More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς, της Άλκης Ζέη (εικ.: Νικόλας Χατζησταμούλος)

    Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς, της Άλκης Ζέη (εικ.: Νικόλας Χατζησταμούλος)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα + βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο

     Πολλοί νομίζουν ότι είναι πολύ εύκολο να γράψεις για παιδιά, και γράφουν πολλοί, αλλά είναι δύσκολο όταν προσπαθείς εσύ σαν μεγάλος να πεις πράγματα που θα έλεγε ένα παιδί. Θεωρώ ότι είναι σωστό ένα βιβλίο, όταν το γράφεις και ο μικρός, ο ήρωας του είναι δέκα χρονών, πρέπει να γίνεσαι εσύ αυτός ο ήρωας.
    Άλκη Ζέη (από συνέντευξη στο doctv.gr)

    Η κόρη της και τα εγγόνια της ζουν στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης. Στην πόλη αυτή είναι και η καρδιά της γιαγιάς, τρεις μήνες το χρόνο, τους χειμώνες.

    Σήμερα είναι μόνη στο σπίτι, έχουν βγει όλοι. Η πολυθρόνα της ντυμένη με κοραλλί βελούδο, το λευκό πουλόβερ της, ένα βιβλίο με τίτλο Η μελαγχολία του σκαντζόχοιρου. Τα αγγίζει, τα παρατηρεί όλα. Τις γάτες πάνω στα κεραμίδια, τον κήπο. Βγαίνει έξω, εκεί, στον κήπο. Κάθεται. Κλείνει τα μάτια. Και φεύγει…

    Το τελευταίο βιβλίο της Άλκης Ζέη (αν δεν έχει αφήσει κάποιο ακόμα χειρόγραφο στις αγαπημένες της εκδόσεις Μεταίχμιο) ταιριάζει τόσο για να είναι ο αποχαιρετισμός μιας εμβληματικής συγγραφέα που σημάδεψε την μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι και τις μέρες μας. Λέξεις διαλεχτές φτιάχνουν μια εικόνα, λες και ονειρευόταν έτσι κάπως το τέλος της. Χειμώνα, στο μέρος που ζούσαν τα αγαπημένα της πρόσωπα, σχεδόν αποχαιρετώντας αγαπημένα αντικείμενα ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας και αισθητικής, μια καρφίτσα, μια πολυθρόνα, ένα ρούχο, ένα βιβλίο, που τώρα της θυμίζουν τόσες αναμνήσεις μιας ζωής γεμάτης. Με τη μελαγχολία που καρφιτσώνεται όσο μεγαλώνεις και γίνεσαι γιαγιά (και παππούς) να στεφανώνει τη ζωή σου.

    Ο αλληγορικός τίτλος του βιβλίου με ήρωα ένα ζώο που κουλουριάζεται και πέφτει σε χειμερία νάρκη ενισχύει την μελαγχολία που διατρέχει έναν ηλικιωμένο που βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει και τους ανθρώπους που αγαπά να συνεχίζουν τη ζωή τους (γιατί έτσι πρέπει και έτσι θα γίνεται πάντα). Στην ενότητα Soundtrack του βιβλίου παρακάτω κάνουμε μία υποθετική σύνδεση της έμπνευσής της για τον τίτλο αυτού του βιβλίου.

    Τρυφερά, λυρικά, γλυκά, έτσι αποχαιρετά η Άλκη Ζέη τα γράμματα. Και με μια υποδειγματική συνεργασία με τον εικονογράφο Νικόλα Χατζησταμούλο, όπου η συγγραφέας κόβει και σημαίνει και ο εικονογράφος ράβει και δείχνει. Με ένα μπαλόνι που αναπηδά εναγύρω, λες και περιμένει να πάρει την τελευταία ανάσα και να πετάξει ψηλά. Ένας τρομερός συμβολισμός που συγκινεί.

    Έξοχο χαρακτηρίζω και τον επίλογο με την καρφίτσα όπου η γάτα εναποθέτει στην πολυθρόνα που καθόταν η γιαγιά. Δεν υπάρχει θάνατος γενικώς. Υπάρχει μόνο θάνατος της ύλης. Οι άνθρωποι και δη οι αληθινοί, συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από τις μνήμες, μέσα από τα αντικείμενα που αγάπησαν ή χάρισαν, μέσα από τα λόγια και το έργο τους. Η καρφίτσα στην πολυθρόνα της γιαγιάς. Η ζωή συνεχίζεται…

    Αξίζει πραγματικά τον κόπο να αναζητήσετε αυτό το βιβλίο που ανοίγει το δικό του παράθυρο στην απώλεια (από την πλευρά αυτού που φεύγει αυτή τη φορά), όσα αφήνει πίσω του, όσα αγάπησε, αλλά και μικρότερης έντασης παραπομπές όπως τα σπίτια στις Βρυξέλλες, η αισθητική των αντικειμένων, οι μικρές στιγμές της ζωής.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Ο αποχαιρετισμός της Άλκης Ζέη στη ζωή και τον κόσμο της λογοτεχνίας μέσα από ένα τρυφερό, συγκινητικό, λογοτεχνικό μελαγχολικό αλλά άρτιο εικονογραφημένο βιβλίο.
    • Έξοχη συνεργασία με τον εικονογράφο Νικόλα Χατζησταμούλο που εικονοποιεί θαυμάσια τις λέξεις και τα σημαίνοντα της συγγραφέα

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Αντί για soundtrack, αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα animation αριστούργημα από την Σοβιετική Ένωση. Ο τίτλος του είναι Hedgehog in the Fog (Σκαντζόχοιρος στην Ομίχλη) και δημιουργός του είναι ο Γιούρι Νορστέιν, ο οποίος ήταν γνωστός για την βραδύτητα και την λεπτομέρεια των έργων του που εξερευνούσαν τις μνήμες και τα όνειρα. Η Άλκη Ζέη αγαπούσε τη Σοβιετική Ένωση, έζησε εκεί, συνδέθηκε με ανθρώπους εκεί. Αν λοιπόν παρακολουθήσει κάποιος το δεκάλεπτο αυτό αριστούργημα πνευματικής αναζήτησης και θλίψης, θα αντιληφθεί ότι ίσως αυτό να αποτελεί την έμπνευση για τον τίτλο του βιβλίου “Η μελαγχολία του σκαντζόχοιρου” που βρίσκουμε να διαβάζει η γιαγιά στο βιβλίο της “Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς”.

    https://www.youtube.com/watch?v=MS5mxXtStOY&feature=emb_title

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Εικονογράφηση: Νικόλας Χατζησταμούλος
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2020
    Διορθώσεις: Θοδωρής Τσώλης
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-1988-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular