More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι), του Πάνου Τσερόλα (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Ο προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι), του Πάνου Τσερόλα (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    zografos_cover

    Έχει αρχίσει και μου αρέσει αυτό που συμβαίνει. Ολοένα και περισσότερα βιβλία εγκαταλείπουν πλέον τα επιμύθια και τον αυστηρό διδακτισμό και αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν σε πεδία που μέχρι πριν δυο δεκαετίες απασχολούσαν κυρίως παιδιά γυμνασίου και βάλε. Η προϊστορία όμως αρχίζει να έχει τη δική της…ιστορία.

    Μετά από τις Ιστορίες πριν από την ιστορία του Στέφανο Μπορντιλιόνι (Κέδρος) και τον Μικρό ζωγράφο των βράχων” της Μαρίας. Πετκανοπούλου (Καλειδοσκόπιο), ετούτο το διαμαντάκι, ο Προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι) του Πάνου Τσερόλα και της Λέλας Στρούτση ήρθε να με αποκάμει με τη μαγεία που ξαφνικά απέκτησε αυτός ο απέραντος κόσμος της προϊστορίας. 

    Τα παιδιά σήμερα έχουν τόσα ερεθίσματα ήδη στα 5-6 τους χρόνια, τόσες πηγές πληροφόρησης, έχουν δει τόσα ντοκιμαντέρ για προϊστορικά ζώα και ανθρώπους, που πλέον αυτό το μεγάλο θέμα (η προϊστορία και οι απαρχές των ανθρώπων) μπαίνει βιαστικά στα ενδιαφέροντά τους/μας.

    Με ξεναγό την 30χρονη παλαιοντολόγο και ντετέκτιβ απολιθωμάτων Ιωάννα, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, σε μια σπηλιά. Κι όλο και γυρνάμε το ρολόι του χρόνου πίσω μέχρι που φτάνουμε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες χρόνια πίσω. Κι η σπηλιά και το τοπίο αλλάζει. Και συναντάμε τον Γκρουντ, ένα παιδί που στα έξι του δεν πήγαινε νηπιαγωγείο αλλά έπρεπε να είναι ήδη θαρραλέος, να πηγαίνει για κυνήγι με τον πατέρα του, να ξεχωρίζει ήχους στο δάσος, να διακρίνει τα καλά μανιτάρια. Πόσο άλλαξε η ζωή!Μα ο Γκρουντ δεν τα πήγαινε καλά με όλα αυτά. Αντιθέτως, ήξερε να ζωγραφίζει πολύ καλά. Σε άμμο και λάσπη για αρχή. Πουφ! Ο πατέρας του δεν καταλάβαινε τίποτα. Μόνο το κυνήγι ήταν ενδιαφέρον. Του τράβηξε και ένα αυτί για να το θυμάται. Μα ο Γκρουντ δεν το έβαλε κάτω.

    Συνέχισε να κυνηγά το πάθος του. Κι όταν στο δρόμο του βρέθηκε ένα παράξενο τερατάκι, εκείνος το πήρε για κατοικίδιο και παρά τις βουλές του πατέρα του και της εποχής, όχι μόνο δεν το σκότωσε αλλά έγινε το παράξενο κατοικίδιό του σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνος, με τον άνθρωπο ανίσχυρο και μόνο.

    Θα μεγαλώσει ο Γκρουντ. Θα γίνει άντρας. Θα βρει τη γυναίκα που θέλει. Πάντα δίπλα του το παράξενο τερατάκι που με πάθος προστάτευσε, να τον ακολουθεί ενώ ο Γκρουντ ψάχνει το μέλλον, μια καλύτερη σπηλιά να προστατεύσει την οικογένειά του.

    Μαζί του, αλλά και με την Ιωάννα θα ταξιδέψουμε σε όλο τον παράξενο εκείνο κόσμο. Στη μάχη με τους λύκους και τους άλλους φυσικούς “εχθρούς”, στον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση αλλά κυρίως στην μοναδική έκταση του ανθρώπου στην τέχνη. Στην αγάπη του να αποτυπώσει το περιβάλλον, τις παραστάσεις και εικόνες του, τις εμπειρίες και τους φόβους του. Και κάπως έτσι θα λύσουμε σα γνήσιοι ντέτεκτιβ, όχι μόνο το μυστήριο της προϊστορικής ζωής αλλά και εν μέρει εκείνο της ευτυχίας τους. Πιστέψτε με…οι απαντήσεις δεν είναι στο πως σκοτώνεις το θηρίο αλλά πως το…ζωγραφίζεις μετά.

    Ο Πάνος Τσερόλας με γλαφυρή αφήγηση, εύρυθμη, κοφτή, συναρπαστική, όσο κι ο κόσμος που περιγράφει. Με ένα ωραίο πηγαινέλα στην Ιωάννα του σήμερα και τον Γκρουντ του μακρινού τότε. Η Λέλα Στρούτση εικονογραφεί τοιχογραφώντας υπέροχα από κάποια σπηλιά τις δικές της εικόνες για τον Γκρουντ, το τερατάκι του, τον κόσμο τους. Με χρώματα και τεχνικές που συνδυάζουν το σήμερα με το χέρι του προϊστορικού ανθρώπου.

    Έπαινος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για το βιβλίο. Εκδόσεις Κέδρος. Από 8-9 ετών λέει αλλά με τόσο πλούσια εικονογράφηση που με την κατάλληλη προσαρμογή στην αφήγηση, ο Γκρουντ μπορεί να γοητεύεσει και πολύ πιο κάτω.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο προϊστορικός ζωγράφος και ένα τερατάκι
    Συγγραφέας: Πάνος Τσερόλας
    Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2014
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4550-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular