More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ μοναδικός κύριος Μαμαλούξ, της Έρσης Νιαώτη

    Ο μοναδικός κύριος Μαμαλούξ, της Έρσης Νιαώτη

    “Λοιπόν, υπήρχε αυτό το σπίτι. Και αυτός ο πορτοκαλής γάτος. Ο οποίος έμενε σ’ αυτό το σπίτι”.

    Αυτές είναι οι πρώτες τρεις προτάσεις του βιβλίου και αυτά είναι τα δύο δομικά θέματά του που έσονται εις σάρκαν μίαν. Η εστία και τα οικόσιτα που γίνονται κάτι παραπάνω από το ζώο μας: γίνονται η οικογένειά μας, γίνονται τα ισότιμα μέλη της. Κι όταν αυτοί οι δύο, οι γονείς του πορτοκαλή γάτου, η Ε και ο Μι, αναγκάζονται να μετακομίσουν στο Λονδίνο για λόγους εργασίας δίχως να μπορούν να τον πάρουν μαζί τους, ο πορτοκαλής αυτός γάτος, ο Μαμαλούξ με το όνομα, μένει πίσω με τον κύριο Πι και τρεις ακόμα γάτες. Κι η ζωή του
    άλλαξε αίφνης, η μοναξιά του γίγαντας έγινε μεμιάς, το σπίτι του δεν ήταν πια σπίτι του και η Ε, η αγαπημένη του, ήταν τόσο μακριά, τόσο αλλού κι όχι εκεί. Θα ξανασμίξει ο Μαμαλούξ μαζί της;

    Η τρυφερή, συγκινητική, αρκούντως ρεαλιστική, καλοδομημένη, ενδεχομένως (αυτο)βιογραφικής προέλευσης ιστορία της Έρσης Νιαώτη συναντά την έξοχη, θριαμβευτική θα την χαρακτήριζα, εικαστική περιδίνηση της Κατερίνας Χαδουλού στους κόσμους του Βαν Γκογκ, του Υπερρεαλισμού του Έρνστ, τις σουρεαλιστικές νύξεις του Μιρό και το σύμπαν των κυβιστών. Και η συνάντησή τους αυτή είναι και υψηλής αισθητικής, καθώς κι οι δυο τους συνδιαλέγονται παραπάνω από αρμονικά και μια ευθύβολη διάτρηση της καρδιάς για όποιον έζησε με ζώο που ήταν κάτι παραπάνω από οικογένειά του, όποιον ζει με ζώο και υποψιάζεται ότι για εκεί πάει το πράγμα και για όποιον πιθανολογεί ότι στα ζώα που συμπορεύτηκαν με την ανθρωπότητα ανασαίνει το πιο άδολο κομμάτι του ημι-ανθρώπινου παρελθόντος μας.

    Βιβλίο που θα συγκινήσει, αλλά που δεν χρησιμοποιεί την συγκίνηση ως μοχλό συναισθηματικής πίεσης στον σάκο της καρδιάς, μα ως φυσική της πραγματικότητας ροή. Γιατί τα ζώα δεν συμβιώνουν απλά στο πλάι μας. Επικοινωνούν σε μοναδικά κανάλια και κύματα με τους ανθρώπους τους.

    Για αναγνώστες από 9 ετών με ηλικίες αιχμής αυτές των 9-14, αλλά δίχως ορατό ηλικιακό περιορισμό, συγγραφικά και εικαστικά.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Η φιλοζωία δίχως κορώνες και διδαχές, όχι ως τρόπος ζωής, αλλά ως η ίδια η ζωή.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μοναδικός κύριος Μαμαλούξ
    Συγγραφέας: Έρση Νιαώτη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
    Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Εριφύλη Αράπογλου-ενARTE
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Σεπτέμβριος 2019
    Επιμέλεια-διορθώσεις: Χάρης Πολίτης
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-471-187-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular