκε στο μυαλό μου μια σκέψη. Μήπως ο Πασχάλης που αντιλαμβάνεται τον κόσμο διαφορετικά, που παρατηρεί πράγματα που όλοι οι άλλοι δεν βλέπουν, που δεν έχει φίλους παρά μόνο την Ισαβέλλα, που έχει εμμονή με ένα κομμάτι παζλ, είναι ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, είναι ένα παιδί με σύνδρομο Ασπεργκερ;

    Όσο προχωρούσα, σελίδα τη σελίδα, η σκέψη αυτή δυνάμωνε και έγινε σιγουριά. Ο συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει με απλό και κάποιες φορές χιουμοριστικό τρόπο την καθημερινότητα του ήρωα, ενός κατά τα άλλα, φυσιολογικού παιδιού.

    Την καθημερινότητα αυτή έρχεται να ταράξει ένας γάτος, όχι όμως ένας συνηθισμένος κεραμιδόγατος, αλλά ο Μεφίστο, ένας εξωγήινος κυνηγημένος που έρχεται στη Γη, που παίρνει τη μορφή του γάτου για να κρυφτεί, που μιλάει, που οδηγεί διαστημόπλοιο, που είναι κακότροπος, που ζητάει βοήθεια για να σωθεί ο πλανήτης, αλλά και πολλά ακόμα.

    Μα ποιος θα προσπαθήσει να σώσει τη Γη από ολοσχερή καταστροφή; Ποιος θα κρύψει τον Μεφίστο από τους διώκτες του; Ποιος θα καταφέρει να αποκαλύψει την κρυψώνα των ζόμπι που έχουν κατακλείσει τη γειτονιά;

    Μα φυσικά ο Πασχάλης χρησιμοποιώντας τις super παραξενιές του. Ως άλλος σούπερ ήρωας καταφέρνει να μετατρέψει το αδύνατο σε δυνατό, τις ιδιαιτερότητες σε υπερδυνάμεις, το αόρατο σε ορατό. Βοηθός του σε αυτή την επικίνδυνη αποστολή η Ισαβέλλα. Ο Πασχάλης, η Ισαβέλλα και ο Μεφίστο είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν. Θα καταφέρει ο Πασχάλης να κάνει τα μαγικά του και να μετατρέψει το πεδίο της μάχης σε μια τεράστια σκακιέρα;

    Μια καλοδουλεμένη ιστορία με αρκετά ενδιαφέρουσα πλοκή. Η γραφή του απλή, κατανοητή, περιγραφική, σαν να διαβάζεις ένα ημερολόγιο… Μας το λέει άλλωστε και ο ίδιος ο Πασχάλης. Οι  διάλογοι, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί, κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό.

    Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου λειτουργεί συμπληρωματικά, εστιάζοντας στις πιο δυνατές στιγμές της πλοκής. Γραμμές καθαρές, δυνατές, σκληρές – κάποιες φορές – που αποδίδουν το συναίσθημα και την ένταση της στιγμής, σαν καρέ κινηματογραφικής ταινίας. Η έλλειψη χρώματος προσδίδει ακόμα μια δυναμική στο σκίτσο του.

    Στο έγχρωμο εξώφυλλο του βιβλίου, ο Αποστόλης Ιωάννου «παίζει» με τις νερομπογιές του και δημιουργεί αντίθεση μεταξύ του σκουρόχρωμου φόντου και των ηρώων, προσθέτοντας μια ακόμη σελίδα στο ημερολόγιο του Πασχάλη, μια σελίδα που δεν χρειάζεται λέξεις για να την περιγράψουν.

    Μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, από τις Εκδόσεις Κέδρος, με δόσεις χιούμορ και λίγου… τρόμου. 

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι Παράξενες, Δυναμικές, Εκπλητκικές, Διαπλανητικές, Υπεράνθρωπες Περιπέτειες του Μεφίστο- Ο λευκός αξιωματικός (τόμος α’)
    Συγγραφέας: Κυριάκος Αθανασιάδης
    Εικονογράφηση: Αποστόλης Ιωάννου
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2016
    Σελίδες: 240
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4760-6

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular