More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι, του Ρόαλντ Νταλ

    Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι, του Ρόαλντ Νταλ

    Λίγους μόλις μήνες μετά τον θάνατο του Ρόαλντ Νταλ στις 23 Νοεμβρίου 1990, εκδίδεται  το βιβλίο “Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι” (Billy and the Minpins)σε εικονογράφηση του Patrick Benson. Το 2017, το βιβλίο επανεκδίδεται με νέα εικονογράφηση από τον σταθερό συμμαγευτή του Νταλ, Κουεντίν Μπλέικ. Ένα από τα τελευταία βιβλία που έγραψε ένας από τους κορυφαίους παραμυθάδες όλων των εποχών στον κόσμο, που δεν υπολείπεται σε λογοτεχνική δύναμη από τα καλύτερα δείγματά του.

    Ο Μπίλι έχει μια αυστηρή απαγόρευση από την μητέρα του: δεν πρέπει ποτέ να βγει έξω απ’ την πόρτα του κήπου και να εξερευνήσει το σκοτεινό δάσος. Για την ακρίβεια, η μητέρα του τού έλεγε πάντοτε τι ακριβώς επιτρεπόταν και τι δεν επιτρεπόταν να κάνει. Κι έτσι, μια μέρα, όπως όλα τα παιδιά που τους υπαγορεύεις ακριβώς πώς θα ζήσουν και τι δε θα κάνουν, ο Μπίλι αποφάσισε να κάνει ακριβώς αυτό: να εξερευνήσει το απαγορευμένο δάσος, το Δάσος της Αμαρτίας, όπως του είχε πει ότι ονομαζόταν, όπου ζούσαν οι αιμοδιψείς Ματζαφλάροι, τα Κομπινούρια, οι Γιγαντορωγαλίδες και ο αιμοδιψής ξεδοντιάρης Πετροκοπάνας Σααλιάμπουρας.

    Ο Μπίλι βγαίνει στο Μεγάλο Δάσος. Μετά από κάτι λαχανιαστά γουρ γουρ και χουμφ χουμφ που τον φόβισαν κάμποσο, συναντά τους Μικροσκοπίνους, μικροσκοπικά ανθρωπάκια που ζουν σε κουκλίστικα σπίτια μέσα στους κορμούς των δέντρων και φορούσαν ρούχα πολύ… περασμένης μόδας. Κοίταξαν τον Μπίλι σαν εξωγήινο. Και τον προειδοποίησαν: αν κατέβει από το δέντρο, τον περιμένει ο τρομερός Τουσρουφλιστός Καπνοφουγάρας Μουγκρόδοντας που καταβροχθίζει τα πάντα στο δάσος, γι’ αυτό και οι Μικροσκοπίνοι ζουν ψηλά, στα κλαδιά των δέντρων.

    “Ο Μουγκρόδοντας γνωρίζει ότι βρίσκεσαι εδώ πάνω. Είναι εκεί κάτω τώρα και σε περιμένει…”

    Οι Μικροσκοπίνοι όμως είναι οι πρώτοι που κινδυνεύουν από τον Μουγκρόδοντα. Τους αφανίζει κατά χιλιάδες. Θα καταφέρει ο Μπίλι να βοηθήσει τους Μικροσκοπίνους ή θα φύγει άρον άρον για το σπίτι του όπου η μάνα του ανησυχεί;

    Τίποτα λιγότερο από έναν κλασικό Ρόαλντ Νταλ. Για τα παιδιά που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις φρονιμάδας, που βλέπουν το απαγορευμένο μήλο ως μια σπουδαία ευκαιρία εξερεύνησης και περιπέτειας πέρα από το βαρετό, αποστειρωμένο, προδιαγεγραμμένο περιβάλλον ενός δίχως ερεθίσματα σπιτιού.

    Ευχάριστο, περιπετειώδες και πνευματώδες, όχι στο επίπεδο των μεγάλων του επιτυχιών, αλλά με την χαρακτηριστική αφήγηση, ευρυθμία και αλληγορική δύναμη που διέκριναν πάντα τον συγγραφέα. Αν ο Τομ Σόγερ άνοιγε την πόρτα του δωματίου του και ξεχυνόταν σε φρενήρεις περιπέτειες και σκανταλιές, ο Μπίλι του Νταλ είναι εγκλωβισμένος από τις απαγορεύσεις της μητέρας του σε έναν μικρόκοσμο όπου τίποτα δεν έχει ενδιαφέρον. Ένας άλλος μικρόκοσμος τον περιμένει και είναι άκρως πιο ενδιαφέρον από αυτόν του δωματίου του όπου κάθεται φρόνιμος.

    Με τα γνωστά ευρηματικά ασπρόμαυρα σκίτσα του Κουεντίν Μπλέικ.

    Για παιδιά 8-12 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Billy and the Minpins
    Συγγραφέας: Ρόαλντ Νταλ
    Εικονογράφηση: Κουεντίν Μπλέικ
    Σειρά : Μικρή πυξίδα (για παιδιά και εφήβους)
    Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Ευδοξία Μπινοπούλου
    Ηλ. σελιδοποίηση: Βάσω Βύρρα
    Σελίδες: 120
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2753-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular