More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΟ μαγικός καθρέφτης, της Μαριαλένας Σπυροπούλου

    Ο μαγικός καθρέφτης, της Μαριαλένας Σπυροπούλου

    Το βράδυ εκείνο ήταν μεγάλο το φεγγάρι, πανσέληνος ψιθύρισε η μαμά στο προσκεφάλι του μπαμπά. Κι η σκόνη από τη λάμψη του κατρακύλησε στην ψυχή της . Μικρά αστράκια φώτισαν την κοιλιά της και εσύ σαν μια μικρή έκρηξη φωτίστηκες.

    Εννιά μήνες χόρευε η σκόνη τον απόκοσμο χορό της ενώ εσύ σιγά σιγά αποκτούσες σώμα. Κι ένα πρωί ακούστηκε το κλάμα σου κι ένας ήλιος ξεμύτισε κάτω από τα πόδια της μαμάς. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν μικρές κι οι νύχτες μεγάλες. Κι εσύ ψηλαφιστά ακουμπούσες το θαύμα αναζητώντας την εικόνα της δικής σου μορφής. Με τα μάτια σου χάιδεψες το πρόσωπο αυτής που σε φρόντιζε αγγίζοντας τα όρια του κόσμου όλου.

    Σιγά σιγά το θολό σου βλέμμα άρχισε να φωτίζεται κι εσύ ετοιμάστηκες για νέα ταξίδια ανακάλυψης του εαυτού σου και του κόσμου:

    Πώς σφυρίζει το όστρακο;
    Πως μυρίζει το φύκι;
    Πόσο μπλε είναι ο ουρανός την ώρα της δύσης;

    Κι έγινες πειρατής, θαλασσοπόρος , ένας ποιητής του κόσμου. Κι όταν αναρωτήθηκες αν  αν χρειάζεσαι πια τον καθρέφτη, η μαμά τον έσπασε. Και τότε ξεχύθηκαν χαρές και λύπες, καλοκαίρια και χειμώνες, φόβοι κι αγάπες…

    Κι εσύ πήρες τη διαβεβαίωση ότι μπορείς να ταξιδέψεις.

    Το βιβλίο της Μαριλένας Σπυροπούλου είναι ένα καλαίσθητο κράμα λογοτεχνίας και ψυχαναλυτικής προσέγγισης της εξελικτικής πορείας μιας νέας ζωής από τη σύλληψη ως τα πρώτα βήματα για τη δόμηση της ταυτότητάς της. Η σχέση του βρέφους με τη μητέρα παρομοιάζεται με έναν ζωντανό καθρέφτη. Μέσα από αυτή τη σχέση το μωρό αντιλαμβάνεται αρχικά τον κόσμο. Μέσα από τα μάτια της μητέρας δημιουργεί την εικόνα  του εαυτού του έως ότου αρχίσει να αυτονομείται και να δημιουργεί σχέσεις με άλλα πρόσωπα και αντικείμενα. Η συγγραφέας κατορθώνει να μετουσιώσει σε ποιητικό, συμβολικό αφήγημα τους «σταθμούς» της εξελικτικής αναπτυξιακής πορείας μιας νέας ύπαρξης. Οι τρυφερές περιγραφές στηρίζονται σε αναπτυξιακά ορόσημα τα οποία μαρτυρούν το επιστημονικό υπόβαθρο της συγγραφέως. Στο τέλος του βιβλίου ο ενήλικας αναγνώστης έχει στη διάθεσή του ένα επιστημονικό επίμετρο του ψυχαναλυτή Θανάση Χατζόπουλου, ο οποίος με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί τη θεωρία στην οποία στηρίζεται το βιβλίο.

    Οι εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη κινούνται καλαίσθητα ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία. Ακολουθούν τη ροή του κειμένου δίχως να εγκλωβίζονται σε αυτό. Η εικονογράφος αναδιηγείται την ιστορία παίζοντας με τα χρώματα πάνω σε μαύρο φόντο!

    Διακρίσεις

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Η Μαριαλένα  Σπυροπούλου μοιράζεται τις σκέψεις της στον ιστότοπο του Μεταιχμίου για το βιβλίο της και όσα την ώθησαν στη συγγραφή του:

    Το παραμύθι με τίτλο «Ο μαγικός καθρέφτης» απευθύνεται σε μαμάδες, μπαμπάδες, μικρά παιδιά, μεγαλύτερα παιδιά, δασκάλους όλων των ηλικιών καθώς και σε λάτρεις της ανάγνωσης ή και του βλέμματος του Άλλου.

    Περιγράφει το μαγικό ταξίδι του βλέμματος της μητέρας προς το παιδί από την ώρα της γέννησής του και πώς στη συνέχεια αυτό το βλέμμα εσωτερικεύεται στο παιδί για να ταξιδέψει στον δικό του κόσμο, να ανοιχθεί στις περιπέτειες της ζωής του.

    Το εμπνεύστηκα από την απορία των παιδιών, μικρών και μεγάλων, για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Αν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά όμορφοι, αρκετά ταλαντούχοι για να αγαπηθούμε. Αυτό δεν είναι πάντα το ερώτημα; Ποιος είμαι; Και κυρίως πώς με βλέπει ο άλλος; Επίσης αρωγός στη δική μου διαδρομή είναι η ψυχαναλυτική σκέψη και η ποίηση.

    Ένα υπέροχο βιβλίο για αναγνώστες κάθε ηλικίας το οποίο αξίζει να αναζητήσετε!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μαγικός καθρέφτης
    Συγγραφέας: Μαριαλένα Σπυροπούλου
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2018
    Διαβάστε Απόσπασμα
    Διόρθωση Τυπογρ. Δοκιμίων:
    Θοδωρής Τσώλης
    Επίμετρο: Θανάσης Χατζόπουλος
    Μακέτα Εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20 Χ 20
    ISBN:
    978-618-03-1574-5

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular