More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ πρίγκιπας Χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ο πρίγκιπας Χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Αιμιλία Κονταίου)

    Ένα σύγχρονο παραμύθι με στοιχεία από την παράδοση, εκτυλίσσεται σ’ ένα μικρό νησί στη μέση ενός απέραντου ωκεανού όπου ζούσαν μικροσκοπικοί κάτοικοι. Πηγαινέλα τ’ όνομά του και βασιλιάς του ο Γαργαλίτσας ο πρώτος, με γυναίκα του, την πανέμορφη Σκανταλιά. Οι κάτοικοι του νησιού όλη την ημέρα έπαιζαν και τραγουδούσαν και δούλευαν μόνο όταν είχαν κέφι. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει ένα γιο, που αγαπούσε πολύ τις περιπέτειες, μα και τα σκαρφαλώματα στα δέντρα. Χαρταετός τ’ όνομα του, μια και του άρεσε να φτιάχνει όμορφες κατασκευές από χαρτί.

    Το όνειρο του ήταν να καταφέρει μια μέρα να ταξιδέψει μακριά από το νησί, να γνωρίσει καινούρια μέρη κι άλλους ανθρώπους… Όμως κανείς δεν επιτρεπόταν να φύγει από το νησί, κι ο βασιλιάς είχε φροντίσει για αυτό. Δεν υπήρχαν ούτε πλοία, ούτε αεροπλάνα στο νησί. Αλήθεια πως θα μπορούσε ο Πρίγκιπας να ταξιδέψει πέρα από το μικρό νησί, σαν τα πουλιά που μπορούν και πετούν και να μεταναστεύουν σε μέρη μακρινά!

    Ήρθε ο Φλεβάρης μήνας, κι η βασίλισσα Σκανταλιά ετοίμαζε την καθιερωμένη γιορτή της χρονιάς που οι κάτοικοι θα μασκαρευόταν, θα γλεντούσαν και θα χόρευαν. Μόνο ο Χαρταετός ήταν απορροφημένος στις σκέψεις του και εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του η μάγισσα Χαρβάλω, έτοιμη να ικανοποιήσει κάθε του επιθυμία χωρίς να του αποκαλύψει την αληθινή της ταυτότητα.

    Είχε σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Χαρταετού, αλλά και να μπει στο παλάτι ως έμπιστη του βασιλιά. Ο Χαρταετός ενθουσιασμένος που θα πραγματοποιήσει τ’ όνειρο του ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της. Του ζητά να της φέρει ένα κουβάρι σπάγκο στο χρώμα της γης όταν διψά, τρία καλάμια από το ποτάμι που το φυλάει ένας νάνος κι ένα πανί μαγικό που υφαίνει η γριά Μοναδική.

    Ο πρίγκιπας Χαρταετός έδειξε πίστη και αφοσίωση στο στόχο του και κατάφερε με την ευγένεια του χαρακτήρα του να αποκτήσει τα απαραίτητα σύνεργα για το σχέδιο της μάγισσας. Ο νάνος τον συμπάθησε και του έδωσε μια φλογέρα δώρο, όμως του εξομολογήθηκε και το μεγάλο του παράπονο. Όλοι τον θεωρούσαν ακατάδεκτο, πονηρό και κακό και ποτέ δεν τον είχαν καλέσει σε γιορτή. Ο πρίγκιπας φυσικά τον κάλεσε στη μεγάλη γιορτή στο παλάτι κι ο νάνος από τη χαρά του έκανε μια τούμπα. Η γριά Μοναδική παραξενεύτηκε με την επίσκεψη του πρίγκιπα, όμως του έδωσε τρία μέτρα από το μαγικό ύφασμα γιατί της φάνηκε καλό και τίμιο παιδί. Πριν φύγει του έδωσε ένα κατάλευκο φτερό, αν βρεθεί σε κίνδυνο θα κάνει μια ευχή κι εκείνος για να την ευχαριστήσει την κάλεσε στη γιορτή στο παλάτι. Ο πρίγκιπας κατάφερε να συγκεντρώσει όσα του ζήτησε η μάγισσα Χαρβάλω, όμως εκείνη θα τηρήσει το λόγο της;

    Ένα παραμύθι συνυφασμένο με την παράδοση των λαϊκών παραμυθιών και μαγικά στοιχεία όπως τη φλογέρα, το κατάλευκο φτερό αλλά και το μαγικό πανί μα και τη σύγχρονη ματιά της καιροσκόπου μάγισσας Χαρβάλως που εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Ευρηματική η πλοκή της ιστορίας με αστείους χαρακτήρες και ονόματα και εικόνες που εξάπτουν τη φαντασία. Ξεχωρίζει η τόλμη και το θάρρος του πρίγκιπα Χαρταετού αλλά και η ευγένεια και η καλοσύνη της ψυχής του που κερδίζει δυνατές φιλίες. Ο νάνος εκφράζει τη διαφορετικότητα και νιώθει την αδικία στο πρόσωπό του ενώ είναι αναγκασμένος να ζει απομονωμένος από τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού ώσπου ο πρίγκιπας τον καλεί στη μεγάλη γιορτή. Η γριά Μοναδική όλη μέρα υφαίνει ένα σπάνιο ύφασμα και ζει στην πιο ψηλή κορφή του βουνού όμως έχει την κρυφή επιθυμία να είναι κι εκείνη καλεσμένη στη γιορτή του παλατιού. Το πρόσωπο κλειδί στην ιστορία είναι η μάγισσα Χαρβάλω που δεν μας αποκαλύπτει από την αρχή τα σχέδια της. Οι τρεις δοκιμασίες που επιβάλλει στον πρίγκιπα, προκειμένου να τον βοηθήσει να φύγει μακριά από το νησί του, είναι στοιχείο που συναντάμε στα λαϊκά παραμύθια: οι δυσκολίες που θα συναντήσει και εξυπηρετούν την εξέλιξη της ιστορίας.

    Η συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη καταφέρνει να κερδίσει από την αρχή της ιστορίας τις εντυπώσεις με χιούμορ, έξυπνους διαλόγους, μαγικά στοιχεία κι έναν ήρωα ξεχωριστό για την καλοσύνη και την τιμιότητά του. Συνδυάζει στοιχεία από την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο κάθε ανθρώπου. Είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει τους κινδύνους με τόλμη και θάρρος αλλά και να ξεπερνά τα εμπόδια προκειμένου να πετύχει το όνειρο του. Στο τέλος η δύναμη της συγχώρεσης δίνει το δικαίωμα της επιλογής για μια καλύτερη ζωή στη μάγισσα Χαρβάλω.

    Η εικονογράφηση της ιστορίας έχει γίνει από την Αιμιλία Κονταίου με καθαρές γραμμές και χρώματα που απεικονίζουν έναν όμορφο κόσμο, παραμυθένιο. Δυνατή σε συναισθήματα η σκηνή με τον πρίγκιπα και τον νάνο που κάθονται γονατιστοί και δίνουν τα χέρια σαν ένδειξη της φιλίας τους. Εντυπωσιακή μορφή η γριά Μοναδική με τη γλυκύτητα μικρού κοριτσιού αλλά και η μάγισσα Χαρβάλω, ιδιαίτερη παρουσία, που δεν θυμίζει με τίποτα κακιά μάγισσα.
    Η ιστορία του πρίγκιπα Χαρταετού μας δίνει μια όμορφη εκδοχή για την κατασκευή του χαρταετού αλλά και τη χαρά της μεγάλης γιορτής της Αποκριάς σε μικρούς και μεγάλους με αποκορύφωμα το πέταγμα του χαρταετού. Ένα σύγχρονο παραμύθι για τις επιθυμίες και τα όνειρα που κάποτε βγαίνουν αληθινά…

    Αξιοποίηση της ιστορίας στην τάξη
    – Η ιστορία του πρίγκιπα Χαρταετού μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να αναζητήσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, οδηγίες για την κατασκευή του παραδοσιακού χαρταετού με σπάγκο, τρία καλάμια και διάφανα χρωματιστά χαρτιά.
    – Η γιορτή της Αποκριάς απαιτεί προετοιμασία να φτιάξουν χειροποίητες προσκλήσεις για το πάρτι που θα είναι καλεσμένοι όλοι και κανείς δεν θα νοιώθει μόνος.
    – Απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθουν τα παιδιά στο χορό είναι να μεταμφιεστούν με αυτοσχέδιες στολές και να κρατούν ένα μαγικό αντικείμενο.
    – Αν ήταν καλεσμένοι στο παλάτι του βασιλιά Γαργαλίτσα και της βασίλισσας Σκανταλιάς πρέπει να σκεφτούν μια αστεία ιστορία για να κάνουν το βασιλιά να γελάσει με την ψυχή του ή να θυμηθούν την πιο μεγάλη σκανταλιά που έκαναν και πως ένιωσαν.
    – Να περάσουν τις δοκιμασίες της μάγισσας Χαρβάλως εναλλακτικά:
    Να ξετυλίξουν χέρι με χέρι σε κύκλο το κουβάρι από σπάγκο και να το τυλίξουν ξανά χωρίς να μπερδευτεί.
    Να χρησιμοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο ένα καλάμι και οι υπόλοιποι να μαντέψουν τη χρήση του.
    Να χρωματίσουν με διάφορα χρώματα ένα μεγάλο λευκό πανί και να γράψουν τ΄ όνομα τους.

    Ένα σύγχρονο παραμύθι με μυθικά στοιχεία για τις επιθυμίες, τα όνειρα, τις υποσχέσεις, την εμπιστοσύνη αλλά και τη δύναμη της συγχώρεσης.

    Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο πρίγκιπας Χαρταετός
    Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη
    Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια: Επιμέλεια Νάζαρη
    Γραφιστική επιμέλεια: DTP Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-339-4

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular